Opublikowano 28 Lipca 201610 l Witam serdecznie forumowiczów. Zacząłem montaż haka w mojej B7 z ori PDC i mam dylemat, poniewż mam gniazdo przyczepki bez tego płaskiego gniazda 3pin i nie wiem jak połączyć PDC z modułem haka mógłby mi ktoś podpowiedzieć?
Opublikowano 28 Lipca 201610 l CAN W B7 moduły komunikują się po CAN Tylko trzeba zakodOwać posiadanie haka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 28 Lipca 201610 l przez GreGoriO
Opublikowano 30 Lipca 201610 l Dzięki wielkie. A powiedz mi czy Cany mogę łączyć tymi szybko-złączkami wcinającymi się? Czy lepiej odizolować skręcić i zlutować?
Opublikowano 30 Lipca 201610 l CAN to informacja, Po to są skręcone by zniwelować wpływ zakłóceń, których w aucie może być mnóstwo. Dlatego standard mówi, by wszelkie miejsca łączenia były rozplecione na odcinku nie dłuższym niż 1 cm. I JEDNAKOWEJ długości. Jeśli chcesz robić to ponownie, gdy okaże się że nie ma komunikacji, Nic nie auto na przeszkodzie by spróbować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 31 Lipca 201610 l Tak wiem ze can to informacje dlatego nie chce wogole ich odizolowywac tylko wciac sie tzw wampirkami.
Opublikowano 4 Sierpnia 201610 l WITAM Po zakupie i montażu ori haka przyszła pora na podpięcie instalacji wraz z dołączonym modułem. Prosiłbym o poradę co z czym i od czego są te kable, czy brakuje jakiś kostek ?, gdzie to podłączyć ?. Byłbym wdzięczny za pomoc, ponumerowałem kabelki, jeśli ktoś by przesłał schemat w odpowiedzi to prosiłbym o numer moich kabli do kabli ze schematu . Ogólnie jak to podłączyć żeby miało ręce i nogi. Po podłączeniu instalacji i prawidłowym działaniu zamieszczę, procedurę krok po kroku ze zdjeciami jak to powinno być dla amatorów. numer 9 napewno masa A propo nie posiadam parctronica Edytowane 4 Sierpnia 201610 l przez chrobry9
Opublikowano 7 Sierpnia 201610 l Strasznie zdewastowana wiązka. Mój problem rozwiązał KAJU. Kable trzeba ciągnąć do przodu. Szeroka złączka: zasilanie modułu jest z bezpieczników, światła stopu biorą sygnał bezpośrednio z czujnika na pedale hamulca. Pozostałe sygnały idą z MCE dwoma kablami. Jeszcze jeden kabelek idzie "pod "+" po kluczyku". Czyli przez całe auto trzeba pchać pięć kabli. Masę montujesz do śruby za boczkiem prawym, razem z modułem haka. Druga kostka to sygnały do gniazda z oświetleniem. I do tego kodowanie.
Opublikowano 8 Sierpnia 201610 l Strasznie zdewastowana wiązka. Mój problem rozwiązał KAJU. Kable trzeba ciągnąć do przodu. Szeroka złączka: zasilanie modułu jest z bezpieczników, światła stopu biorą sygnał bezpośrednio z czujnika na pedale hamulca. Pozostałe sygnały idą z MCE dwoma kablami. Jeszcze jeden kabelek idzie "pod "+" po kluczyku". Czyli przez całe auto trzeba pchać pięć kabli. Masę montujesz do śruby za boczkiem prawym, razem z modułem haka. Druga kostka to sygnały do gniazda z oświetleniem. I do tego kodowanie. A więc tak dzięki chłopaki za odpowiedzi. Przed waszymi wpisami zabrałem się za to w sobotę a kończylem w niedzielę . Na początku przy kawce usiadłem ze schematem i z kablami tymi co mam w bagazniku wyprowadzonymi i schematu i tak jak napisałeś robiłem i JA : - Numer z mojego oznaczenia czyli 2 i 3 które wychodziły z modułu gniazda 3 i 4 podpinałem pod ten moduł swiateł MCE co jest pod kierownicą w dwa kable co idą w gniazdo 32 pin pod numerki z gniazda 12i 13 (numerki na kostce dla co idzie do mce są ponumerowane) - numer 1 z mojego oznaczenia czyli wychodzi z modułu 6 pinowego pod numerem1 oczywiscie zasilanie pod bezpiecznik 27 co jest w skrzynce włozylem u siebie narazie bezpiecznik 15A - numer 5 z oznaczenia mojego czyli z kostki z modułu (druga z prawej czyli jak w schemacie 6/5)poszla pod stacyjke u mnie przewod gruby czarny lewy dół w stacyjce z oznaczeniem ze schematu - 4 z oznaczenia mojego wychodzi z modulu ale z 14 wejsciami poszedl pod stop (pod czujnik sa wpiete 4 kable sprawdzalem zarowka pod ktory sie podpiac na krotko) Pytanie ---- 1. kodowania nie robilem jeszcze, ale po zaswieceniu przeciwmgielnego tylnego, a następnie po podłączeniu przyczepki znikał w aucie. Tyle tylko ze w przyczepce i tak mi one nie swieca Ale czy tak powinno byc ze zanika przeciwmgielny? 2.druga sprawa numer ze zdjecia przewodu: 6 - który idzie od gniazda przy haku 3 pinowego, z miejsca srodkowego - nie mam podłączonego 7 - który idzie z gniazda 13 pinowego przy haku pod numerem 2 , który powinien być podłączony w bezpiecznik 87 (stale zasilanie) Nie podpięcie tych 2 z tego co myślę chyba z niczym nie koliduje. pare fotek z gniazda dla zainteresowanych: Może trochę to ułatwi niektórym, z elektryką bardzo mało doczynienia miałem (ale mając schemat i żarówkę z dwoma kablami to filozofii nie ma ) . Dzwoniłem do dwóch elektryków samochodowych. Pierwszy 60 letni jak dowiedział się że jest moduł to powiedział, że do elektronika trzeba a drugi, że jak oryginał to droga sprawa, pewnie wszarz chciał wyrwać ze 3 stówki. Zeby nie było mówiłem że mam schemat i kable trzeba tylko puscic z modułu do reszty.
