Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

rodzaje skrzyń biegów a kiczba koni mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

jasne ze jest i nie chce tu wyniku do czesci setnych ale ogolnym stwierdzeniu jakiego rzedu to jest roznica. Oczywiscie wiadomo ze chodzi o porownywalne warunki czyli jakas podobna jazde. Glupota by bylo porownywac kogos kto jedzie w gory w Polsce do kogos kto przejechal raz 400km autobahna w Niemczech. Nie wyczytalem tego w necie dlatego pytam z ciekawosci poprostu. Co do kupowania auta to prosze uprzejmie i kulturalnie o pozostawienie mi czasu kiedy zaczne po nie jezdzic :)

Opublikowano

To i tutaj tego nie wyczytasz. Mi wychodzi 10.5 z ostatnich tankowań, ale noPb. Jazda gdzieś tak 80% małe miasto, odcinki po 2-5km. Raz na jakis czas 15km na wieś.

Inny będzie robił 80% przebiegu po mieście i wyjdzie mu 15/100 noPb...

Z racji niższych obrotów w BFB VI biegowym pewnie do 0.5l/100km można ugrać w trakcie jazdy w trasie, zakładając, że drugie auto z krótszą skrzynią będzie jechać identyczną trasą, z taką samą prędkością i na takich samych kołach. Na więcej nie liczyłbym.

Opublikowano
  • Autor

ja mam zamiar wrzucic gaz ale rzeczywiscie jesli to ma byc rzad niecalego moze litra i to w trasie to poprostu nie skupiam sie na skrzyni bedzie jaka bedzie bo mi sie to zywnie nie oplaci

Opublikowano

Powiem ktrótko po długim doświadczeniu z 1.8T , a miałem już 5, 6 i auto

Kup automata jest pełen relaks. nie ważne czy pali 11 czy 13 bo i tak taniej niż na ON :)

Powodzenia życzę

Opublikowano
  • Autor

mowisz o L benzyny ? ja chcialbym gaz wrzucic wiec pewnie spalanie bylo by jeszcze pare litrow wyzsze

Opublikowano

Weźmy pod uwagę że skrzynia 6 to nie tylko mniejsze spalanie ale i komfort dla uszu w długiej trasie ( mniej.dB)

• 1 rok później...
Opublikowano
Dnia 21.04.2015 o 14:02, jacek70 napisał:

U mnie siedzi skrzynia 6 . Z ciekawości podam że na 5 biegu prędkość 120 = obroty 3000. Ta sama prędkość na 6 obroty 2200. Polecam 6 warto.

Witaj, proszę podaj jakie masz oznaczenie/kod Twojej skrzyni która robi prędkość 120km/h na 6 biegu przy obrotach 2200.

dziekuje.

Opublikowano

W BFB w Q skrzynie 6-biegowe były chyba od roku modelowego 2004.

Do tego ta oszczędność 0,5l /100km wynikająca z 6-ciu biegów jest niwelowana napędem Quattro, który znowu podwyższa spalanie o te pół litra. Więc wychodzi na zero względem 5-cio biegowej ośki. Nie mówię oczywiście o przyjemności z jazdy, tylko o spalaniu ;).

Opublikowano

Też się zastanawiałem, żeby zmienić skrzynie na 6 biegową ale nie dla spalania tylko dla komfortu. Jadąc 140km/h przy 5 biegów mam dokładnie 3750obr i niestety trochę głośno jest w kabinie.
Przy 6 biegowej miałbyś wtedy ok 3000 orb a to bardzo duża różnica w hałasie.

Skrzynia która ma takie przełożenia to skrzynia z A4 B7 od roku 2004, oznaczenia GJW. 

Słyszałem też, że do AVJ ośki pasuje skrzynia z silnika 2.4 ale nie wiem ile w tym prawdy.

Opublikowano

wydaje mi się, że obojętnie czy 5biegowa czy 6biegowa skrzynia po przekroczeniu 130 w kabinie będzie głośno. Opory toczenia kół i powietrza zrobią swoje. 

Opublikowano

Szum to co innego jak wycie silnika. Przy prawie 4tyś obr jazda przestaje być komfortowa.

Opublikowano
Dnia 25.03.2017 o 22:31, polodriver napisał:

Witaj, proszę podaj jakie masz oznaczenie/kod Twojej skrzyni która robi prędkość 120km/h na 6 biegu przy obrotach 2200.

dziekuje.

Sorry że dopiero teraz odpisuje.  

Moja skrzynia to GJW. 

Opublikowano

Od 2004 roku były montowane takie skrzynie nawet w B6 AVJ. Z wcześniejszych lat nie ma skrzyni 6 biegowej o takim przełożeniu (mowa oczywiście o skrzyniach do 1.8T)

Dodatkowo trzeba się uporać z jednym czujnikiem. Do 2002 roku czujnik był montowany w skrzyni, od 2002 na kole.

Edytowane przez aiwer

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 21.04.2015 o 14:02, jacek70 napisał:

U mnie siedzi skrzynia 6 . Z ciekawości podam że na 5 biegu prędkość 120 = obroty 3000. Ta sama prędkość na 6 obroty 2200. Polecam 6 warto.

Witam,

proszę o podanie oznaczenia swojej skrzyni 6 biegowej, na ktorej na 6tce przy prędkości 120 obroty 2200.

Potrzebuję zrobić rozeznanie czy to jest oznaczenie

GJW, GDZ albo HER

oraz dokładny miesiąc i rok Twojego auta.

dziekuje.

Opublikowano
Dnia 5.04.2017 o 08:37, jacek70 napisał:

Sorry że dopiero teraz odpisuje.  

Moja skrzynia to GJW. 

ok, sorry nie zauważyłem odpowiedzi, dziekuje już wszystko wiem.

Opublikowano
Dnia 29.05.2017 o 13:29, polodriver napisał:

Witam,

proszę o podanie oznaczenia swojej skrzyni 6 biegowej, na ktorej na 6tce przy prędkości 120 obroty 2200.

Potrzebuję zrobić rozeznanie czy to jest oznaczenie

GJW, GDZ albo HER

oraz dokładny miesiąc i rok Twojego auta.

dziekuje.

GJW  01.2004