Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wachacza dolnego (banan), a ustawianie geometrii.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ogolnie mam na zawieszeniu przejechane niecałe 20 kkm, lecz miałem lekka kolizje i przy sprawdzaniu stanu technicznego auta okazało się że owy wachacz czyli banan :banan: został uszkodzony (wybity) i tak myśle czy po wymianie bede musiał jechac na geometrie. Dzieki za pomoc ! :D

Opublikowano

Nie będziesz musiał, chyba że dojdą końcówki drążka . Wtedy tak.

Opublikowano
  • Autor

Okej, dzieki wielkie :)!

Opublikowano

Podepnę się pod temat. Mam pytanie odnośnie wahacza dolnego czyli banana. Chciałbym spróbować zrobić to sam. Czy dam radę to zrobić w domowych warunkach tzn bez kanału?

Opublikowano

Bez problemu, ja wymieniałem wszystkie 8 wachaczy bez kanału :D

Opublikowano

Ale przecież po założeniu nowego wahacza muszę go dokręcić na "obciążeniu". Jak to zrobić?

Opublikowano
  • Autor

Moj sie tak trzymał na sworzniu, że dopiero młotek 5 kg przyszedł z pomoca ustrojstwo jedne. A ja sobie do tego elegancko z wybijakiem podszedłem haha :grin: .

Opublikowano

Podłóż jakiś klocek albo drugi lewarek pod swożeń opuść auto żeby oparło się na swożniu i wtedy dokręć.

Opublikowano

a ja mam takie pytanie, jak w warsztatach mają podnośniki a nie mają kanału to jak dokręcają pod obciążeniem bo nie wierzę żeby się bawili w jakieś podstawianie pod koła podnośników do skrzyń itd a nikt się czołgał nie będzie pod samochodem. pytam bo czeka mnie wymiana kompletu i albo zrobię to sam albo dam do mechanika(sprawdzony)ale raczej oni dokręcą wszystko na sztywno w powietrzu bo mają tylko podnośniki kolumnowe.

Edytowane przez robitl

Opublikowano

a ja mam takie pytanie, jak w warsztatach mają podnośniki a nie mają kanału to jak dokręcają pod obciążeniem bo nie wieże żeby się bawili w jakieś podstawianie pod koła podnośników do skrzyń itd a nikt się czołgał nie będzie pod samochodem. pytam bo czeka mnie wymiana kompletu i albo zrobię to sam albo dam do mechanika(sprawdzony)ale raczej oni dokręcą wszystko na sztywno w powietrzu bo mają tylko podnośniki kolumnowe.

Pewnie przykręcają w powietrzu i wcale się tym nie przejmują bo robią nie dla siebie tylko dla klienta. Jak się popsuje to zawsze zwalą na złą jakość , a do błędu się żaden nie przyzna. Potem klient i tak zapłaci.

Edytowane przez jacek70

Opublikowano
  • Autor

Tzn, jak ja wymieniałem na warsztacie wymienilismy elegancko na podnosniku sruby dokrecone jako tako aby sie trzymały w miare ciasno, z podnosnika na kanał i sie dowaliło sruby do konca i po temacie :P

Opublikowano

Panowie mam pytanko . Czy przy dokręcaniu górnych wahaczy , wszystkie śruby dokręcam dopiero po opuszczeniu auta , czy tylko te śruby przy gumowych tulejach ? a tę nieszczęsną długą śrubę którą zawsze ciężko odkręcić dokręcić w powietrzu ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a jak się ma sprawa dokręcenia wahaczy przy wymianie gdy razem z nowymi wahaczami ląduje gwint?

mam dokręcać to przy takiej wysokości mniej wiecej na jakiej bede jeździł na gwincie???