krzy1788 Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Dzień dobry, z racji, że nie znalazłem podobnego tematu zakładam nowy. Mam problem ze swoją b6 AVF (6 biegowa). Dzisiaj byłem w trasie i w połowie odcinka nie miałem możliwości wrzucenia 6tego biegu. Podczas próby wrzucenia biegu skrzynia zgrzyta jakby koła się nie zazębiały, na obrotomierzu wzrastają obroty a skrzynia cały czas zgrzyta. Spróbowałem zmienić jeszcze raz po przejechaniu 100 km i problem nie ustał. Musiałem kontynuować jazdę na 5 tym biegu. Wg mojej obserwacji lewarek do końca wchodzi ale to może być kwestia nawet mm. Jeśli chodzi o pozostałe wcześniejsze biegi to działają bez zarzutu. Czy to znaczy, że może być problem z ostatnim stopniem przełożenia? Gdzie leży problem? Co z tym dalej zrobić? Dziękuję z góry za sugestie.
quadral20004 Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 6 sie posypala,trzeba zrzucac skrzynie i regenerowac ja. chyba ze uzywke znajdziesz w dobrej cenie
Kołomax Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Często w skrzyniach ostatni bieg się sypie , w czasie kiedy jest za mało oleju. Poprostu zębatka zabierająca olej z lustra oleju jest najwyżej i przy niskim stanie oleju nie sięga do powierzchni oleju. Wiadomo , permanentnie na sucho nie chodzi bo i rozbryzg oleju przez sięgające tryby występuje , ale jednak za mało, tym bardziej że skoro wrzycamy 6 bieg to raczej mamy prędkość 100+ a to oznacza sporo ciągłego niutona chodżby do utrzymania V stałej 100 km/h (opory powietrza).
krzy1788 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Opublikowano 17 Lutego 2015 Dzisiaj oddałem samochód do mechanika. Po wysłuchaniu mnie stwierdził, że może być to koło 6tego biegu. Był tylko ździwiony, że wcześniej nie było żadnych objawów. Mam dostać dzisiaj informacje co dokładnie jest z autem. Po głębszej analizie wyszło, że w skrzyni biegów do wymiany łożyska 5 i 6 tego biegu. Ponadto do wymiany koło dwumasowe i sprzęgło. Także wyszła droga impreza.
Rekomendowane odpowiedzi