Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rezystencja czujnika cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie czy wiecie jak powinna być rezystencja czujnika temperatury przy rozgrzanym silniku do 90 C ?

Czujnik mam niebieski na 4 piny. Na czujniku są oznaczone tak:

A C

B D

Miernik poszedł w ruch i wyszło tak : AB 138 omów, CD 308 omów. Pomożecie mi ocenić te wartości bo elektryk ze mnie żaden ;)

Opublikowano

Czujnik_temperatury.jpg

Opublikowano

Czyli jak miałem na 1 i 3 pinie 138 rezystencji to coś nie tak ?

Opublikowano (edytowane)

9420ebdcb338056d18a0dd471d6a171e.jpg

To zależy, jeżeli pomiar robiłeś w gotujacym się czajniku to ok.[emoji12]

Edytowane przez POWER-KRIS
Opublikowano

Powiedzcie Panowie czy ten czujnik może się zepsuć w ten sposób ze na liczniku temperatura czasami z 90 stopni spada np. na 70, później wraca, później znowu spada itd? Bo wymieniłem termostat już z tego powodu i nic sie nie zmieniło :angry:

I teraz nie bardzo wiem czy wymieniać znowu termostat czy może ten czujnik

Opublikowano

Może tak być.Chociaż może to być spowodowane luźna wtyczką lub przetartymi przewodami.Jak coś to kupuj czujnik ori aso żadnych zamienników bo lipne są.

Opublikowano

No właśnie teraz mam włożony zamiennik, po kupnie auta zmieniałem ;) ale ponad rok było wszystko dobrze

Widze po tej tabelce że większa rezystancja może robić takie cyrki... jak będę miał chwile to sprawdze czy wszystko okej z tą wtyczką. :hi:

Opublikowano

U mnie są przetarte kable od wtyczki przy samej wtyczce także nawet nie ma dostępu żeby je poprawić bo one są w takich zaglebieniach bym musiał wtyczke całą wymieniać , myślicie że to ma wpływ na pracę czujnika ? ze starości izolacja sie pokruszyla i kable przy wejściu we wtyczke są bez izolacji

Opublikowano

Jak kabel sniedzieje to zmienia rezystancje a to zmienia parametry odczytu czujników rezystancyjnych.

Opublikowano

Dzięki już teraz wszystko jasne :)