Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprowadzenie auta a sprzedaż w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okazję kupić za granicą za ok. 10000zł auto warte w Polsce ok. 17-19 tys. (mniejsza o markę i model). Jestem studentem, coś naodkładałem, coś pożyczę i zamierzam to auto kupić tam i sprzedać w kraju za jakieś 16-17tys., żeby szybko zeszło, a o to się nie martwię, bo to akurat chodliwy model, a auto jest w BDB stanie.

Od razu mówię, że auto chcę nabyć osobiście umową kupno-sprzedaż i przyjechać autem na kołach, ale nie mam zamiaru go opłacać (akcyza, VAT-25, itd.) tylko od razu sprzedaż.

Reasumując czystego zysku będzie ok 4-5 tys zł w ciągu max miesiąca po kupnie.

Moje pytanie brzmi: co powinienem zrobić? Czy muszę jakoś opłacać podatek od przychodu czy coś podobnego?

Opublikowano

musisz opłacić recykling. osoba, która auto wprowadza do Polski musi opłacić ten złodziejski podatek..

Opublikowano

i podatek akcyzowy ... ale pewnie kolega sprzeda na "Hansa" jak większość przydomowych handlarzy ... więc kwestie podatków go nie będą interesować :)

Opublikowano (edytowane)

recykling prawdopodobnie idzie na odstawkę od marca lub maja.

zapewne coś nowego zł...je wymyślą i nie ma co się dziwić że na "HANSA" bo nas doją że "głowa mała"

można pisać wnioski do starostwa o zwrot za karty pojazdu za 500zł i zapewne zaraz ruszy lawina za te oszustwa recyklingowe co płaciliśmy.

już ZUS znowu dostałem info że prawie 1100zł

szkoda słów

Edytowane przez ERW0
Opublikowano

Czyli jak chcę sprzedać bez żadnego opłacania to nie mogę tego zrobić?

Opublikowano

Taki zarobek o jakim mówisz to tylko jak sprowadzisz auto jak to koledzy nazwali "na hansa". Ja bedziesz miał na siebie to opłat nie unikniesz a jak sprzedaż wcześniej niż po pół roku to jeszcze podatek zapłacisz dochodowy bo będziesz traktowany jako handlarz. Jak zrobisz opłaty na siebie to podatki ci policzą po wartości rynkowej a nie tej zaniżonej po jakiej kupiłeś. A klient jak przyjdzie to zapyta czy auto opłacone czy nie więc jak nie to poprosi o odpowiednio niższą cenę. Legalny interes to ciężka robota.

Opublikowano

Jeżeli auto jest warte 17-19tys zł w pl to bez opłat i szybko to musisz sprzedać za 15tys zł.
A sprawa jest prosta. Jak chcesz sprzedać auto bez opłat to nowy klient w pl pisze fikcyjną umowę między sobą a "hansem" i wszystkie opłaty bierze na siebie, ale przypominam że to jest nielegalne.

Opublikowano

Ok, już rozumiem. Dzięki za pomoc.