Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB/AKN] Smoczyca zwana Asią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zarejestrowałem się już dawno, ale jakoś nie było okazji opisać Smoczycy.
W sumie to śmieszna historia bo jako stary Volkswageniarz nigdy nie myślałem o zmianie marki, nie planowałem zakupu A4, aż pewnego dnia w moje łapy trafiła ona...

A4 B5
Rocznik: 1999
Silnik: 2.5 V6 TDI najpierw AFB potem AKN (a dlaczego tak to wyjaśnię dalej)
Moc: 150KM skręcone na 190KM
Napęd: Quattro :D
Kolor: LZ6L (Kaktus gruen)
Bezypadkowa - lakietowałem jedynie tylną klapę bo standardowo zaczął odpadać lakier koło listwy.

Wyposażenie po kodach:
X4J = National sales program poland
B0A = Poj. bez szczególnych krajowych wymogów techn.
C8N = Obręcz koła ze stopów lekkich 6 jx15h2 et45
G0L = 6-biegowa skrzynia manualna
H6S = Opony 195/65 r 15 v
J1R = Akumulator 420a (82ah)
M5V = 6-cylindrowy silnik z wtryskiem 2,5 ltr. litera kodowa
Q1A = Siedzenia normalne
0JK = Klasa masy pojazdu os przednia >> zakres mas: 10
1AH = Abs i eds
1G3 = Kolo zapasowe normalne zamiast dojazdowki
2PG = Kierownica do inst.pod.powietrz.
5RQ = Lusterko na wysięgniku (konvex) str. prawa
5SL = Lusterko na wysięgniku (konvex) 1f52
T6T = 6-cylindrowy silnik wysokoprezny (diesel) 2,5 ltr.
0YR = Klasy ciezaru-os tylna >> zakres ciezaru: 15
3S2 = Relingi dachowe
4UE = Lewo/prawo
0G1 = Przedłużenie okresu przeglĄdu
8UC = Radio
8GL = Alternator
8RN = Eight speakers (active) (ja tam naliczyłem 6 i subwoofer)
1KD = Hamulce tarczowe tył
1LB = Faustsattelbremse przod
3FA = Bez wkładu dachu (dach pełny)
1BA = Pakiet zawiesz. komfortowe

Oprócz tego co wychodzi z kodów ma:
- fabryczny xenon
- climatronic
- elektryczne szyby przód (tył korba)
- czujniki parkowania
- duży FIS
- podgrzewane dysze spryskiwaczy (ale lusterka już nie :facepalm: )
- składaną siatkę oddzielającą bagażnik od kabiny
- fotochromatyczne lusterko (ale się rozlało :facepalm: ) już wymienione :)
- cenralny zamek
- 4 poduszki + kurtyny
- fabryczny alarm + niefabryczny alarm
I pewnie coś jeszcze o czym nie pamiętam :)
- dywaniki welurowe i gumowe na zimę oryginalne Audi

MODów za dużo nie ma bo raptem:
- radio
- przednie głośniki w drzwiach - wymieniłem i żałuję chyba wstawię serię z powrotem
- LEDy w podświetleniu rejestracji
- skórzana kierownica (tylko trafiła się z anglika i jest odwornie wytarta - bardziej z prawej strony :P)
Co ciekawe i nietypowe dla tego modelu wyjechała z polskiego salonu 24.06.1999.
Od stycznia 2011 jestem 3-cim właścicielem, a do tego auto od nowości pozostaje "w rodzinie".
Mam do niej fakture zakupu, instukcję, książkę serwisową, kartkę gdzie poprzedni właściciel notował każdą czynność wykonaną przy niej nawet dolewki oleju, wymiany żarówek i wymiany baterii w pilocie od alarmu.
Poprzedni właściciel mało jeździł, ale dbał i nie żałował, jak połamał osłonę pod silnikiem kupił nową w ASO, jak padł akumulator kupił nowy w ASO! (mam nawet paragon z 2010 roku na kwotę 567,58zł!).
Niestety do estetyki zbytnio się nie przykładał, więc trafiła do mnie brudna, zapuszczona w środku.
Ale to nie było najgrosze...
Odebrałem ją w Radomiu ledwie żywą. Ruszając zostawiała za sobą chmurę jak autosan, dynamika była gorsza niż w moim ówczesnym Vento 1.9TDI 90KM, co jakiś czas przełączała się w tryb awaryjny. Ledwo dojechałem nią do domu z prędkościami rzędu 80km/h.
Następnego dnia pojechałem do warsztatu umówić się na naprawę. Zaparkowałem na podjeździe warsztatu i tak zdechła i już nie odpaliła.
Powodem okazał się zdechły sterownik pompy wtryskowej... po zasięgnięciu jezyka u znajomych trafiłem do szamana który potrafił naprawić sterownik, niestety po demontażu okazało się że ktoś już tam kiedyś grzebał i spaprał, zrobić zrobił ale bez przekonania i ostrzegał że nie ręczy za to że to długo pojeździ... i miał rację po dwóch tygodniach zdechła znowu... tym razem przeszepiliśmy sterownik na nówkę-szutkę i śmiga do dziś.

