Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chip tuning Audi ze skrzynią biegów Multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bart-S,

mam na myśli coś innego - samo podejście do klienta.

nie może być tak, że silnik dostaje oprogramowanie od innego typu [180] i generacji [bxx].

co więcej, silnik otrzymał oprogramowanie od BDH [które de facto nigdy nie było montowane z multi], które miało znacznie większy moment, co akurat dla tej skrzyni jest nienajlepsze. przecież można było użyć oprogramowanie od BDG @multi, które samo z siebie ma ograniczony moment do 310Nm [względem 350Nm w manualu].

chodzi jedynie o to, byś wziął przed wizytą wszystkie opinie pod uwagę.

Opublikowano

No cóż, szczerze przyznam że do tej pory polecano ich jako fachowców od napraw CTV a nie jako tunerów. I jeśli o ten element chodzi to rzeczywiście (szczególnie czytając wasze sugestie), mam pewne obawy.

Wizyta w SS i tak będzie - cieknie mi olej z simeringu, już po czasie wymiany filtra no i nawet jeśli nie będę wzmacniał auta to i tak chcę dołożyć 7 lamelę - mając nadzieję że wydłuży to mocno żywot skrzyni (furakiem mam zamiar pojeździć jeszcze przez 2 lub 3 lata, biorąc pod uwagę mój obecny roczny przebieg - nakulam do 200/220tyś). Sugerując się tym co znalazłem na A4K i AKP nie znam bardziej polecanego warsztatu od CTV. Cena jaką zaproponowali za usługę też wydaje się przystępna (ok 3tyś.), gdzie Pan z ASO zapytany o te same czynności na dzień dobry postraszył mnie jakimś wałkiem za 5tyś. (teraz już nie wiem czy koleś nie znał się i strzelał częściami z kapelusza - nie mam pojęcia co dokładnie wymienia się dokładając "7th" - z początku wydawało mi się że tylko lamela i sterownik 155C - a teraz już sam nie wiem).

Hmm fajna propozycja z softem BDG (o tym silniku wciąż trąbię broniąc tuningu multi) - ciekawe jak z realizacją takiego pomysłu...

Opublikowano
Hmm fajna propozycja z softem BDG (o tym silniku wciąż trąbię broniąc tuningu multi) - ciekawe jak z realizacją takiego pomysłu...

Chcesz zapodać?

To będziesz musiał dwa brakujące cylindy wyrezać. 4 już masz więc powinno być z górki :decayed:

SS wgrał do AYM (V6) soft od BDH (V6). BDG to też V6. Reszta w poście Meszruma wyżej.

Opublikowano

Hmm a jak mam dołożyć te dwa cylindry - zmieszczą mi się? :mysli::polew:

A tak na poważnie, nie wiedziałem że się nie da. Co prawda zastanawiałem się nad tym czy nie ma tutaj znaczenia fakt że mówimy o R4 vs. V6 - jednak pewności nie miałem - znów dał znać o sobie brak wiedzy. OK. Kolejna lekcja za mną. Panowie wybaczcie mi moje głupie pytania - ale to naprawdę moje pierwsze kroki w "świecie" tuningu.

Czyli idać za ciosem "generacji" - np. programu BLB z multi (nie wiem czy coś mocniejszego wyszło z CTV w R4) do AVF też nie polecicie? Zatem pozostaje tylko indywidualne strojenie.

Opublikowano

BArtek wszystko fajnie ale R4 a nie V4 :naughty: :naughty:

Opublikowano

:doh1: :polew: racja :good:, poprawione :decayed:

Opublikowano

Dobra Panowie program już dotarł z Ingolstad, więc jutro mam się wstawić w Sserwisie. Jeśli macie jeszcze coś do dodania to z chęcią wysłucham a jak nie to może jutro wieczorem powiem co mi wyśrubczyli w sserwisie :cool:

Opublikowano

Hmmm no cóż, zobaczymy jutro co i jak. Na pewno wspomnę że wiem o przypadku Pawła i ostrzeże ich że takiego druciarstwa sobie nie życzę, bo będziemy inaczej rozmawiać. Bo cóż więcej mogę zrobić...

