Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

16" czy 17"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno zakupiłem b6 1.8 T avant

aktualnie jeżdżę na 195/65/15 i zastanawiam się jakie koła kupić na lato - rozważam 16" np. 205/55/16 oraz 215/50/17

Nie ukrywam, że oprócz wyglądu liczy się dla mnie też komfort jazdy.

Stąd moje pytanie czy będzie duża różnica w komforcie pomiędzy 15" a 17" oraz 15" a 16" ? Dodam, że chciałbym jakąś org. s-line felgę do tego zakupić.

Pozdro

Opublikowano

Im większe koło tym mniejszy komfort ,a lepszy wygląd :wink: - bardzo prosta zależność :)

Opublikowano

Ja mam na zimę 195/65/15, a na lato 225/45/17 i nie narzekam, ale będę zmieniał konfigurację na 205/55/16 i 235/45/17. Na 15" B6 wygląda trochę balonowato... Mogę się mylić, ale oryginalna felga S-line to 17". Wszystko zależy od tego, jakie masz drogi, bo jeśli nienajlepsze, to korzystniej byłoby przeskoczyć tylko na felgi 16".

Opublikowano
  • Autor

tak wiem ale ciekaw jest o ile mniejszy :P

wiem, ze temat był wałkowany ale z reguły zmiany były na mniejsze np. z 18" na 17" - więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

A ja chcę z małych 15" na coś większego - teraz jeździ się komfortowo i nie chciałbym tego za bardzo stracić.

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie :)

Opublikowano

Podmień się z kimś na spocie ...zrobisz 5-10 kilometrów po mieście i od razu będziesz wiedział ,czego oczekujeszi co Ci bardziej podchodzi ;)

Opublikowano
  • Autor

czyli zostanę na 15" :D

ma ktoś 15" na zimę i 17" na lato ? Jak to u was wygląda ?

a może założyć 215/55/17 ? - wykraczają poza 2% widełki ale jeśli chodzi o wskazania prędkościomierza to i tak standardowo to prędkość jest trochę zawyżona, poza tym jeśli się zmieszczą, to jakie jeszcze mogą być problemy ?

Opublikowano

Przecież Ci napisałem, że ja mam 15" na zimę i 17" na lato. 215/55/17 to zły rozmiar - weź 215/50/17 jak już, a najlepiej to ukierunkuj się na 205/55/16 - kompromis pomiędzy nienajgorszym wyglądem a w dobrym komfortem.

Opublikowano
  • Autor

sorry jak pisałeś drugiego posta to i ja pisałem kolejnego :P

masz rację, chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby przetestować,

Opublikowano

Ja mam 205/55/16 na zime i 225/45/17 na lato

personalnie, 17 "to klocki, naprawdę czuje róźnice :D Teraz śmigam przez tory tramwajowe aż miło na 16"

Opublikowano

gardom, miałeś już może okazję przetestować 16" i 17"? Albo zdecydowałeś się na któryś wariant?

Też zastanawiam się nad takim wyborem na lato. Z tego co patrzyłem, to jakieś fajniejsze używane felgi są w podobnych cenach, za to cena opon 17 znacznie odbiega od 16 - mniej rozpowszechniony rozmiar.
Na 17 auto na pewno będzie lepiej wyglądać, ale obawiam się o komfort jazdy po mieście (koleiny, dziury itd.) - z drugiej strony na gumie 215/50 ponoć jest w miarę dobrze.

I sam już nie wiem... :decayed:

Opublikowano

gardom, miałeś już może okazję przetestować 16" i 17"? Albo zdecydowałeś się na któryś wariant?

Też zastanawiam się nad takim wyborem na lato. Z tego co patrzyłem, to jakieś fajniejsze używane felgi są w podobnych cenach, za to cena opon 17 znacznie odbiega od 16 - mniej rozpowszechniony rozmiar.

Na 17 auto na pewno będzie lepiej wyglądać, ale obawiam się o komfort jazdy po mieście (koleiny, dziury itd.) - z drugiej strony na gumie 215/50 ponoć jest w miarę dobrze.

I sam już nie wiem... :decayed:

który 205/50/17 czy 225/45/17 ??

:decayed: jest ich od groma...i jednych i drugich ;)

Opublikowano

Akurat chodziło mi o 215/50/17. Są trochę droższe od typowych... ;-)

Opublikowano

O wiele droższe... Moim zdaniem nie są w ogóle warte tej ceny.

Opublikowano

215 to nie zamiennik

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie testowałem ani 16" ani 17" wiec tak na prawdę nie wiem czego się spodziewać .

Na ten sezon raczej wezmę 16" później może spróbuje na 17"

Opublikowano

kup 18" i po temacie,b6 czy b7 od 18-stki w góre zaczyna wyglądać

Opublikowano
  • Autor

Sporo jeżdżę więc jeśli miałbym wybierać między komfortem a wyglądem to postawiłbym na komfort.

Tylko pytanie jak duża jest równica w komforcie między 16" a 17" :P

Opublikowano

Ja miałem 16 205/55 teraz mam 17 215/50 Różnica w komforcie bardzo mała jedyna różnica to cena za 215/50. Można by było założyć rozmiar 215/45 opona tańsza ale też profil wiele niższy a co za tym idzie komfort