Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż, podłączenie elektryki haka i kodowania w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów. Zacząłem montaż haka w mojej B7 z ori PDC i mam dylemat, poniewż mam gniazdo przyczepki bez tego płaskiego gniazda 3pin i nie wiem jak połączyć PDC z modułem haka mógłby mi ktoś podpowiedzieć?

Opublikowano

CAN

W B7 moduły komunikują się po CAN

Tylko trzeba zakodOwać posiadanie haka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez GreGoriO

Opublikowano

Dzięki wielkie. A powiedz mi czy Cany mogę łączyć tymi szybko-złączkami wcinającymi się? Czy lepiej odizolować skręcić i zlutować?

Opublikowano

CAN to informacja,

Po to są skręcone by zniwelować wpływ zakłóceń, których w aucie może być mnóstwo.

Dlatego standard mówi, by wszelkie miejsca łączenia były rozplecione na odcinku nie dłuższym niż 1 cm. I JEDNAKOWEJ długości.

Jeśli chcesz robić to ponownie, gdy okaże się że nie ma komunikacji,

Nic nie auto na przeszkodzie by spróbować.

Opublikowano

Tak wiem ze can to informacje dlatego nie chce wogole ich odizolowywac tylko wciac sie tzw wampirkami.

Opublikowano

WITAM

Po zakupie i montażu ori haka przyszła pora na podpięcie instalacji wraz z dołączonym modułem.

Prosiłbym o poradę co z czym i od czego są te kable, czy brakuje jakiś kostek ?, gdzie to podłączyć ?. Byłbym wdzięczny za pomoc, ponumerowałem kabelki, jeśli ktoś by przesłał schemat w odpowiedzi to prosiłbym o numer moich kabli do kabli ze schematu .

Ogólnie jak to podłączyć żeby miało ręce i nogi. Po podłączeniu instalacji i prawidłowym działaniu zamieszczę, procedurę krok po kroku ze zdjeciami jak to powinno być dla amatorów.

DSC_0160_Kopiowanie.jpg

DSC_0166_Kopiowanie.jpg

DSC_0160_Kopiowanie_2.jpg

DSC_0161_Kopiowanie_2.jpg

DSC_0162_Kopiowanie_2.jpg

numer 9 napewno masa :)

A propo nie posiadam parctronica

Edytowane przez chrobry9

Opublikowano
Proszę bardzo

Page1.jpg Page2.jpg

Page3.jpg Page4.jpg

Opublikowano

Strasznie zdewastowana wiązka. Mój problem rozwiązał KAJU.

Kable trzeba ciągnąć do przodu. Szeroka złączka: zasilanie modułu jest z bezpieczników, światła stopu biorą sygnał bezpośrednio z czujnika na pedale hamulca. Pozostałe sygnały idą z MCE dwoma kablami. Jeszcze jeden kabelek idzie "pod "+" po kluczyku". Czyli przez całe auto trzeba pchać pięć kabli.

Masę montujesz do śruby za boczkiem prawym, razem z modułem haka.

Druga kostka to sygnały do gniazda z oświetleniem.

I do tego kodowanie.

Opublikowano

Strasznie zdewastowana wiązka. Mój problem rozwiązał KAJU.

Kable trzeba ciągnąć do przodu. Szeroka złączka: zasilanie modułu jest z bezpieczników, światła stopu biorą sygnał bezpośrednio z czujnika na pedale hamulca. Pozostałe sygnały idą z MCE dwoma kablami. Jeszcze jeden kabelek idzie "pod "+" po kluczyku". Czyli przez całe auto trzeba pchać pięć kabli.

Masę montujesz do śruby za boczkiem prawym, razem z modułem haka.

Druga kostka to sygnały do gniazda z oświetleniem.

I do tego kodowanie.

A więc tak dzięki chłopaki za odpowiedzi. Przed waszymi wpisami zabrałem się za to w sobotę a kończylem w niedzielę :). Na początku przy kawce usiadłem ze schematem i z kablami tymi co mam w bagazniku wyprowadzonymi i schematu i tak jak napisałeś robiłem i JA :

- Numer z mojego oznaczenia czyli 2 i 3 które wychodziły z modułu gniazda 3 i 4 podpinałem pod ten moduł swiateł MCE co jest pod kierownicą w dwa kable co idą w gniazdo 32 pin pod numerki z gniazda 12i 13 (numerki na kostce dla co idzie do mce są ponumerowane)

- numer 1 z mojego oznaczenia czyli wychodzi z modułu 6 pinowego pod numerem1 oczywiscie zasilanie pod bezpiecznik 27 co jest w skrzynce włozylem u siebie narazie bezpiecznik 15A

- numer 5 z oznaczenia mojego czyli z kostki z modułu (druga z prawej czyli jak w schemacie 6/5)poszla pod stacyjke u mnie przewod gruby czarny lewy dół w stacyjce z oznaczeniem ze schematu

- 4 z oznaczenia mojego wychodzi z modulu ale z 14 wejsciami poszedl pod stop (pod czujnik sa wpiete 4 kable sprawdzalem zarowka pod ktory sie podpiac na krotko)

Pytanie ----

1. kodowania nie robilem jeszcze, ale po zaswieceniu przeciwmgielnego tylnego, a następnie po podłączeniu przyczepki znikał w aucie. Tyle tylko ze w przyczepce i tak mi one nie swieca :) Ale czy tak powinno byc ze zanika przeciwmgielny?