Dobra, nie chce mi się już pisać... dalszą bardziej dramatyczną część historii opiszę później.
A teraz fotki:

DSC_2636.jpg
DSC_2637.jpg
DSC_2638.jpg
DSC_2639.jpg
DSC_2640.jpg
DSC_2641.jpg
DSC_2642.jpg
DSC_2643.jpg
DSC_2644.jpg
DSC_2645.jpg
DSC_2646.jpg
DSC_2648.jpg
DSC_2649.jpg
DSC_2650.jpg
DSC_3438.jpg

Edytowane przez Mlody_ndm

Opublikowano

Planujesz jeszcze jakieś mody? Ja jestem na etapie wymiany radia, jakie dałeś głośniki, że żałujesz? Zazdroszczę Ci ori Xenon

Opublikowano
  • Autor

Modów póki co nie planuję. Asia robi u mnie za dupowóz, a do zabawy mam jeszcze Dużego Fiata i Poloneza i Meśka W210 narzeczonej gdzie topione są ogrome pokłądu gotówki żeby go odratować :P

Głośniki dałem jakieś Blaupunkta, bo w poprzednich samochodach sprawdzały się super. Ale tu dałem trochę ciała z montażem bo założyłem bez adapterów/dystansów jak zwał tak zwał i lewy ostatnio tak "pierdzi" że mam go dość. A fabryczne audio i tak nie jest złe. A najbardziej mnie zaskoczyło jak po jakimś roku jeżdżenia odkryłem że w boczku bagażnika jest subwoofer.

Dramatu część dalsza (postaram się nie zanudzać :P )

Po wymianie sterownika, przyszedł czas na wymianę rozrządu, oleju itp. Niestety samochód ciągle nie jeździł tak jak bym tego oczekiwał. Okazało się że "stała" gruszka na turbinie, trochę egzorcyzmów i ożyła. I tak jeździłem, kopciło to to, mocy nie miało, paliła ponad dychę i brzmiała jak młockarnia... aż któregoś pięknego dnia po zdjęciu dekla rozrządu wszystko stało się jasne - wytarte wałki :P aż popychacze z dwóch zaworów pospadały... no to co, wymiana. Po wymianie niby dobrze... ale ze trzy miesiące później wracając z Giżycka coś znowu się głośna zrobiła i moc straciła... przyczyna? Padła pompa oleju, zjadło wałki i panewki szlak trafił... decyzja - wymiana silnika i tym sposobem w miejsce AFB wjechał AKN z przebiegiem niby 146kkm, w bardzo ładnym stanie. Czyściutki, z idealnymi wałkami, nowymi uszczelniaczami, kolektorem wydechowym, przyjechał z Niemiec z otworami ładnie pozaślepianymi plastikowymi koreczkami itd. Przy okazji wyjęcia starego silnika wyszło na jaw że dwumas najlepsze lata ma już za sobą i niby można go jeszcze zamontować ale długo nie pojeździ... no to nowy dwumas... i tym sposobem stałem się biedny jak mysz kościelna :P

Niestety nowy silnik ma wyjątkowy talent do wycieków spod dekli, jak nie spod jednego leci to spod drugiego i tak w kółko się uszczelnia, na jakiś czas spokój i od nowa.

Potem jeszcze wymiana wału napędowego bo już miał spory luz na przegubie, tylne sprężyny bo jedna pękła i praktycznie całe zawieszenie poza amortyzatorami.

