Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płukanka silnika co i jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie chciał bym się dowiedzieć na co uważać czego używać jak pożądnie wykonać tą operacje :) i jedno pytanko co do oleju po płukance czy trzeba go będzie wymienić szybciej niż 7-8 tyś ?

Opublikowano

płukanka LM, postępować według instrukcji z tym że wlać przez bagnet. po płukance teoretycznie powinno się normalnie zmienić, ale ja planuje zmienić po 7/8tyś czyli za mniej więcej tysiąc. jak do tej pory wszystko ok. i jak będziesz zapodawał płukankę to dodaj ją jak temp oleju będzie coś koło 70/80.

Edytowane przez robitl

Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem że do rozgrzewającego sie silnika wlewam preparat przez bagnet i mogę od razu zmienić olej ? czy dać mu popracować z parę minut ?

Opublikowano

Jak kupisz płukankę to będziesz miał na niej instrukcję ale zazwyczaj powinien pochodzić 15-20 minut na wolnych obrotach, wlanie i wylanie od razu spowoduje, że nie pozwolisz jej zadziałać :) Przy spuszczaniu oleju daj mu się porządnie wykapać i wtedy nie ma potrzeby skracania interwału. Uważaj tylko, żebyś wlewając płukankę nie przekroczył maxa - jeśli masz teraz prawie pełno to warto najpierw ciut upuścić i wtedy dolewać.

Edytowane przez Jakoob

Opublikowano

Przy spuszczaniu oleju daj mu się porządnie wykapać

dobrze kolega mówi, zapomniałem o tym napisać. ja odczekałem prawie pół godziny i widziałem jak ciągle kapał. po 20min chciałem już zakręcać podchodzę do miski a tu pyk znowu zaczyna kapać, więc myślę że ta płukanka jednak trochę czyści silniczek.

Edytowane przez robitl

Opublikowano

I tak jeszcze pewnie zostało trochę w misce starego oleju. Ja przy wymianie wysysam z dna miski cienkim wężykiem i jeszcze sporo z niej wylatuje

Opublikowano

I wlasnie to co zostanie w silniku ma zrobic robote.

przy następnej wymianie nie zdziw sie jak bedzie wygladac i smierdziec stary olej

Opublikowano
  • Autor

nie no miske i tak musze pożądnie wyczyścić i oglądnąć a zarazem smok ponieważ podczas ostatniej wymiany miałem dziwne drobiny w smoku i nie mogłem zlokalizować z kąd się one wzieły

olej mam 10w40 półsyntetyk lać od razu 5w40 syntetyk czy 10w40 jak uważacie ??

Opublikowano

a przy zdejmowaniu miski targałeś silnik czy spuszczałeś sanki? w 1.8t powinien być 5w40 a w zwykłym się nie orientuję. chociaż na 100% pełny syntetyk mu nie zaszkodzi np. LM lub motul x-cess

Edytowane przez robitl

Opublikowano
  • Autor

narpierw targałem potem po jakimś 1,5tyś km wymieniałem pompe to go zwalałem z sań ... czemu tak ponieważ walczyłem z kontrolką oleju i większość mechaników straszyła mnie panewkami aż wkońcu pojechałem do serwisu bosh gdzie zmieżyli ciśnienie i podobnoć spadło do 0,3 po ponad godzinie więc niewzlekałem

panewki były sprawdzane nie wiem jak to mój samochodowy doktor sprawdza bez rozbierania hehe

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tylko, że ja mam nakręcone gdzies ponad 300.000 i jeżdże na mineralnym,bo już zaczynała brać olej,jak zrobie te płukanke i zaleje pełnym synetykiem,to czy nadąze dolewać?

Opublikowano

tylko, że ja mam nakręcone gdzies ponad 300.000 i jeżdże na mineralnym,bo już zaczynała brać olej,jak zrobie te płukanke i zaleje pełnym synetykiem,to czy nadąze dolewać?

ja bym w takim razie nic nie kombinował z twoim silnikiem. zajeździj go i kup następny z którym będziesz się obchodził jak bóg przykazał.

Opublikowano

nie no,ja dopiero teraz kupiłem,gościu mi powiedział to co wcześniej napisałem,więc tak to wygląda

• 1 rok później...
Opublikowano

pytanie do Dev . kupilem u Was na dniach olej Millers 5w40 long life do tego plukanke Millers .auto ma najechane 280tys 1.8 t AWT na opakowaniu płukanki napisane jest ,że wlać zawartość do silnika a Tu sugerujecie ,że przez bagnet na rozgrzany silnik . Więc jak to poprawnie zrobić ?

Opublikowano

Przez bagnet na gorący silnik

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Przez bagnet na gorący silnik

to w czym jest różnica jeżeli producent zaleca przed startem pod korek do silnika a tu na forum zalecacie na rozgrzany przez bagnet ?

Opublikowano

Jak wlejesz przez bagnet to masz 100% pewności że wszystko idzie w olej.

Gdy lejesz przez korek cześć zostaje w głowicy.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Jak wlejesz przez bagnet to masz 100% pewności że wszystko idzie w olej.

Gdy lejesz przez korek cześć zostaje w głowicy.

ok sorki ,że tak w postach, ale masz wyłączone PW .

dla pewności jeszcze :) uruchomić auto niech pochodzi aż się rozgrzeje do 90 stopni wtedy zalać przez bagnet na dalej chodzącym silniku płukankę ?

Opublikowano

Silnik musisz rozgrzać podczas jazdy, najlepiej trochę dać mu w d... a potem na zgaszony silnik wlać oliwę i odpalić na 15 minut.

Opublikowano

Silnik musisz rozgrzać podczas jazdy, najlepiej trochę dać mu w d... a potem na zgaszony silnik wlać oliwę i odpalić na 15 minut.

ok dzięki za odp bo przeszperałem wcześniej tematy na forum i odpowiedzi były udzielane ogólnikowo teraz już wiem o co chodzi . pozdrawiam