2.druga sprawa

numer ze zdjecia przewodu:

6 - który idzie od gniazda przy haku 3 pinowego, z miejsca srodkowego - nie mam podłączonego

7 - który idzie z gniazda 13 pinowego przy haku pod numerem 2 , który powinien być podłączony w bezpiecznik 87 (stale zasilanie)

Nie podpięcie tych 2 z tego co myślę chyba z niczym nie koliduje.

pare fotek z gniazda dla zainteresowanych:

DSC_0161_Kopiowanie.jpg

DSC_0162_Kopiowanie.jpg

DSC_0163_Kopiowanie.jpg

DSC_0164_Kopiowanie.jpg

DSC_0165_Kopiowanie.jpg

DSC_0166_Kopiowanie.jpg

Może trochę to ułatwi niektórym, z elektryką bardzo mało doczynienia miałem (ale mając schemat i żarówkę z dwoma kablami to filozofii nie ma :) ) . Dzwoniłem do dwóch elektryków samochodowych. Pierwszy 60 letni jak dowiedział się że jest moduł to powiedział, że do elektronika trzeba :facepalm: a drugi, że jak oryginał to droga sprawa, pewnie wszarz chciał wyrwać ze 3 stówki. Zeby nie było mówiłem że mam schemat i kable trzeba tylko puscic z modułu do reszty.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie. Potrzebuję info odnośnie ikony/kontrolki

Na zegarach, gdy podłączymy przyczepę. Ta jedynka między strzałkami....

Czy w B6, oświeca wam tę kontrolkę?

51110f4fc3b24c7a7e1e7828357af100.jpg

Mam moduł haka z B7, i pomimo że wpięcie wtyczki gasi tylne przeciwmgielne, to na zegarach nie mam info, a przy okazji ( być może to z tym związane) PDC nie odłącza mi czujników tylnych.

Ktoś coś może podpowiedzieć?

Edytowane przez GreGoriO

Opublikowano

Być może dlatego tak się dzieje, że moduł jest z B7.

Opublikowano

Ja mam również moduł z b7 i nie świeci mi ta kontrolka. Co do czujników cofania, to trzeba zakodować w ich module że zainstalowałeś hak.

tapatak napisał z hjułałej p8

Opublikowano

To wszystko jest zakodowane....

Powiedz tylko, czy Ci odľącza czujniki?

Zmieniłem nawet moduł PDC na 4 kanałowy bo Jeszce go mam.

I nic, dalej nie rozłącza mi czujników.

przypuszczam że winny może być moduł haka.

Jako że to moduł B7, nie miałem podpiętego impulsu do PDC. Wyjście z pin12 na pin 5 PDC.

Po podpięciu dalej to samo, czyli brak rozłączania.

Odpiąłem również CAN...

Gdy brak jest obu kabli, gniazdo przyczepy nie ma zasilania, światło pmgielne świeci.

Gdy podepnę jeden z dwóch CAN, wraca zasilanie na hak i pmgielne gaśnie....

Chyba poszukam moduł haka z b6 zobaczymy czy to pomoże.....

Opublikowano

Nie odłącza mi czujników. Ale nie kodowałem jeszcze czujników, pod hak.

Zakodowałem tylko moduł komfortu albo elektryki- nie pamiętam.

Opublikowano

Witam podłączyłem dzisiaj hak 13pin. Podpinałem przewody can, masa, zasilanie bezpiecznik 27 oraz + po stacyjce (bezpiecznik 5) i niestety hak nie działa. Coś jeszcze brakuje?

Opublikowano

kabla do czujnika hamulca

Opublikowano

Witam.

Właśnie montuję oryginalny hak z modułem 8e0907383 do mojego audi i mam pewien problem, chciałem przewody z 3 i 4 pinu CAN podpiąć pod PDC tylko nie wiem który przewód z modułu haka pod który przewód w PDC bo to chyba ma znaczenie....jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć bo nie chce mi sie ciagnąć wszystkiego do przodu tym bardziej że już wszystko poskładałem w środku. I jeszcze małe pytanko....może głupie....mój MCE to 8e0907279d, czy on jest HIGH czy LOW? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.....

Opublikowano

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/304015-Montaz-i-Podłączenie-elektryki-haka-kodowania

Nie potrzebnie zakladasz nowe tematy...

tapatak napisał z hjułałej p8

Na telefonie nie pokazało mi że to dalsza część tematu :P

Edytowane przez Maciek0502

Opublikowano

Tez mam podpięty a po podpieciu przyczepki nie ma żadnej reakcji, nic nie świeci

Opublikowano

CAN jakim kablem podpięty, skrętka?

Nie zamieniłeś przypadkiem ze sobą?