Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bose pierdzi - video

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam standardowy problem z przednimi głośnikami BOSE - pierdzą.
Zastanawiam się czym to charakterystyczne pierdzenie jest spowodowane.
Wymontowałem głośniki i zaobserwowałem dziwną rzecz.
Przy uginaniu membrany słychać skrzypienie, nie wiem czym jest to spowodowane, może po prostu starość?
Poniżej filmik, może ktoś zna temat i podpowie czy da się jeszcze je uratować?

https://onedrive.live.com/redir?resid=EF9517BC545BCEDC!8143&authkey=!AH9uXniGPzO1qz8&ithint=video%2cmp4

Opublikowano

Kolega ma racje, ktoś wcześniej musiał mocno banglać. Niby jest coś takiego jak wymiana cewek, membran itd. ale nie słyszałem, żeby bose robiło zestawy naprawcze, a szkoda :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, i co kolego wymieniłeś ten głośnik ? bo u mnie też pierdzi prawy przód bose i zastanawiam się czy mam szukać używanego z allegro czy można zastosować jakiś nowy 13 cm tak żeby pasowało bez cięcia lutowania itp hehe na jakie parametry zwrócić uwagę żeby wszystko pasowało i grało jak należy jak się ma system bose ?

Opublikowano
  • Autor

Szukałem, kupiłem nawet używane głośniki, po zamontowaniu okazało się, że też pierdzą i musiałem odesłać. Niestety mega ciężko dostać takie głośniki w dobrym stanie, póki co olałem temat, bo mam dużo ważniejszych rzeczy do ogarnięcia w aucie. Może jak doprowadzę samochód do fajnego stanu to rozejrzę się za jakimiś nowymi zamiennikami

Opublikowano

tylko tu nasuwa się pytanie jak dobrać nowe dobre zamienniki.. żeby to dobrze grało.. :)

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojecia, ja odpuściłem bo wyskoczyło mi kilka ważnych rzeczy do zrobienia przy aucie. Gdybyś się rozeznał i znalazł coś sensownego to podziel się wiedzą :D

Opublikowano

ok :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie to samo na fabrycznych 13cm BOSE. Pierdział mój lewy. Wyjąłem i jak ruszałem membraną to było słyszalne i wyczuwalne ocieranie cewki o magnes.
Wymieniłem na Phonocar Alpha 66/123 na normalnych plastikowych dystansach i bangla jak trzeba.

Opublikowano

U mnie to samo na fabrycznych 13cm BOSE. Pierdział mój lewy. Wyjąłem i jak ruszałem membraną to było słyszalne i wyczuwalne ocieranie cewki o magnes.

Wymieniłem na Phonocar Alpha 66/123 na normalnych plastikowych dystansach i bangla jak trzeba.

i co wszystko pasowało ?

Opublikowano

Tak, a dlaczego miałoby nie pasować?

Opublikowano

Tak, a dlaczego miałoby nie pasować?

nie wiem, pytam bo nie zaglądałem tam jeszcze i nie wiem czy przy ori głośnikach jest jakaś wtyczka czy wsuwki, przy klamkach mam jeszcze takie "syczki" i ogólnie się zastanawiam jak to wszystko będzie działać.. :)

Opublikowano

Z bose jest problem bo to głośniki 2ohm .

Na rynku nie ma głośników o takich parametrach.

Opublikowano

simonJVC, tam są normalne wsuwki (konektory) jeden mniejszy, a drugi większy i nie ma problemu z podłączeniem.
Maciej 6001 - oryginalnie fakt głośniki i wzmacniacz są 2ohmowe ale podłączając do 2 ohmowego wzmaka głośniki o większej impedancji nic się nie stanie ponieważ z prawa Ohm'a popłynie przez nie mniejszy prąd. Zazwyczaj nowe głośniki 4 ohmowe mają większą skuteczność od ori więc wypadkowa to taka sama wydajność głośnika a wzmak mniej obciążony i wszyscy sa zadowoleni :)

Opublikowano

Ja w czerwcu oddaje głośnik do naprawy, jeśli membrana jest cała . Pan piwiedział że resztę wymieni na nowe części a membranę zostawi żeby nie naprawiać dwóch głośników.

Opublikowano

A gdzie oddajesz? Jestem ciekaw jakiegoś sprawdzonego punktu ponieważ wooferowy mam delikatnie uszkodzony na zawieszeniu górnym a on jest 1 ohmowy i bardzo nietypowego rozmiaru i nie da się tam nic innego wstawić więc chcę to naprawić zanim poskładam tapicerkę.

Opublikowano

Ja dzwoniłem do Wrześni tam była kiedyś fabryka Tonsila i oni to własnie robią. A jak trzeba to membrany też wymieniają nie ma problemu.

A jeszcze jak pytałem o cenę to feact powiedział że najgorsza opcja to 100 zł. Aż cieszko uwierzyć

Opublikowano

Na allegro musisz wpisać głośniki audi a4 b5 .

Pojawią się głośniki z dystansami plastikowymi do montażu , takich musisz szukać[emoji6]