Opublikowano 9 Września 201610 l Panowie. Potrzebuję info odnośnie ikony/kontrolki Na zegarach, gdy podłączymy przyczepę. Ta jedynka między strzałkami.... Czy w B6, oświeca wam tę kontrolkę? Mam moduł haka z B7, i pomimo że wpięcie wtyczki gasi tylne przeciwmgielne, to na zegarach nie mam info, a przy okazji ( być może to z tym związane) PDC nie odłącza mi czujników tylnych. Ktoś coś może podpowiedzieć? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 9 Września 201610 l przez GreGoriO
Opublikowano 11 Września 201610 l Ja mam również moduł z b7 i nie świeci mi ta kontrolka. Co do czujników cofania, to trzeba zakodować w ich module że zainstalowałeś hak. tapatak napisał z hjułałej p8
Opublikowano 11 Września 201610 l To wszystko jest zakodowane.... Powiedz tylko, czy Ci odľącza czujniki? Zmieniłem nawet moduł PDC na 4 kanałowy bo Jeszce go mam. I nic, dalej nie rozłącza mi czujników. przypuszczam że winny może być moduł haka. Jako że to moduł B7, nie miałem podpiętego impulsu do PDC. Wyjście z pin12 na pin 5 PDC. Po podpięciu dalej to samo, czyli brak rozłączania. Odpiąłem również CAN... Gdy brak jest obu kabli, gniazdo przyczepy nie ma zasilania, światło pmgielne świeci. Gdy podepnę jeden z dwóch CAN, wraca zasilanie na hak i pmgielne gaśnie.... Chyba poszukam moduł haka z b6 zobaczymy czy to pomoże..... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 11 Września 201610 l Nie odłącza mi czujników. Ale nie kodowałem jeszcze czujników, pod hak. Zakodowałem tylko moduł komfortu albo elektryki- nie pamiętam.
Opublikowano 16 Września 201610 l Witam podłączyłem dzisiaj hak 13pin. Podpinałem przewody can, masa, zasilanie bezpiecznik 27 oraz + po stacyjce (bezpiecznik 5) i niestety hak nie działa. Coś jeszcze brakuje?
Opublikowano 16 Września 201610 l Witam. Właśnie montuję oryginalny hak z modułem 8e0907383 do mojego audi i mam pewien problem, chciałem przewody z 3 i 4 pinu CAN podpiąć pod PDC tylko nie wiem który przewód z modułu haka pod który przewód w PDC bo to chyba ma znaczenie....jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć bo nie chce mi sie ciagnąć wszystkiego do przodu tym bardziej że już wszystko poskładałem w środku. I jeszcze małe pytanko....może głupie....mój MCE to 8e0907279d, czy on jest HIGH czy LOW? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.....
Opublikowano 16 Września 201610 l http://a4-klub.pl/index.php?/topic/304015-Montaz-i-Podłączenie-elektryki-haka-kodowaniaNie potrzebnie zakladasz nowe tematy...tapatak napisał z hjułałej p8 Na telefonie nie pokazało mi że to dalsza część tematu Edytowane 17 Września 201610 l przez Maciek0502
Opublikowano 17 Września 201610 l Tez mam podpięty a po podpieciu przyczepki nie ma żadnej reakcji, nic nie świeci
Opublikowano 17 Września 201610 l CAN jakim kablem podpięty, skrętka? Nie zamieniłeś przypadkiem ze sobą? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk