Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile obrotów przy 140km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jako, że przymierzam się do kupna A4 B7 chciałbym się zapytać jakie obroty macie u siebie przy prędkości 140km/h i głośność przy tej prędkości jest w jakiś sposób uciążliwa?

Czy w A4 B7 występowała sześciobiegowa skrzynia biegów?

Opublikowano

Skrzynia 6 na pewno była w wersji quattro. Co do prędkości to teraz nie pamiętam, ale był podobny temat z tym że chodziło o prędkość 100.

Opublikowano

~4tyś 140km/h,skrzynia 5gang,tak coś mi świta

Opublikowano

Dziwne pytanie, w opisie u kolegi widze B6 BFB , wiec wszystko tak samo jak w B7, chyba ze chodzi tylko o 6'ke skrzynie

Opublikowano
  • Autor

Wpisałem bo musiałem coś wpisać... narazie robię research przed zakupowy:)

Opublikowano

zależy też czy automat czy manual

Opublikowano

Tak w moim przypadku skrzynia 6.

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście manual:) Właśnie ciekaw jestm o różnice w obrotach / głośności między skrzynią 6cio biegową, a 5cio biegową:)

Opublikowano

Nie wiem jak jest w aucie z skrzynią 5. Natomiast wiem ze jest przepaść pomiędzy jazdą na 5 i na 6. Przykład: 100 km/h 3000 obrotów przy biegu 5. Ta sama prędkość na biegu 6 a obroty 2200.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki właśnie na taką konkretną odpowiedź czekałem:) To już wiem, że mam szukać 1.8T Q z 6-cio biegową skrzynią lub 2.0TDi:)

Edytowane przez apw911

Opublikowano

https://www.youtube.com/watch?v=2WhKHMoalMs

Możesz sobie zobaczyć ile przy 140 km :)

Edytowane przez syn_szefa

Opublikowano

Nie wiem jak jest w aucie z skrzynią 5. Natomiast wiem ze jest przepaść pomiędzy jazdą na 5 i na 6. Przykład: 100 km/h 3000 obrotów przy biegu 5. Ta sama prędkość na biegu 6 a obroty 2200.

Ok, tylko że skrzynie 5 maja inne przełożenia do 6. Mam 5 i przykład 130km/h jest 3000 obrotów. :hi:

Edytowane przez sciemamcz

Opublikowano

Na multitronicu przy 100km/h jest równe 2k obr :D

Opublikowano

Dziś sprawdziłem dokładnie skrzynia 5 biegów oznaczenie HFD jazda na tempomacie:

100km/h - lekko ponad 2400

110km/h - prawie 2700

120km/h - 2900

130km/h - 3100

140km/h - prawie 3400

na lepszej drodze sprawdzę wyżej :decayed:

Z tego co widać to przy 6 biegowych jest sporo wyżej, kolega "jacek70" 5 postów wyżej ma 100km/h i 3000 na 5 biegu.

Sprawdzę jeszcze 100, 110 a jak będzie gdzie to również w górę ale już widać zdecydowanie dłuższe biegi w 5. :hi:

Opublikowano

Skrzynia 6 biegów - bieg 6

140.jpg

Opublikowano

Ze zdjęcia wychodzi lekko ponad 140km/h i prawie 3600 obroty :huh: to w 5 biegowych jest niżej lub prawie to samo przy lekkim odchyleniu. Jeżeli tak mają 6 biegowe to teraz mam radochę że mam 5 biegów, wychodzi że dłuższe biegi, można sobie przeciągnąć znacznie dłużej na każdym biegu i mniej wachlowania. Dla pewności byłoby dobrze jak również sprawdził byś od 100km/h do ile warunki pozwolą co 10km/h.

Teraz zaczynam rozumieć mojego kumpla co ma scenika w dieslu z 6 biegową manualną skrzynią i powiedział że jest leniwy i na miasto (przeważnie tam się porusza) to następny będzie automat bo ma dość wachlowania tym drążkiem :grin:

Opublikowano

wcześniej pisałem,że 4000obr=140km/h i to zle napisałem :facepalm: po dzisiejszym sprawdzeniu 3600obr=140km/h a 4000obr=150km/h

a auta przedliftowe np 1.8adr miały 4000obr=140km/h

oczywiście mowa o skrzyni 5b

Opublikowano

W mojej 6-cio biegowej 6-sty bieg można zapodać przy 60km/h a wtedy to już tylko do maxa i nie ma wachlowania biegami

Opublikowano

W mojej 6-cio biegowej 6-sty bieg można zapodać przy 60km/h a wtedy to już tylko do maxa i nie ma wachlowania biegami

Ok, każdy jeździ jak lubi ale w mieście to 60 jest maxem :jerk: i nie szanujesz dwumasa, przy takiej jeździe szybciutko poleci, niskie obroty, mała prędkość i wysoki bieg to przepis na zabójstwo twojego koła dwumasowego :P

Opublikowano

Mam porównanie mojego BEX'a z GEA i BFB z GDT i na 6 przy tej samej prędkości jest niżej... polecam 6-kę, im szybciej tym wygodniej :P:grin: