Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zamarzająca skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mam nadzieję, że ktoś z Was zdoła mi pomóc, bo powoli tracę nadzieję, ale po kolei:

Jestem szczęśliwym posiadaczem AUDI A4 B6 z manualną skrzynią biegów (6). Przy dużym mrozie min. -10 stopni gdy auto stoi całą noc pod chmurką, rano drążek zmiany biegów nie daje się poruszyć, nie żartuję po prostu skała - nie można go poruszyć nawet o pół centymetra (nawet w pozycji 'na luzie', nie mówiąc nawet o próbie wrzucenia jakiegoś biegu). Po prostu ani drgnie. Odpalenie auta i nawet kilkunastominutowa praca silnika nie pomaga. Dopiero trzeba użyć naprawdę sporej siły(!!!), żeby drążek zmiany biegów się poruszył - ma się wtedy wrażenie pokonania jakiegoś punktu oporu - potem wszystko działa normalnie choć do momentu dobrego rozgrzania auta biegi wchodzą niezbyt płynnie. Po za tym skrzynia spisuje się bez zarzutów.

Pojechałem dziś z tym problemem do serwisu AUDI VCentrum w Warszawie, ale panowie nie mogli mi pomóc, nie jestem niestety w stanie 'zasymulować' im problemu ponieważ występuje w określonych okolicznościach, a z drugiej strony oni nie chcą naciągać mnie na koszty, które mogą wcale nie rozwiązać problemu.

Jeśli ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym bądź ma jakieś pomysły, dajcie bardzo proszę znać,

Jeśli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji służę,

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Gelo