Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] "Zamulony" automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam taki oto problem: Często gdy wyprzedzam jakiegoś typa (skrzynia ustawiona na D) i chcę przyśpieszyć (prędkość 80-100 km/h), daję gaz do dechy i skrzynia mi nie redukuje biegu, tylko audiczka powoli przyśpiesza do np 140km/h. Gorzej jak jadę z kimś, we 2 -3 osoby, wtedy naprawdę ma z tym problemy. Nie wiem teraz, czy to wina skrzyni biegów, czy może turbiny w silniku? Kilku mechaników "bawiło" się tym, jednak nikt nie jest w 100% pewien o co chodzi, bo rzadko maja do czynienia z automatem. Może zbyt wiele wymagam?

P.S. Gdy ręcznie zmieniam biegi, czyli startuje z 1 potem 2, 3 i wrzucam na D, audiana idzie jak przeciąg (w 13 sek do 100km/h :P). I jeszcze takie pytanko, czy pod czas jazdy na D mogę zredukować podczas wyprzedzania na 3 i ponownie na D po zakończeniu manewru? Czy skrzynia nie dostaje po pupie?

Samochodzik to Audi A4, 1997 rok, 1,9 TDI , 90 koni

Pozdrawiam!

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

kolego ja mam tez ahu w automacie, skrzynia bodajże dmv, i jak docisnę gaz do dechy to robi sie po chwili kickdown czyli raptowna redukcja biegu i obroty wtedy ciągnie maksymalnie, a podpinałeś vag? wywala jakieś błędy? a ta redukcja na 3, te biegi 3.2.1 są po to aby z górki hamować, tzw blokowanie biegu, ale nie powinno nic sie stać, oczywiście w granicach jakiś prędkości, np nie przy 140 na 3:) bo to może źle sie skończyć:) a wymieniałeś kiedyś olej w skrzyni i filtr??

Opublikowano

spokojnie możesz wrzucić z 3 D bez żadnych konsekwencji - gorzej jak z D wrzucisz N a pozniej jeszcze raz D, ale to osobna historia.

Musisz koniecznie podpiąć komputer i zerknąć czy jakies błędy sie zapisały.

Pytanie kiedy ostatnio zmieniałeś olej w skrzyni ?!

Może być tak że jeden z czujników prędkości obrotowej padł , może również być to wina czujnika położenia pedału gazu.

mozliwosci jest wiele.

Opublikowano

miałem kiedys AHU 90km w manualu i nie było zbyt dynamicznie, a co dopiero automat.......pomysl o wirusie :mysli:

Opublikowano

jakim wirusie ... ?!

Ja mam AHU w automacie :D sam naprawialem te skrzynie. . . objawy ktore opisał mowią co opisałem wyzej

Opublikowano

Witam,

Boseron ma racje. Program dużo daje - inne auto się robi. Co do skrzyni to chyba taka sama siedzi w wersji 110km i daje radę więc powinna wytrzymać.