Opublikowano

To trzeba im było to powiedzieć ZANIM zrobili (im) ten soft :decayed: Może by się przestraszyli :naughty:

Jedyne co możesz zrobić to wyszarpać od nich oryginalny soft przed flashem. I może zrobić logi PRZED flashem. Po flashu oczywiście też :kox:

----

(...) dotarł z Ingolstad(...)

Sam sobie dopowiedziałeś czy to oficjalna wersja SS? :mysli:

Opublikowano

(...) dotarł z Ingolstad(...)

Sam sobie dopowiedziałeś czy to oficjalna wersja SS? :mysli:

Chodzi o to uaktualnienie silnika przed modem, że P. Sopa był w Niemczech i przywiózł tą aktualizacje o której wspominałem wcześniej.

Oczywiście powiem im że chce logi przed i po do porównania a o gwarancji już nie wspominam, bo jeśli mają coś zdupcyć to niech lepiej w ogóle tego nie robią :gwizdanie:

Opublikowano

Tomku ja póki co odpuszczam (szczególnie po tym co przeczytałem tutaj i na AKP) - przynajmniej jeśli chodzi o czip. Skoro jednak się zdecydowałeś - mam nadzieję że uda im się trafić z programem i zarówno autko jak i skrzynia będą śmigać prawidłowo.

Jeśli chodzi o pytania które miałem przygotować - chodził mi jeszcze po głowie temat przeróbki/podmianki skrzyni na tę z 2.7TDI (chociaż nie wiem czy to możliwe - to już nowa generacja multi [01J->0AN], nie wiem na ile różnią się gabarytami/konstrukcją ale moment który wytrzymuje jest - jak na CTV z tamtego okresu - imponujący = 380nM). Jednak tak jak napisałem, póki co daję sobie spokój z chipem więc temat nieaktulany.

Z tego co mnie jeszcze interesuje to:

- ostatnio p.Sopa nie potrafił powiedzieć czy moja skrzynia ma 6 czy 7 lamelek, próbowałem się czegoś dowiedzieć we własnym zakresie i... wg. testu obrotów przy kickdownie wychodzi na to że mam 7 - przy 110km/h mam 1800rpm, wbijam pedał w podłogę i oborty skaczą do 3200rpm a następnie powoli do 4k. Kłóci się to jednak ze sterownikiem zainstalowanym w skrzyni - ma końcówkę 155Q a to element montowany w skrzyniach z 6 lamelkami (numer sterownika sprawdziłem VAGiem). No i teraz już sam nie wiem co mam o tym myśleć... Ponoć fabrycznie w B6 żadna skrzynia nie wyszła z 7 lamelami - jeśli już to dokładali ją w ramach akcji serwisowej. U mnie przy przebiegu 100tyś padł sterownik - być może wtedy serwis coś wymieniał ale w historii serwisowej nic na ten temat nie ma.

- jeśli chodzi o modyfikację/dodanie 7 lamelki - p.Sopa stwierdził że nie ma potrzeby wymiany sterownika - jedyne co zrobią to wgrają mu nowy soft... Tego też nie czaję - wydawało mi się że skoro dodajemy tarczę to jednak sterownik powinien być inny (no chyba że ta cała numeracja to ściema i obie części różnią się tak naprawdę softem?)

- co dokładnie wymienia się przy modyfikacji skrzyni na 7 lamelek? Do tej pory wydawało mi się że z części potrzebne są tylko lamela i sterownik ale ostatnio słyszałem też coś o jakimś wałku za 4/5tyś (źródło - koleś z ASO, potwierdza to też historia serwisowa u HiRide'a - farciarz załapał się na modyfikację jak jeszcze auto było w niemcowni)

- ostatnia rzecz o którą chcę spytać dot. eksploatacji a dokładniej używania opcji S. Ostatnio ktoś pytał na forum o przełączanie na S w trakcie jazdy. Do tej pory robiłem tak bez wyrzutów sumienia ale HiRide zwrócił mi uwagę na to że nie da się wrzucić S z D bezpośrednio z powodu blokady (najpierw trzeba zwolnić blokadę przyciskiem) - być może o czymś to świadczy bo np. z S na D można już przełączyć bez żadnego problemu. To jak to jest - można wrzucać S podczas jazdy czy też trzeba wybrać dane przełożenie zanim ruszymy i wtedy ewentualnie pozostaje zrzucenie na D gdy tryb sport już nam się "znudzi"...?

Opublikowano
- ostatnia rzecz o którą chcę spytać dot. eksploatacji a dokładniej używania opcji S. Ostatnio ktoś pytał na forum o przełączanie na S w trakcie jazdy. Do tej pory robiłem tak bez wyrzutów sumienia ale HiRide zwrócił mi uwagę na to że nie da się wrzucić S z D bezpośrednio z powodu blokady (najpierw trzeba zwolnić blokadę przyciskiem) - być może o czymś to świadczy bo np. z S na D można już przełączyć bez żadnego problemu. To jak to jest - można wrzucać S podczas jazdy czy też trzeba wybrać dane przełożenie zanim ruszymy i wtedy ewentualnie pozostaje zrzucenie na D gdy tryb sport już nam się "znudzi"...?

O to pytałem jak byłe wymieniać olej w skrzyni i powiedziano mi że można bez problemu zmieniać z D na S i odwrotnie, powiedzieli jeszcze że S używają więcej osoby w terenach górzystych, bo silnik jest dłużej trzymany na biegu i auto hamuje silnikiem.

Niektórzy to już chyba histeryzują jak słyszą multitronic i najlepiej by go nawet nie dotykali..

Dobra zbieram się do SS :naughty: jak wrócę to się odezwę.

Opublikowano

Tomku ja póki co odpuszczam (szczególnie po tym co przeczytałem tutaj i na AKP) - przynajmniej jeśli chodzi o czip. Skoro jednak się zdecydowałeś - mam nadzieję że uda im się trafić z programem i zarówno autko jak i skrzynia będą śmigać prawidłowo.

Jeśli chodzi o pytania które miałem przygotować - chodził mi jeszcze po głowie temat przeróbki/podmianki skrzyni na tę z 2.7TDI (chociaż nie wiem czy to możliwe - to już nowa generacja multi [01J->0AN], nie wiem na ile różnią się gabarytami/konstrukcją ale moment który wytrzymuje jest - jak na CTV z tamtego okresu - imponujący = 380nM). Jednak tak jak napisałem, póki co daję sobie spokój z chipem więc temat nieaktulany.

Z tego co mnie jeszcze interesuje to:

- ostatnio p.Sopa nie potrafił powiedzieć czy moja skrzynia ma 6 czy 7 lamelek, próbowałem się czegoś dowiedzieć we własnym zakresie i... wg. testu obrotów przy kickdownie wychodzi na to że mam 7 - przy 110km/h mam 1800rpm, wbijam pedał w podłogę i oborty skaczą do 3200rpm a następnie powoli do 4k. Kłóci się to jednak ze sterownikiem zainstalowanym w skrzyni - ma końcówkę 155Q a to element montowany w skrzyniach z 6 lamelkami (numer sterownika sprawdziłem VAGiem). No i teraz już sam nie wiem co mam o tym myśleć... Ponoć fabrycznie w B6 żadna skrzynia nie wyszła z 7 lamelami - jeśli już to dokładali ją w ramach akcji serwisowej. U mnie przy przebiegu 100tyś padł sterownik - być może wtedy serwis coś wymieniał ale w historii serwisowej nic na ten temat nie ma.

- jeśli chodzi o modyfikację/dodanie 7 lamelki - p.Sopa stwierdził że nie ma potrzeby wymiany sterownika - jedyne co zrobią to wgrają mu nowy soft... Tego też nie czaję - wydawało mi się że skoro dodajemy tarczę to jednak sterownik powinien być inny (no chyba że ta cała numeracja to ściema i obie części różnią się tak naprawdę softem?)

- co dokładnie wymienia się przy modyfikacji skrzyni na 7 lamelek? Do tej pory wydawało mi się że z części potrzebne są tylko lamela i sterownik ale ostatnio słyszałem też coś o jakimś wałku za 4/5tyś (źródło - koleś z ASO, potwierdza to też historia serwisowa u HiRide'a - farciarz załapał się na modyfikację jak jeszcze auto było w niemcowni)

powiem Ci ze dobrze robisz odpuszczajac temat czipa...mysle ze od tego momentu zaczalbys wydawac duze sumy i zaczalby sie placz.Przedewszystkim multi najczesciej padala z silnikiem 2.5 tdi 163 km ktora miala 310 nm czyli tyle co 1,9 tdi.Skrzynie padaly w tych silnikach przy przebiegu mniej wiecej 100 tys a czasami i mniej.Pozostaje sporo pytan na ktore nikt odpowiedzi nie zna lub nie udzieli.Np dlaczego te skrzynie z 2.5 tdi padaly szybciej niz te w 1.9?Z powodu 163 km ?(napewno nie z powodu NM)A moze z powodu zlego oprogramowania skrzyni?Tego sie nigdu nie dowiemy.Najbardziej co mnie interesuje to wszelkie nowe softy i aktualizajce dla silnikow 1,9 tdi i skrzyn multi ktore to wspolpracuja z tymi silnikami-zapewne od czasu wgrania u mnie jakiegos softu pojawilo sie juz kilka nowych i hmmm lepszych.Wlasnie na takim sofcie zalezaloby mi najbardziej.Gdybym mieszkal w niemcowni to sprawa bylaby prosta bo podejscie w ich aso do klienta jest powazne a u nas juz nie.Nawiazujac do silnika 2,7 tdi z multi.Z checia bym sie dowiedzial czy ta skrzynia tez tam kleka czy nie :mysli: w kazdym razie gdyby byla zrobiona dobrze to NM przestaja byc ograniczeniem.Dowodem na to jest skrzynia cvt montowana we lfagowym modelu Lexusa gdzie silnik elektryczny i spalinowy generuja stale a nie chwilowo okolo 580 NM :good: podobno ta skrzynia w tym aucie to najlepsze cacko.

PS.nie moge chocbym chcial przezucic z D na S bo jest blokada.Dopiero jak sie zatrzymam wcisne hamulec i przycisk na wajsze to wtedy moge zmienic z D na S lub z S na D.

U was jest inaczej ?

Opublikowano

chcial przezucic z D na S bo jest blokada.Dopiero jak sie zatrzymam wcisne hamulec i przycisk na wajsze to wtedy moge zmienic z D na S lub z S na D.

U was jest inaczej ?

jak wcisniesz guzik na wybieraku w czasie jazdy to na bank tez przelaczysz na S, bez dotykania hamulca. w TIPie jest tak samo ale bez stresu przelaczam miedzy S a D bo to tak naprawde zmiana programu tylko.

a guzik jest zabezpieczeniem zeby za kazdym razem ruszajac nie wrzucac S.

na moje to nie ma zadnego stresu.

Opublikowano

PS.nie moge chocbym chcial przezucic z D na S bo jest blokada.Dopiero jak sie zatrzymam wcisne hamulec i przycisk na wajsze to wtedy moge zmienic z D na S lub z S na D.

U was jest inaczej ?

