Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ALT wycie w okolicy wałków rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mojego ALT coś dopadło a konkretnie to piszczenie ,wycie z okolicy wałków rozrządu, według mnie ewidentnie słychać to z okolic świec zapłonowych i jak to zwykle bywa na zimnym słychać to mocno ale jak silnik dobrze się rozgrzeje to praktycznie nie słychać .

Silnik pracuje normalnie ,nie stracił na mocy pracuje równo ,odpala bez problemu ,dodam jeszcze że rozrząd na 100% jest ok i odgłosy nie pochodzą z tej części silnika .Jestem pewien na 90% że z okolic wałków rozrządu czy tam jakieś łożyska mogły się skończyć ? poniżej AUDIO z owym dźwiękiem ,

https://www.dropbox.com/s/6hw0khrkek7koja/G%C5%82os%20001.m4a?dl=0

Opublikowano

w głowicy nie ma żadnych łożysk . Jedyne co by moglo piszczec to przycierajacy sie wałek.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie też o tym myślę że któryś wałek się przyciera nagrałem jeszcze raz w lepszej jakości.Jeżeli okazało by się że to któryś z wałków to dużo jest roboty żeby to ogarnąć ?

https://www.dropbox.com/s/rr4v6uo5oizcvoc/G%C5%82os%20002.m4a?dl=0

Opublikowano

Dźwięk nasila się po przy gazowaniu?

Ja bym stawiał na któraś z rolek.

Edytowane przez mati95115

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd + wszystkie rolki powymieniane robiłem to już przy okazji ale z nadzieją że właśnie to jakaś rolka .Ciężko powiedzieć czy się nasila ale np jak rano odpalę ( silnik zimny ) to wyje i jak puści ssanie to dźwięk też zmienia częstotliwość .Mam podejrzenie jeszcze co do skrzyni biegów Multi.. ostatnio coś inaczej pracuje i teraz bądź mądry .

Edytowane przez uris

Opublikowano

Stetoskop w łapę i dojdziesz co Ci wyje. Najlepszy sposob:wink:

Tapnięte z SGS5

Opublikowano

No ewidentnie coś wyje , wyjmij osłone plastikowa rozrzadu uruchom i wtedy moze bardziej uda Ci sie wykluczyć elementy rozrzadu, moze to alternator wyje.

Opublikowano

Czy te wycie zaczeło się po wymianie rozrządu?

Opublikowano
  • Autor

Problem w tym że ja nie jeździłem autem od dobrego miesiąca i dokładnie nie wiem co się przez ten czas działo ,auto użytkowała moja kobieta . Gdy wsiadłem i odpaliłem od razu coś mi nie grało ,audi jest dosyć dobrze wyciszone no i zawsze radio się włącza to czasem ciężko coś wychwycić no ale ten pisk nie sposób nie usłyszeć .Rozrząd wymieniałem jak już piszczało także na 99% to odpada .Nie mam plastikowej osłony rozrządu z resztą ten pisk/wycie jest bardzo głośne i według mnie pochodzi z okolicy wałków rozrządu a jak przyłożę ucho przy kolektorze wydechowym to już ewidentnie to słychać .Dźwięki mogą się pewnie różnie rozchodzić także moje przypuszczenia mogą być mylne .Silnik jak się rozgrzeje to pisk ustępuje i praktycznie go nie słychać ale jak dodam gazu i obroty spadają to przez chwilkę zapiszczy i znowu cisza .W tygodniu może uda mi się ustalić przyczynę piszczenia to dam znać .

Co może jeszcze tak piszczeć ,pompa wspomagania,klima ? alternator regenerowałem około 1,5r temu

Edytowane przez uris

Opublikowano

Może masz za bardzo napięty pasek rozrządu. Z twojego opisu wynika że może to być to. Każdy silnik nawet jak ma ciut mocniej napięty pasek będzie wył w okolicy wałka rozrządu. Nie raz się z tym spotkałem. Np. w silniku 1,9 tdi o oznaczeniu BLS musiałem napiąć troszkę słabiej niż punkty fabryczne i wtedy dopiero była cisza.

Opublikowano
  • Autor
grami121 szczerze powiem możesz mieć racje bo dzisiaj słuchałem to piskanie i ono dochodzi z okolic tego koła dużego co lata na nim rozrząd ( to przy wałkach rozrządu i teraz pytanie czy tam mogło paść łożysko ? no bo jak wytłumaczyć że przed wymianą rozrządu też piszczało pasek by się sam nie naciągnął ! prawda ?

41_1275648970.jpg