Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z klimatronikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
mam pewien problem z klimą, nie mogę wyłączyć funkcji econ, dioda cały czas się pali, czytałem trochę na forum, jednak może znajdzie się ktoś kto zna się bardziej, auta nie chcę wstawiać do mechanika by metodą prób i błędów wymienili mi pół samochodu zanim dojdą do usterki.
dodatkowo, gdy mam ustawioną obojętnie jaką temp czuć gorące powietrze nawet gdy jest 18 stopni, zimne dopiero leci jak jest ustawione na LO.
Proszę o sugestie

Opublikowano

Może klapy się przecinają. Dla lepszej diagnozy podepnij vaga i sprawdź błędy klimatronika.

Opublikowano

Może klapy się przecinają. Dla lepszej diagnozy podepnij vaga i sprawdź błędy klimatronika.

Byłem u mechanika, sprawdzał błędy ogólnie, nie wiem tylko czy na ogólnym sprawdzaniu pokaże błędy klimatronika, jedynie co wyskakuje błąd airbag bo gdzies najprawdopodobniej wypięta jest wtyczka od poduszki. Proponowali nabicie klimy w celu sprawdzenia nieszczelności ale nie chce nabijać jeżeli byłoby to niekonieczne.

Opublikowano

Do sprawdzenia szczelności wcale nie trzeba nabijać układu czynnikiem chłodzącym. Sprawdza się podciśnieniem i jak jest szczelnie to dopiero się nabija R134a.

Opublikowano

aha, widocznie chciał dorobić na mojej niewiedzy, dzięki za info :D

Opublikowano

Do sprawdzenia szczelności wcale nie trzeba nabijać układu czynnikiem chłodzącym. Sprawdza się podciśnieniem i jak jest szczelnie to dopiero się nabija R134a.Ma

Masz jakiś sprawdzony i polecany serwis klimy w okolicy??

Opublikowano

Tak mam w N-H. Jak coś to pw.

Opublikowano (edytowane)

Doszedłem co jest nie tak... brakuje czujnika ciśnienia klimatyzacji heh, tylko nie mam jak porównać oznaczenia a nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedniego kodu do audi a4 b6 2,5 tdi.

3 pinowe mają nr 1K0959126 ale różnią się końcową literką (a,b,c,d,e,f) szukając odpowiednika na allegro, jedni pisza że końcowka B pasuje do a4 b6 a inni, że nie. nie chciałbym losowo zamawiać więc proszę o pomoc, może ktoś kto posiada 2,5 tdi 163km sprawdzi jaki ma u siebie nr... wyczytałem u kogoś na aukcji że te nr są wymienne, ale wolałbym się upewnić.
Dodam, że najprawdopodobniej do wersji cabrio czujnik się różni... ;/

Prosze o pomoc

znalazłem nr czujnika - 8E0959126C, może komuś sie przyda bo nie łatwo to znaleźć.

Jutro powinien przyjść, dam znać czy problem się rozwiązał.

Edytowane przez impulse1