Generalnie ten egzemplarz to 100% potwierdzenie legend na temat trawłości 2.5 V6 TDI... ja jeździ i jest dobrze to jest super, ale jak już się zacznie rozpadać to tragedia że klękajcie narody :P

Mimo to jakimś cudem jeszcze jej nie podpaliłem, nie zepchnąłem do Wiłsły, mimo że miałem już kilka razy ochotę. Bo jak już jeździ to jest super, zawieszenie, moc, Quattro :)

Opublikowano

Ciekawa historia, spore wydatki, twardy jesteś. Ja mam taką przedliftową w tym samym kolorze. Mogę Cię trochę podnieść na duchu co do żywotoności TDIKów. W swoim 1.9 TDI 90km AHU wymieniłem już 4 korbowody z tłokami. Powodem tego był pęknięty na pół tłok, kompresja szła w miskę więc prawie nie chodził na jednym baniaku. Po ściągnięciu głowicy jeden tłok już był inny z AFNa. Więc to czy Ci się trafi zdrowy motor to jak gra w totolotka.

Opublikowano

odmę zmieniałeś w tym nowym silniku? bo jak nie to masz przyczynę wycieków z pod dekli :) ogólnie fajna sztuka. silnik jak silnik. potrafi zaskoczyć ale jak zdrowy to dźwięk wywoła uśmiech na twarzy i wtedy wszystkie przygody i wydane złotówki idą w zapomnienie :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ciekawa historia, spore wydatki, twardy jesteś. Ja mam taką przedliftową w tym samym kolorze. Mogę Cię trochę podnieść na duchu co do żywotoności TDIKów. W swoim 1.9 TDI 90km AHU wymieniłem już 4 korbowody z tłokami. Powodem tego był pęknięty na pół tłok, kompresja szła w miskę więc prawie nie chodził na jednym baniaku. Po ściągnięciu głowicy jeden tłok już był inny z AFNa. Więc to czy Ci się trafi zdrowy motor to jak gra w totolotka.

AHU Ci się tak posypało, dziwne. Ja miałem AHU w VW Vento i poza wyrobionym kołem dolnym rozrządu nie miałem z nim problemów, a miałem go kilka lat, i zorobiłem nim prawie 100kkm , a jaki miał ogólnie przebieg ciężko powiedzieć bo jak kupowałem to miał typowe parametry w polskich ogłoszeniach czyli 11lat i przebieg 175kkm :P

Handlarz się przyznał że on skręcił o 40kkm, ale uczciwie przyznał że ile zdjął turek w Holandii to tego nie wie :P

odmę zmieniałeś w tym nowym silniku? bo jak nie to masz przyczynę wycieków z pod dekli :) ogólnie fajna sztuka. silnik jak silnik. potrafi zaskoczyć ale jak zdrowy to dźwięk wywoła uśmiech na twarzy i wtedy wszystkie przygody i wydane złotówki idą w zapomnienie :wink:

Odma niby wymieniana, ale może by do niej zajrzeć...

A co do wydatków to dzisiaj stwierdziłem że czas wymienić teleskopy tylnej klapy (mam już dość dostawania nią w czachę:P ) i żarniki w xenonach bo jeden już kolor zmienił :(

Opublikowano

Niestety za dobrze ten AHU jezdził i za bardzo go chwaliłem. A człowiek jak czasami sobie coś wykracze to tak jest. Ogólnie to masz fajną wersję, jako zwykły dupowóz to i tak jest wypas. Gdy pierwszy raz usłyszałem jak chodzi 2.5 TDI w a6 zakochałem się w tym motorze, lecz niestety nie potrafiłbym strawić ich wszystkich bolączek.

Zakładałem ale do mondeoa teleskopy z maxgeara, nie wiem ile wytrzymają, ale jeżeli chodzi o jakość byłem nawet z nich zadowolony.

Opublikowano

Hej, mam srodek w tym samym kolorze. Masz dywaniki zielone? Jak tak to gdzie dorwałeś?

Opublikowano
  • Autor

Hej, mam srodek w tym samym kolorze. Masz dywaniki zielone? Jak tak to gdzie dorwałeś?

W środku wszystko mam zielone, i dywan na podłodze i dywaniki na lato materiałowe, zimowe gumowe niestety są czarne.

A tak to nawet pasy, roleta, tapicerka bagażnika, wszystko zielone.

Kierownica trochę skucha bo poduszka zielona, a po wymianie reszta czarna, ale nie rzuca się w oczy, ori była cała zielona.

A dorwałem ją jak pisałem wcześniej, przypadkiem - brata teść miał jej dość i chciał się pozbyć :P

Swoją drogą, to Niemcy mieli w tamtych latach coś z tymi kolorowymi wnętrzami, i to czasem tak całkiem "od czapy" mam jeszcze Mercedesa E-klase też z '99 roku i jest biały z niebieskim wnętrzem, niebieskie plastiki, niebieskie dywany, niebieska tapicerka... wymagało to trochę przyzwyczajenia :P

I tylko w niemieckich samochodach widziałem takie "odpały", i to tylko w latach '80-tych i '90-tych, później to jakoś wyginęło...

Opublikowano

Teraz jak się przyzwyczaiłem do tej zieleni a mam jej tyle co Ty tylko kiere mam eskową i jest czarna z czarna poduchą to nawet bardziej mi się widzi niż czarny środek. Dekory też miałem takie jak ty ale zrobiłem je w piano black i wygląda środek teraz klasę lepiej...

Gdzie mozna kupic takie zielone dywany??

Opublikowano

Noo kawal ciekawej historii za Toba.Podziwiam za zapał i zawzietosc ale audi powinno sie odwdzieczyc za Twa dobroc.Ladna sztuka,trzymam kciuki za bezawaryjnosc

Opublikowano
  • Autor

Teraz jak się przyzwyczaiłem do tej zieleni a mam jej tyle co Ty tylko kiere mam eskową i jest czarna z czarna poduchą to nawet bardziej mi się widzi niż czarny środek. Dekory też miałem takie jak ty ale zrobiłem je w piano black i wygląda środek teraz klasę lepiej...

Gdzie mozna kupic takie zielone dywany??

Co do piano black to mam mieszane uczucia, mi tam "amelininowe" się podobają z resztą "to je amelinium tego nie pomalujesz" :P

Oglądałem to to na żywo w takim sprzęcie:

2013_03_27_1535.jpg

I jakoś mi nie "leżało" a w zestawieniu z zieloną deską nie bardzo mi się to widzi...

Co do dywanów to nie wiem gdzie kupić, bo je dostałem z samochodem i są oryginalne Audi, więc pewnie można poszukać w ASO, chociaż cena pewnie będzie zaporowa :(

Noo kawal ciekawej historii za Toba.Podziwiam za zapał i zawzietosc ale audi powinno sie odwdzieczyc za Twa dobroc.Ladna sztuka,trzymam kciuki za bezawaryjnosc

Odwdzięczać się odwdzięcza, ale raczej wyglądem i przyjemnością z jazdy :)

Bo z tą bezawaryjnością to zależy jak pojmować, bo w sumie to zdechła tak ze nie pojechała dalej to tylko dwa razy na początku przez sterownik silnika. Potem zawsze dojeżdżała do celu, nawet ze zdjedzonymi wałkami, spadniętymi popychaczami innym razem z padniętym alternatorem wróciła z Radomia itd...

Więc jeżeli uznać za awarię usterkę unieruchamiającą samochód to od prawie 4 lat jest bezawaryjna :P

A jeżeli za awarię uznać że coś sie działa, lub działa ale nie koniecznie tak jak powinno to wypada gorzej niż firmowa Fabia z większym przebiegiem i 1.4TDI którą mam pod opieką :P

Opublikowano

Moje piano black

Q455Qj.jpg

XWU5iw.jpg

NnCzkq.jpg

Tak to u mnie wyglada z zielonym wnętrzem

Opublikowano
  • Autor

No co kto lubi :)

Mi się tam Piano Black nie podoba. Wole amelinium.

Dzisiaj przyszło nowe-używane lusterko środkowe fotochromatyczne.

Co ciekawe jak demontowałem stare(rozlane) to jak odpiąłem od niego kostkę to przestało zniekształcać i rozmywać obraz.

Nowe okazało się w pełni sprawne, po dwóch latach tragedii zamiast lusterka to normalnie luksus :)

Ale żeby nie było za dobrze to z klamki LT odpadła mi dzisiaj lakierowana nakładka :(