mcgawroni Opublikowano 11 Listopada 2014 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Witam, znalazłem wiele o wycieraczkach, ale nie znalazłem mojego przypadku - zakładam, że to drobny problem, mianowicie: Wycieraczki działają normalnie - sworznie mechanizmu są nasmarowane i uszczelnione. Włączając 1 tryb pracy (manetka raz w górę) działają normalnie, niezależnie od ustawionego czasu przerw, aż przychodzi moment, w którym przestają działać (będąc w pozycji spoczynku). Wtedy przełączania pomiędzy różnymi trybami pracy (manetka w górę, w dół) nie pomaga - nie reagują. Spryskiwacz działa, ale wycieraczki nie ruszają... Zaczynają działać dopiero po pewnym czasie - jak im się zachce - aż do kolejnego momentu zacięcia. Co ciekawe - jeżeli włączę tryb 2 - ciąga powolna praca, to się nie zacinają. Zauważyłem również brak odzewu ze strony przekaźnika 377 gdy mają fazę na niepracowanie. W jaki sposób mogę sprawdzić poprawność działania przekaźnika 377 - najlepiej w warunkach domowych, bo auto stoi na parkingu osiedlowym, a przekaźnik już wytargałem. Raczej można wykluczyć nieprawidłowe działanie silniczka, bo kręci bez zarzutu. Może to kwestia manetki? Sterownika czasowego? Koledzy, pomoże ktoś? Może jest ktoś z Krakowa lub okolic, żeby podmienić przekaźnik? Edytowane 10 Listopada 2014 przez mcgawroni
jacek70 Opublikowano 11 Listopada 2014 Opublikowano 11 Listopada 2014 Problem może być w pająku lub w samym silniku wycieraczek. Przeczyść tarczę ze stykami w silniku wycieraczek.Możliwe że to pomoże.
mcgawroni Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Opublikowano 11 Listopada 2014 W przypadku wady silnika, było by słychać przekaźnik a wycieraczki by nie działały - tu jednak nie słychać charakterystycznego cykania.
jacek70 Opublikowano 11 Listopada 2014 Opublikowano 11 Listopada 2014 Nie zawsze .Jak tarcze stykowe są zabrudzone to poprzez słaby styk może się tak dziać.
mcgawroni Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Opublikowano 13 Listopada 2014 Wolałbym zacząć od sprawdzenia przekaźnika - wyciągnięcie silnika jest trochę kłopotliwe... Tylko nie wiem jak:/ No cóż - silniczek jest w porządku. Szczotki w stanie dobrym. Usterka nie ustała...
jacek70 Opublikowano 13 Listopada 2014 Opublikowano 13 Listopada 2014 A oprócz szczotek tarczę ze stykami sprawdziłeś?
zomolek Opublikowano 26 Grudnia 2014 Opublikowano 26 Grudnia 2014 W przypadku wady silnika, było by słychać przekaźnik a wycieraczki by nie działały - tu jednak nie słychać charakterystycznego cykania. i co ustaliłeś z wycieraczkami bo ja mam podobny problem moje po uruchomieniu zimnego silnika jak włączam wycieraczki to zatrzymują się w różnych pozycjach i jak sie wszystko rozgdzeje to jest w miare ok tyle że czasówka dziwnie pracuje
Rekomendowane odpowiedzi