Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem z olejem w dolocie AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Olej z odmy to standard w tych silnikach, niektórzy montują Oil Catch Tank (odoliwiacz) inni twierdzą że tak musi być. Co do węży to wymień te które są na wykończeniu reszte zostaw, jesli masz duzo oleju w dolocie to i tak gdzieś będzie ciekło. Moim skromnym zdaniem to jest za stary samochód żeby pakować grube tysiące na ori części.

Opublikowano

Ja mam OCT i jestem zadowolony.

Znaczny spadek zaolejenia w układzie dolotowym.

Pod linkiem jest temacik o tym

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/211608-olej-w-dolocie/

Edytowane przez Fido

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wróciłem z ASO no i prawie same złe wieści...

plus na sam początek jest taki że rozrząd w ASO jest tańszy niż w lokalnych sklepach a mianowicie 450 zł

napinacze paska alternatora i paska klimy muszę dokupić oddzielnie oraz paski no i pompę wody.

w ASO wjechałem na serwis i sprawdzili mi co i jak no i okazuje się że moja pompa Vacum jest do wymiany - leje się z niej strasznie - oryginał kosztuje 1520 zł, zamiennik Boscha kosztuje 850 zł u konkurencji 900 zł BOSCH, zamówiłem w ASO pompę BOSCHA :( uszczelka metalowa pompy 35 zł

jeśli chodzi o IC to na 100% jest nieszczelność bo olej wycieka, tutaj jak już rozbiorę i sprawdzę to będę wiedział dokładnie, kupiłem wąż ten dolny do IC, i oring do górnego węża, oraz ten wąż wody który sie rozsypał, podejrzewam że przez to że ropa się na niego lała z pompy VACUM.

reszta gratów zamówiona a mianowicie:

- poduchy silnika - z czujnikiem - 469,81 bez czujnika: 438,07

- plastik miarki oleju - 20 zł

jutro odbiorę wszystkie graty i po pracy będę rozbierał autko, najbardziej się obawiam jeszcze turbo a mianowicie chodzi o luzy - regenerowałem je w 2013 roku i był spokój, sprawdzę na nim luzy i szczelność IC, wymienię wąż ten dolny oring na górnym, złożę wszystko jak będzie IC cały jeśli nie to będę szukał IC.

przy okazji odkręcę pokrywę zaworów i sprawdzę stan wałka, złożę wszystko na starej uszczelce, mam nadzieję że nie będę musiał zmieniać tego wałka- dowiedziałem się że zamiennik około 600-700 zł a oryginał 2500 zł do tego szklani w oryginale 115 zł 1 szt.

złożę wszystko i będę chciał zrobić pełne logi żeby mieć pewność w jakim stanie jest silnik.

Auto może i faktycznie już swoje lata ma ale jednak to audi, a ja chcę nim jeszcze pojeździć rok dwa, więc chce mieć spokój, dla tego teraz zainwestuję trochę grosza...

Olej z odmy to standard w tych silnikach, niektórzy montują Oil Catch Tank (odoliwiacz) inni twierdzą że tak musi być. Co do węży to wymień te które są na wykończeniu reszte zostaw, jesli masz duzo oleju w dolocie to i tak gdzieś będzie ciekło. Moim skromnym zdaniem to jest za stary samochód żeby pakować grube tysiące na ori części.

teraz sprawdzę co i jak z IC i ile tego oleju jest i dla czego on sie wydostaje na zewnątrz, po tych naprawach będę monitorował stan oleju w dolocie często i jeśli faktycznie będzie go sporo to pomyśle o Oli Catch Tank...

Opublikowano

Chyba masz za duzo kasy skoro zamówiłeś nową pompę ...... Pewnie masz pompe Luka które sypały sie na potęge, zamówił byś na allegro pompe Boscha z koncówką N + podkładka z ASO i za 200zł zapomniał bys o temacie. Węże kupuje sie na szrocie zakłada nowe opaski + nowe zielone oringi i też jest po temacie. U siebie tez mam OCT łapie sporo oleju ale cudów nie ma jesli turbo puszcza to olej gdzieś musi wyciec.

Opublikowano
  • Autor

tak tak, kolego tutaj ze szrotami to nie ma łatwo, trzeba sie ojeździć jak szalony i tak nie wiadomo co sie trafi...

ja już się z tego wyleczyłem skteznie. kupiłem pompę ponieważ nie chcę mieć problemów za rok czy dwa, chce poprostu zapomnieć o problemie.

kupiłem 1 wąż i tą opaskę na górny, zobaczymy co z tego wyjdzie.

obawiałem się czy przez tą pompę nie poszło mi paliwo do oleju ale przed chwilą sprawdziłem i uważam że nie ma.

jutro jade po raty i zabieram się za rozkręcanie autka..

teraz to nie wiem jaką mam pompę, jak ją wymontuję to napiszę.

turbo też jutro sprawdzę jak tylko rozbiorę przód :P

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jestem po oględzinach no i wałek jest w dobtym stanie, szklanki też, więc nic nie ruszałem te "bipy" czy jak im tam inaczej, zabezpieczenia w kanałach olejowych pod pokrywą zaworów są na wsoim miejscu.

Wymieniłem pompę Vacum, kupiłem nowego BOSHA i jak ręką odją autko pracuje ciszej, nie ma tego stukania, buczenia z filtra, zbiera się o wiele lepiej, jest bardziej czułe na pedał gazu, jeszcze musze wymienić węże podciśnienia ale nie kupiłem w ASO bo 55 zł za metr chca. a w motoryzacyjnym nie mieli takich jak mi otrzeba, może ktoś z Was wie gdzie na necie lub u kogo z naszego forum można zakupić takowe?

jutro rozbieram pas przedni, czyszczę cały dolot, sprawdzam turbo, mechanik, szwagier przyjedzie około południa i zmiena mi rozrząd, zobaczymy co będzie dalej... mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i samochodzik będzie pięknie jeżdził, a mam już prawie 315 tyś nalatane...

Audiczka żyje i ma się bardzo dobrze, a mianowicie, IC lał ale rozebraliśmy go i złożyliśmy na paście uszczelniającej, przeszedł próby wytrzymałościowe, został założony, cały dolot wyczyszczony i umyty, wymienione węże podciśnienia, turbo z minimalnym luzem poprzecznym, wzdłużnego nie ma wogóle lub jest niewyczuwalny, rozrząd wymieniony na oryginał, poduszki silnika też, pasek alternatora nie wymieniony bo mi za długi sprzedali :( ale to wymienię i teraz z wykorzystaniem kanału.

wszystko się zmieniło od momentu wymiany pompy VACUM, to ona dzwoniła oraz dawała małe podciśnienie, po jej zmianie silnik pracuje równo, cicho sobie klekocze :P

Edytowane przez Pawci_o