Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Drgania, wibracje, telepanie, trzęsienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem już nic nie robić w swojej ale Ragga mnie zainspirował :decayed:

mam już dosyć wibracji - doznania są takie jakbym miał w bagażniku włączony młot pneumatyczny, czuje telepanie na kierownicy, lewarku i swoim tyłku przez fotel ... możecie polecić kogos konkretnego w W-wie kto oceni czy jest to wina:

- poduszek

- 2masa

- plecionki

- HGW..

Dodam że wydech na postoju wydaje lekki metaliczny ( rezonansowy dzwięk ), plecionkę ogladałem - nie ma peknięć, dziur etc..

Silnik przy zaciągnietym ręcznym + 1 bieg porusza się przód - tył ale to chyba norma przy obciążeniu

Lewarek podczas przyspieszania na 2,3 i 5 biegu porusza się do przodu, przy odjęciu gazu cofa się.

Przy pałowaniu na 3 biegu dymi na czarno jak cholera - na innych biegach jest spoko ( co dziwne :przebiegly: ) - oleju na 8.000 wziął 200 ml

Opublikowano
plecionkę ogladałem - nie ma peknięć, dziur etc..

ha, u mnie jest male pekniecie w plecionce i troszke trzesie... czyli to moze byc wlasnie to? bo juz podejrzewalem poduchy :mysli:

Opublikowano

male na zewnatrz, byc moze duze wewnatrz oplotu

Opublikowano
  • Autor

male na zewnatrz, byc moze duze wewnatrz oplotu

wymienię plecionkę i dam znać :przebiegly:

Opublikowano

zardzewiala plecionka tez przenosi drgania.

oczywiscie wymiana nie daje gwarancji usuniecia problemu. byc moze to jeden z krokow na drodze jego usuniecia

Opublikowano
  • Autor

zardzewiala plecionka tez przenosi drgania.

oczywiscie wymiana nie daje gwarancji usuniecia problemu. byc moze to jeden z krokow na drodze jego usuniecia

może conieco rozjaśnię w temacie wydechu - zauważyłem dzisiaj że po 'butowaniu' ( wydech mocno rozgrzany ) słychać wyraźnie ten metaliczny renonans - włożyłęm rękę pomiędzu tylne koło i błotnik i docisnąłem puszke wydechu - brzęczenie ustało :naughty: po zwolnieniu docisku -> znowu brzęczał.

Na kanale ( akurat przegląd robiłem ) diagnosta obejrzał wszystkie wieszaki - są ok, nie ma zużycia ale cały wydech wibruje .... wydaje mi się że wibracje przenoszą się z silnika ( wiadomo że dieslu 1,9 mocno się trzęsie ) czy plecionka powinna to tłumić ? jeżeli tak to w tym przypadku ewidentnie jej wina

Opublikowano

A zrób log 013. też mam awx. Nie będę sie zagłębiał w mój problem ale trzęsło<na potęge> i też dym;] 013 rozwieje wątpliwości co do pd;]

Opublikowano

A może tak poduszka pod silnikiem?

Opublikowano

A zrób log 013. też mam awx. Nie będę sie zagłębiał w mój problem ale trzęsło<na potęge> i też dym;] 013 rozwieje wątpliwości co do pd;]

I co to bylo??

Opublikowano

Bardzo prawdopodobne że Któraś pompka leje... i stąd młot w bagażniq.... grupa 013 rozwieje wszystkie wątpliwości związane z pd;]

Opublikowano

Kurde mam ten sam problem.Podobno to pompowtryski...

Opublikowano

dodam że jeżeli korekta na którymś cyl jest od -2.99 do 2.99<maxymalnie o ile dobrze pamiętam to vag pokazuje od -3.01 do3.01 a to jest już tragedja> to już wiadomo co jest grane :decayed:

Opublikowano

Bylem na komputerze w gda w TUNE-UP i tam powiedzieli ze to pompowtryski najprawdopodobniej.

Opublikowano

Trzeba było ich o logi prosić. Z doświadczenia wiem że komp czsem cuda pokazuje. Poczytaj pełno tego na forum. Mechanicy stwierdzają że to pompowtryski, wymieniają, kasa wywalona a problemy nie ustępuja......... Może to być okablowanie lub nieszczelność w komorze cylindra jak i 100 innych jeszcze poważniejszych rzeczy........ sam waliłem już ok 50tyś<silnik,turbo,zawory,filtry,robicizna> i teraz jeszcze pompki musze wymienić.... ręce opadają bo jak sie zaczyna sypać to konkretnie thumbdown jak to ktoś napisał " pełna diagnostyka a na koncu wymiana pompek> PoZdro;]

