Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpnięcia silnika i przygasające światło w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od zakupu auta borykam się z problemem pojawiającym się po rozgrzaniu silnika - mianowicie kiedy ma on 90*C a ja jadę sobie np. 60km/h i chcę lekko przyśpieszyć (multitronic pracuje na najniższych możliwych obrotach) pojawia się głośne dudnienie z silnika/układu wydechowego i poszarpnięcia. Jedno szarpnięcie na ok 3-5sek. Kiedy dodam odrobinę więcej gazu i multitronic "zaskoczy" na wyższe obroty np. 2000+ problem znika. Szarpnięcia te nie występują kiedy silnik jest zimny tj. poniżej 60*C. Wtedy auto przyśpiesza, wyczuwalna jest spora turbo dziura która stopniowo się zmniejsza w miarę wciskania gazu.

Co ciekawe, kiedy auto ma 90*C stoję na biegu jałowym silnik "zatelepie się" przez chwilę i w tym momencie kiedy światło kabinowe jest włączone zaczyna bardzo delikatnie przygasać, w momencie kiedy silnik zakuleje.

Podpowiedzcie coś bo już nie wiem gdzie szukać. Jedyny błąd to spalona świeca na 2-gim cylindrze. W żadnym innym module nie znaleziono innych błędów. :-(

Opublikowano

dwumasy nadszedl czas :D

Opublikowano

Poczytaj te wątki:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/242914-szarpie-podczas-przyspieszania/

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/277636-szarpanie-podczas-przyspieszania-1600-2200-obrotow/

Jak Twoje objawy pasują do opisanych , to zamontuj kryzę, roboty nie dużo, a koszt wręcz śmieszny :naughty:

Jak nie pomoże , to szukaj usterki w skrzyni biegów, bo multi może też dawać takie objawy, tylko że to zazwyczaj droższa sprawa :decayed:

Jeżeli to telepanie silnikiem występuje rzadko i nie jest mocne, tylko ledwo wyczuwalne, to bym się na razie tym nie przejmował. Tak samo przygasającym światłem, w osprzęcie silnika jest sporo elektrycznych urządzeń , biorą one sporo prądu, a w momencie telepnięcia się pewnie uaktywniają, dając taki efekt :whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Telepanie silnika na jałowym nie jest aż tak uporczywe, zdarza się na jakiś czas i ktoś mało wprawny nawet nie wyłapie że silnikiem delikatnie bujnie.

Bardzo upierdliwe są te szarpnięcia - wiadomo - multi pracuje trochę w innych zakresach obrotowych natomiast martwi mnie to że kiedy obroty silnika są mniej więcej wyrównane i skrzynia jest "na stałe" sprzęgnięta z silnikiem w momencie przyśpieszania tak do 30% mocy następuje kilka gwałtownych szarpnięć w odstępach kilku sekundowych(z głośnym dudnieniem z okolic silnika/układu wydechowego), po czym coś jakby się odblokowuje, skrzynia jakby się od sprzęglała od silnika i auto zaczyna się zwijać pełne wigoru.

Natomiast kiedy to ja wymuszę "redukcję" to w ogóle nie ma żadnych szarpnięć. W trybie sport też ich nie zaobserwowałem.

Jeszcze co do dwumasy - podobno poprzedni właściciel ją wymieniał. Ale nie mogłem się doprosić faktury więc sprawa staje się wątpliwa.

Dodatkowym odgłosem który zaobserwowałem to kiedy stoję na biegu jałowym i rozkręcę jednorazowo silnik do tych 3tys obr. to w momencie zdjęcia nogi z gazu i kiedy silnik przechodzi poniżej 1500-1200obr min występuje bardzo nietypowy dźwięk podobny do takiego tyrkotania ale w momencie kiedy obroty się wyrównają na 800-900 dźwięk ten w ogóle nie występuje.

Podobny odgłos słychać podczas jazdy kiedy pofaluję pedałem gazu w zakresie 1200-1500obr min i wtedy pojawia się odgłos jakby coś przez chwilę obijało się w katalizatorze/skrzyni. Natomiast kładąc dłoń na metalowym trzonku dźwigni skrzyni wyczuwalne są właśnie najbardziej te drgania.

Edytowane przez ChilliPalmer

Opublikowano

Tak jak napisałem wcześniej, dokładnie przeczytaj wątki , które Ci zalinkowałem i załóż kryzę z otworem fi 10mm.

Jest bardzo duża szansa, że poszarpywanie zniknie , był bym tego nieomal pewien , tylko że u Ciebie jest multi, a w takim układzie napędowym jeszcze chyba nikt kryzy nie zakładał. :):whistling:

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisałem wcześniej, dokładnie przeczytaj wątki , które Ci zalinkowałem i załóż kryzę z otworem fi 10mm.

Jest bardzo duża szansa, że poszarpywanie zniknie , był bym tego nieomal pewien , tylko że u Ciebie jest multi, a w takim układzie napędowym jeszcze chyba nikt kryzy nie zakładał. :):whistling:

Z wątkami się zapoznałem i faktycznie, generalnie wszystko pasuje jak ulał tylko to multi potrafi jeszcze figle płatać :-D

Dobra, trzeba coś dosztukować i będzie wtedy wszystko jasne. EGR and virgin Multitronic project in progress ! ;-)

Opublikowano

Jak by się daj bóg udało "blaszką z dziurką" opanować problem, to nie zapomnij nam o tym napisać :decayed::hi:

Opublikowano
  • Autor

Jak by się daj bóg udało "blaszką z dziurką" opanować problem, to nie zapomnij nam o tym napisać :decayed::hi:

Sie wie ! ;-)