Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b6 1.8 t bex brak mocy przy pełnym otwarciu przepustnicy i wysoka korekta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Na vcds jak wlaczam test to N75 cyka

Da sie w tym silniku oszukac druga sonde emulatorem wkrecanym czy bd blad ? Bo na innych forach roznie pisza

Edytowane przez tomekp94

Opublikowano

Sprawdzales zaworek jednokierunkowyn w trojniku odmy?

Zapchany kat niez daje takich objawow.

Opublikowano
  • Autor

zaworek sprawdzany

Opublikowano

Na vcds jak wlaczam test to N75 cyka

Da sie w tym silniku oszukac druga sonde emulatorem wkrecanym czy bd blad ? Bo na innych forach roznie pisza

JA po wymianie KAT na DP nie zakładałem emulatora bo to jest bez sensu on działa może działa ale nie musi i czasami może pojawiać Ci się błąd i dlatego lepiej kase z emulatora przeznaczyć na wycięcie programowe wtedy masz pewność.

Jak masz VCDS to zobacz sobie w kanale 63 na ile otwiera Ci się zaworek N75 przy dodaniu gazu na full.

Opublikowano
  • Autor

Po ustawieniu gazu do korekty 9 % (cos koło tego sie ustawia po czasie na pb) w całym zakresie obciążenia, idzie na gazie jak trzeba i na pb też podobnie. tylko jak od ok 2 tys dam w podłoge gaz to tak jakby pół mocy osiągał a jak daje gaz stopniowo do końca to idzie normalnie coś jakby turbo nie osiągało ciśnienia przy wciśnięciu w podłoge gwałtownie.

Edytowane przez tomekp94

Opublikowano

Zrób logi w takiej sytuacji i zobaczymy co się dzieje 1,5 tys obrotów trójeczka i gaz w podłogę kanał 118 lub 115. Może N75 jest OK a przycina się WG przy turbie

Opublikowano

i profilaktycznie umyj przepustnice i ja zaadoptuj

Opublikowano
  • Autor

wczoraj chodził jak trzeba a dziś znów nie ma mocy i nic nie było robione . sztanga turbo chodzi płynnie spr kompresorem i jeszcze dla testów zdjąłem wężyk od gruszki i zaślepiłem i nie było zmian w mocy nawet gorzej szedł i dziwne że nie wyświetliło checka. przepustnica myta i adaptowana ręcznie ale i tak sie adaptuje sama jak się odepnie aku. Podczas jazdy zauważyłem jeszcze ze jak dam gaz to turbo chwile chodzi i na sekunde przestaje i znów chodzi a nieraz ciągle gwizda bez przerw i trzecia opcja jak nie gwiżdze tylko pompuje ładnie to wtedy jest największa moc.

jeszcze mam wyjętą pompe sai zaworek zaślepiony nie ma od tego błędów tylko w readlines jest sai na czerwono failed or incomplete ale to chyba nie wpływa na jazdę ? mam to wyjęte bo siedzi głowica od aeb a w niej nie ma na to dziury

Edytowane przez tomekp94

Opublikowano

Coś ściemniasz z tym brakiem mocy...

Turbo wstaje już przy 2300obr u Ciebie i dmucha do końca. Przepływ też masz poprawny.

Może jeździsz na jakims gownianym pb95 i Ci zapłon tak cofa ze nie czujesz mocy.

Zatankuje Pb98, skasuj wszystkie błędy i zrob jeszcze raz poprawnie logi 115 i 118, 3 i 20, 2 i 33.

Jak pojeździsz trochę to podaj jeszcze raz wartości z kanalu 032.

Może kable idące do N75 nie łączą i dlatego nie ma sterowania?

Sprawdz wtyczkę od przepływomierza czy tez kable nie sa uszkodzone.

Opublikowano
  • Autor

prawdopodobnie będzie winny n75 bo dziś po wykasowaniu błędów 10 sekund ti nie wiedziałem że tak potrafi jeżdzić a potem jakby turbo sie wylączyło wyjąłem odrazu n75 i puszczał każdą nóżką przedmuchałem go i już puszczał tylko dwoma ale po zamontowaniu już tak dobrze nie idzie czasem ma moc a czasem nie czyli wychodzi że n75 się zacina. kupie nowy i powinno byc dobrze

N75 nowy z aso nie wiele to pomoglo tylko tyle ze turbo gwizda bez przerw. Korekta na jalowym dalej ok 18 % pod obciazeniem dochodzi do 14 przy przyspieszaniu a przy stalym obciazeniu 8% wszystko szczelne. Zauwazylem ze jak troche dodam gazu to przez chwile syknie taj jakby blow off glos a jak dodaje dòzo gazu to juz nie syka tylko gwizdze
Czy peknieta plecionka na wydechu moze powodowac taka korekte ?
Opublikowano

A sprawdzałeś zawór DV czy działa prawidłowo , czy szczelny ??

Opublikowano
  • Autor

sprawdzany był wszystko szczelne

przewód od dv do n249 jak pociągne powietrze to idzie bez oporu a jak dmucham w niego to idzie ale ciężko tak ma być ?