Naciskam przycisk na gałce, blokada puszcza i bez problemu wchodzi S z D. Na bank nie trzeba wciskać hamulca albo się zatrzymywać :)

Mariusz sprawdź proszę numer sterownika w swojej skrzyni - bardzo się to przyda :good: ...No i czekamy aż Tomek wróci :wink4:

Opublikowano

Witam Panowie, już wróciłem i jestem nieco zawiedziony, ale o tym to za chwilę.

Po Pierwsze ktoś tu pisał o zamianie skrzyni multi z A6, więc jest to rzecz raczej nie wykonalna z dwóch powodów, o których mi powiedział P. Sopa. Pierwszy z nich to że Can w A4 jest 16bit a w A6 32bit więc komputer się nie połączy ze skrzynią i odwrotnie. Drugi powód to, że ta skrzynia już ma wbity nr. nadwozia w sterowniku i po prostu nie będzie działać w innym samochodzie.

Co do programu pod mój silnik to jest on pisany przez Niemiaszków w ABT i wtedy jest brana pod uwagę skrzynia, przebieg i nie jest wgrana mapa z jakiegoś innego silnika jak to miało miejsce u Pawła.

A jeśli chodzi o ten wysoki Nm u Pawła to w przypadku tej skrzyni jest on zmienny, gdyż wszystko zależ, kiedy się go sczyta u mnie na pierwszym biegu komputer pokazał 500Nm. Tak mi to tłumaczył P. Sopa a uważam, że chyba wie co mówi skoro się tym zajmuje 29lat. Ja oczywiście też nie jestem specem w tej dziedzinie i mogłem tu coś źle napisać, więc proszę o wyrozumiałość.

No to teraz jak sprawa wygląda u mnie. Na dzień dzisiejszy zostały u mnie zrobione 2 aktualizacje softu silnika (najnowsza jest bodajże 4 dni stara) i 3 aktualizacje skrzyni. Muszę przyznać że zauważyłem jakby auto lepiej się zbierało, muszę jeszcze V-max sprawdzić :naughty: Zdiagnozowali mi skrzynię i z nią wszystko OK. Powodem dla którego P. Sopa odmówił mi zrobienia chiptuningu jest w tych silnikach wadliwy napęd pompy olejowej, stwierdził że już mi coś tam szumi metaliczne (już było o tym trochę tematów na forum) od razu zapytałem o koszt takiego zamiennika, w sumie nie tak drogo (pompa, łańcuch, zębatka i jakieś tam zawleczki(ogólnie wszystko)) to 1050zł a w Polsce zamiennik zębatkowy w ASO to 4200zł, ktoś kiedyś pisał na forum. Tylko żeby była euro gwarancja na 2lata to trzeba to u nich zamontować, a za robociznę chcą 730zł. Później do tego dochodzi chip za 1100zł bo faktura nie jest mi potrzebna.

Więc muszę się teraz z tym przespać, policzyć czy mi się to kalkuluje i zdecydować.

Opublikowano

Uhh no to koszty się robią trochę spore... Na Twoim miejscu pewnie bym sobie odpuścił...

Co do moich pytań:

- nie miałem na myśli przekładki skrzyni z A6. Multi pod 380nM wyszło w B7 2.7TDi, silnik BBP, 180PS - skrzynia "0AN" model JBB.

- pytałeś o modyfikację skrzyni na 7 lamel (3 pytanka które dałem powyżej)?

Opublikowano

no to szału nie ma , trochę kasy trzeba wsadzić

Opublikowano

No może gdyby nie ta pompa...

Tak jeszcze z innej beczki - co do aktualizacji softu silnika i skrzyni. Jestem w stanie sprawdzić aktualne wersje VAGiem? Jak wygląda koszt aktualizacji - czy ASO powinno to robić za free (licząc tylko za roboczogodziny) czy też trzeba za to normalnie bulić (Tomek płaciłeś coś za to?). Gdzie mogę znaleźć info o aktualizacjach - ile ich było, jakiś wykaz - czy takie informacje są ogólnie dostępne?