Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

skrzynia biegow a4 b6 2.5 tdi quattro a 1.9tdi quatto.roznica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie czy skrzynia od 2.5 tdi 6biegow quattro podejdzie do silnika 1.9tdi awx/avf?

Opublikowano

Dołaczam sie do tego pytania.

Opublikowano

Tak aczkolwiek trzeba kupić specjalny dystans aby sprzęgło weszło, jutro po południu postaram się udostępnić tutaj nr takiego dystansu :)

Swoją drogą w AVF występuje on fabrycznie, w AWX ze względu na mniejsze sprzęgło już ponoć nie, ale pewności nie mam.

Ogólnie w a4 b6 bodaj wszystkie skrzynie pod względem mocowan są uniwersalne, różnią się tylko przełożeniami.

Opublikowano

Pierścień do 2004 rok o nr 01E103551B, po 2004 01X103551. Dodatkowo tulejki prowadzące 01E301153G. Te elementy trzeba dodawać jak się stosuje skrzynię 6 biegową zamiast 5, czyli w AVF powinny już być. Dodatkowo w przypadku zmiany sprzęgła na 240 mm trzeba zmieniać rozrusznik. Tematy zmian skrzyń z 5 na 6 są lepiej rozpracowane na forum passata.

Edytowane przez bobikos

Opublikowano

Rozumiem, że skrzynia pójdzie do 1.9 też quattro? W profilu masz FWD, FWD na skrzyni od quattro nigdzie nie pojedzie. Do quattro musiałbyś mieć dyferencjał o pasującym do skrzyni przełożeniu, nie wiem czy 1.9 i 2.5 mają takie samo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jakie macie prędkości na 6 biegu? U mnie w 1.9avf quattro na 6 biegu 4000tys. i 200km/h a max jedzie 220 i ani km więcej :( a np. W 2.5tdi przy 3800 jest 200km, u kolegi w avf bez quattro przy 4tys. Ma 220 to juz sam niewiem jak to jest. W każdym bądź razie brakuje mi tych 200 obrotów żeby to można było jakoś przełożyć sam 6 bieg :P

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Może trochę odgrzebie starego kotleta ale informacje się przydadzą komuś.

W B6 z Quattro 1.9 były wkładane skrzynie z rożnymi przełożeniami i najszybszymi skrzyniami były o oznaczeniach HCG,FYC które posiadają przełożenie 37/10.

Ja mam GBC i przełożenie 37/9 i przy prędkości 140km/h mam prawie 3tys. obr/min koła to 18" 225/40 i zaczyna się robić dość głośno

W B7 przełożenie 37/10 mają :

-JEE(2.0/140BPW),

-JMJ(3.0/232 ASB),

-HXQ(3.0/232 ASB)

W obu przypadkach do przełożenia 37/10 pasuje dyfer EUB

Edytowane przez Jog