Opublikowano

w

Trzeba było ich o logi prosić. Z doświadczenia wiem że komp czsem cuda pokazuje. Poczytaj pełno tego na forum. Mechanicy stwierdzają że to pompowtryski, wymieniają, kasa wywalona a problemy nie ustępuja......... Może to być okablowanie lub nieszczelność w komorze cylindra jak i 100 innych jeszcze poważniejszych rzeczy........ sam waliłem już ok 50tyś<silnik,turbo,zawory,filtry,robicizna> i teraz jeszcze pompki musze wymienić.... ręce opadają bo jak sie zaczyna sypać to konkretnie thumbdown jak to ktoś napisał " pełna diagnostyka a na koncu wymiana pompek> PoZdro;]

witam w klubie ... ja w swoim AJM wzmienilem juz dwumas i sprzeglo a nadal trzesie i teraz czeka mnie wymiana pd ;( i w tym momencie przestaje wierzyc w niezawodnosc 1.9tdi

Opublikowano

Hehehe Michallo33

witam w klubie ... ja w swoim AJM wzmienilem juz dwumas i sprzeglo a nadal trzesie i teraz czeka mnie wymiana pd cry i w tym momencie przestaje wierzyc w niezawodnosc 1.9tdi

To ja witam w klubie;]]]] Odszukaj na forum mój przypadek to dopiero zobaczysz Co sie z moją niunią<a4 b6 1.9tdi awx130+Chips na 160kkucyków> Działo :thumbdown: Mam nadzieję że jak wymienię pompki to już wszystko sie ustabilizuje i bedę mógł w końcu spokojnie spać :gwizdanie: Ale i tak przez ten samochodzik straciłem już jakieś 2-7lat życia :sick3: POZDRO ;]

Opublikowano

witam w klubie ... ja w swoim AJM wzmienilem juz dwumas i sprzeglo a nadal trzesie i teraz czeka mnie wymiana pd ;( i w tym momencie przestaje wierzyc w niezawodnosc 1.9tdi

Paliwo też zmieniłeś ?

Ja, jak przywiozłem swoja Niunie z niemcowni tez miałem taki problem.

Telepało silnikiem, gałka "latała" jak "Żyd po pustym sklepie".

Zalewam tylko V-POWER i problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

Paliwo też zmieniłeś ?

Ja, jak przywiozłem swoja Niunie z niemcowni tez miałem taki problem.

Telepało silnikiem, gałka "latała" jak "Żyd po pustym sklepie".

Zalewam tylko V-POWER i problem zniknął.

no dobra ale nie każdy jeździ na VP i mimo wszystko wibracji nie maja. Ja tankuję tylko na BP ( nie słyszałem żeby mieli lipne paliwo ) silnik pracuje równiutko ale za to buda drży i czujesz mrowienie na kierownicy, drążku i siedzeniu :cool1: Siedziałem w innych 1,9 i widamo - traktor to traktor jednak u nich poziom wibracji jest niemal niewyczuwalny ..

Opublikowano
no dobra ale nie każdy jeździ na VP i mimo wszystko wibracji nie maja. Ja tankuję tylko na BP ( nie słyszałem żeby mieli lipne paliwo ) silnik pracuje równiutko ale za to buda drży i czujesz mrowienie na kierownicy, drążku i siedzeniu :cool1: Siedziałem w innych 1,9 i widamo - traktor to traktor jednak u nich poziom wibracji jest niemal niewyczuwalny ..

Masz rację, wszystko się zgadza.

Myslę jednak, że trzeba wyeliminować jakość paliwa na początku walki z tym problemem.

Nie ingerujesz wówczas w nic mechanicznego (koszt też nie jest wielki) , a efekt, jak w moim przypadku, może być satysfakcjonujący.

Lepiej to zrobić niż wymieniać wszystko i nic nie osiągnąć.

Jak widać po wątkach na forum przyczyn jest tak wiele i są tak trudne do zdiagnozowania (nie są jednoznaczne), że trafienie w sedno problemu to prawie cud. Zaczynajmy od podstawowych rzeczy

Uważam też, że dobre paliwo nie jest związane w 100% bezpośrednio z marką a raczej z marką i konkretną stacją.

VP też można przecież "zgnoić"

Jeszcze (zapomniałem się "odnieść") jedno.

Zgodzę sie też, że nie każdy jedzie na VP a problemu takiego nie ma.

Tylko, że może poprzednik jeździł na "normalnym" paliwie i układ się nie zasyfił

Opublikowano
Ja tankuję tylko na BP ( nie słyszałem żeby mieli lipne paliwo )

No wlasnie, to malo slyszales Adam :decayed:

BP niestety mocno spadlo na jakosci. Kiedys lalem ultimate'a, ale to totalny syf...