Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana lasera w RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JAk w temacie. Jest w ogóle taka możliwosc?? oryginały płyt czyta bez problemu gorzej z nagranymi, czy ktoś na forum już cos takiego przerabiała i może ktoś się tym zajmuje??

Opublikowano

Samemu można to zrobić.

Wersja maxi: kupujesz cały mechanizm (np: http://www.aliexpress.com/item/New-Alpine-DVD-mechanism-loader-DV35M110-DP33M21A-for-Infiniti-Jeep-Lexus-Mercedes-VW-Landro-car-DVD/1256472460.html) i wymieniasz :)

Manuale jak to zrobić znajdziesz w necie. Istotne by mieć pewność jaki model/wersję napędu ma się w swoim RNSie. Ja wysłałem sprzedającemu zdjęcia mojego starego napędu, na ich podstawie sprzedający dobrał odpowiednią wersję.

Działa bezproblemowo, mogłem zapomnieć o ciągłym czyszczeniu soczewki czytnika.

Można też wymienić sam laser (np: http://www.aliexpress.com/item/Hot-DVD-Laser-Unit-for-Audi-RNS-E-Navi-Navigation-Laser-A3-A4-A6-100-Brand/1148594479.html)- u mnie się to nie udało

Wymiana całego napędu jest dużo prostsza niż samego lasera, plug 'n play

Edytowane przez AndyN

Opublikowano
  • Autor

linki nie działają, gdzie t dokladnie zamawiales??

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy jeżeli RNS E czyta płyty cd to jest pewność, że laser odczyta też płytę z mapą? Przymierzam się do nabycia płyt, a nie mam pewności, czy laser będzie je czytać.

Opublikowano

Czy jeżeli RNS E czyta płyty cd to jest pewność, że laser odczyta też płytę z mapą? Przymierzam się do nabycia płyt, a nie mam pewności, czy laser będzie je czytać.

Chyba pewności nie ma, u mnie czytało cd, ale dvd z mapą już nie, pomogło czyszczenie lasera.

Edytowane przez Endrio

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam płytę z mapą. Początkowo nie chciała w ogóle działać. Po czyszczeniu lasera ruszyła, ale po chwili znów był problem z odczytem. Wyczyściłem soczewkę raz jeszcze. Czyta płytkę o wiele lepiej, ale zazwyczaj navi wiesza się przy wyborze miejscowości. Sporo kurzu jest wokół lasera. Myślicie, że ma to wpływ na odczyt i kurz po wyczyszczeniu może przemieszczać się na soczewkę? Bezpieczne byłoby dmuchnięcie sprężarką? Czy może jednak laser do wymiany lub zła płytka?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sam osobiście wymieniałem w swojej A4. Strasznie płyta się grzała. Po wymianie napędu jak ręką odjoł. Stopień trudności w skali do 5 to 2. Potrzedne są dwa wkrętaki małe.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, mam taki komunikat, pojawia się czasami jak słicham radia czy mp3:

https://www.dropbox.com/s/thwmcybzdax9zut/20151101_194216_640x480.jpg?dl=0

Czyszczenie, wymiana czy lepiej interesować się nowym radiem ?

Opublikowano

masz cd w napędzie czy bez płyty masz taki komunikat ?

Opublikowano

masz cd w napędzie czy bez płyty masz taki komunikat ?

Płyta DVD z mapami do navi.
Opublikowano

pada laser lub jest brudny na początek czyszczenie izopropanolem

Opublikowano

pada laser lub jest brudny na początek czyszczenie izopropanolem

Czyli trzeba RNSE wymontować, rozebrać i laser przeczyścić ? Czy da sie to zrobić bez wyciągania RNSE z auta ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

płyta (stara) z mapą nawigacji częściej nie chciała działać, niż chciała... Martwiłem się, że napęd do wymiany. Ale wstrzymałem się. Kupiłem nową mapę od kolegi z forum :hi: , i wszystko działa jak należy! Także myślę że zaoszczędziłem sobie trochę pracy i pieniędzy :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam mały problem z rns-e.Kiedy kupowałem auto w środku było dvd z mapami państw eu zachodniej..wszystko grało. Kupiłem płytę z mapami eu wschód i już nie zadziałało.Od razu pomyślałem o laserze, ale przed planowanym czyszczeniem postanowiłem pouczyć się obsługiwać navi na działającej płycie.Nie wyjmowałem jej z napędu,po czym uznałem że sprawdzę jeszcze raz płytę z częścią wschodnią i ...padaka: działająca wcześniej płyta dvd zachód nie wychodzi z czytnika!dokładniej to wysunęła się minimalnie,i mogłem ją wyciągnąć, ale się porysowała :suicide_anim: teraz mam komunikat przy włączaniu rns-e "nie można odczytać cd/dvd" czy coś w tym stylu.czy da się coś z tym zrobić??

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wiem czy pod dobry temat się podpinam. Panowie co jakiś czas wyskoczy mi info :

Nie mogę odczytać CD/DVD.

Proszę sprawdź płytę. 

Wina płyty czy coś z laserem się dzieje? Nie korzystam z innych płyt, tylko mapa tam siedzi.