Pompa wsadzona nowa sam wklad i Bez zmian

Edytowane przez tomekp94

Opublikowano

Zrób 002+033 po skasowaniu błędów.

Opublikowano
  • Autor

Zrobie w tyg jak kabel z gwarancji wroci

jeszcze zauwazyłem ze na zimnym jest korekta po skasowaniu błędów 2 do 7 % short a na gorącym 14 do 18 skacze czujnik temp był wymieniany z poł roku temu na orginał z aso

Opublikowano

sprawdzany był wszystko szczelne

przewód od dv do n249 jak pociągne powietrze to idzie bez oporu a jak dmucham w niego to idzie ale ciężko tak ma być ?

Pompa wsadzona nowa sam wklad i Bez zmian

Dla niewtajemniczonych jeśli posiadasz filtr stożkowy albo bez filtra i zamiast slyszeć pssssssst:

http://www.youtube.com/watch?v=uKrZDGr03y4...feature=related

dobiega dźwięk tzw źrebaka:

http://www.youtube.com/watch?v=FwgS7ZoMjNM

wtedy DV jest uszkodzony

Opublikowano
  • Autor

porobiłem porządnie nowe logi po skasowaniu błędów na pb od 1500 ok gaz w podłodze do końca może teraz coś poradzicie

http://vaglog.pl/log_210477.html

http://vaglog.pl/log_210478.html

http://vaglog.pl/log_210479.html

czyściłem jeszcze przepływkę specjalnym sprayem do przepływek teraz sie zdaje delikatnie więcej pokazuje

teraz to mi to wygląda na zapchany kat i coś z lambdą może nie domknięte westgate bo nawet przy ciśnieniu na kompresorze 0,3 sie otwierało ale to chinski manometr to moze nie dokładny. Sciągać wydech czy to nie to ?

jak jade na stałym gazie to jest korekta raz ok 0 a innym razem jak tak samo jade to 7 % a jak przyśpieszam to jak na logu ok 15 20

logi robione na 2 biegu

Edytowane przez tomekp94

Opublikowano

Instalka lpg nie jest przypadkiem podpięta pod sonde?

Opublikowano
  • Autor

pod sonde nie ale pod obd jest ale teraz ma wyłączoną opcję obd więc raczej nie bd to

w programie lpg pokazuje mi na 2 sondzie 0,04 v ale to jest cały czas tyle samo podczasa jazdy, to znaczy ze cos jest podłączone ?

Opublikowano

Najlepiej jakbyś sprawdził czy fizycznie nie jest nic dołączone do sond od instalacji lpg, logi troche dziwnie wyglądaja, przepływka w miare dobrze pokazuje nie pwinno byc takiej korekty od niej, napiecie na sondzie troche dziwne i korekta spora ale nie widać powodów tego.

Opublikowano
  • Autor

Sonda raczej nie podpieta jutro zobacze . Od obd moga byc zaklucenia czy lepiej odlaczyc lpg od obd ?

Jak nie gaz to pewnie sonda da sie ja sprawdzic na stacji diagnostycznej czy tylko podmianka ?

niewiem czy jak zakładałem pompe paliwa to dobrze założyłem bo w tym koszu górna uszczelka nie przylegała do końca mogłem dać tam 2 oringi teraz jak przekręcam kluczyk to pompa pod koniec swojej pracy jakby już nie dawała rady najpierw pompuje potem 1s zabuczy i wyłącza sie

problem chyba rozwiązany , odpiąłem przewód sterownika lpg od obd i korekta na luzie z 14 zeszła do 0 podczas jazdy jeszcze nie sprawdzałem , do sond nic nie było podpięte

jednak dalej jest tak jak kiedys chwile było na postoju dobrze a po przejechaniu sie już jest korekta wysoka i na postoju i podczas jazdy

zauważyłem jeszcze że we wtyku ze sterownika do sondy jest 1 czarny kabel do niczego nie podpiety wygląda jak celowo ucięty jest on we wtyczce od sterownika a nie we wtyczcze od sondy.

I sprawdzilem wylaczajac sonde na vcds i jest gorzej raz ciagnie raz nie z sonda normalnie rowno idzie . Lpg normalnie da sie wystroic do korekty teraz jest na long 14 zeby pb nie rozjezdzalo i ok 0 short w calym zakresie a na pb ta korekta skacze od wartosci ujemnych do dodatnich w zaleznosci od pedalu gazu jak tylko dotkne gazu to jest dozo wyzsza niz jak depne w podloge wychodzi ze cos z paliwem tylko gdzie szukac ?

po skasowaniu bledow korekta jak trzymam staly gaz to jest 0 a nawet jak delikatnie wcisne to leci na 20 a jak do konca wcisne to 14 % co jeszcze moze byc bo mechanik sprawdzal i nie moze dojsc mowil ze turbo nie laduje na postoju a podobno powinno i sztanga po odpaleniu sie nie rusza a patrzyl sztrzykawka i dziala