Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż zewnętrzego nieorginalnego wzmaczniacza i subwoofera MMI 3G w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie , skąd radzicie wziąć sygnał do złącza Remote w sedanie ? Zapalniczki z tyłu nie ma , można od zasilania samego radia? Albo coś z prawej strony- z komfortu , PDC ? Gdzie bedzie wygodniej ?

Ja w kombi mam w prawym nadkolu bezpieczniki, jeśli w sedanie są w tym samym miejscu to sprawdź miernikiem gdzie masz + po stacyjce i wepnij się szybkozłączką w kabel.

Opublikowano

Jest tak samo , pozerkam tam.

A tak jeszcze z ciekawostki zapytam - wzmacniacz ma złącza GND (wiadomo masa) , Remote i +12V. Trzeba podłączać ostatnie obydwa jednocześnie ? Dlaczego to tak jest ? Nie wystarczylo by ze źródła działającego po włączeniu stacyjki zasilić na +12V?

Opublikowano

Jest tak samo , pozerkam tam.

A tak jeszcze z ciekawostki zapytam - wzmacniacz ma złącza GND (wiadomo masa) , Remote i +12V. Trzeba podłączać ostatnie obydwa jednocześnie ? Dlaczego to tak jest ? Nie wystarczylo by ze źródła działającego po włączeniu stacyjki zasilić na +12V?

Nie, wzmacniacz ma duży pobór mocy i +12 musi iść prosto od akumulatora na grubym kablu z dodatkowym bezpiecznikiem. Remoute służy jedynie do wzbudzania wzmacniacza, żeby nie pracował po wyłączeniu samochodu i nie rozładowywał akumulatora.

Opublikowano

No i dzieki za bardzo za rozjaśnienie.

Panowie podpowiedzcie gdzie tu plus+ a gdzie minus- :
aa0176_img_3372.jpg
Opublikowano

Najprościej chyba będzie baterią. Po podłączeniu jej membrana zostanie wypchnięta, i tam gdzie jest "+" baterii, tam jest "+" głośnika. Jeżeli membrana zostanie przyciągnięta do kosza to zmień biegunowość.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam chciałbym zamontować oryginalny subwoofer do a4 b8 jaki dobrać do niego wzmacniacz nieoryginalny jakiej mocy oriętuje się ktoś?

Dzięki lorekA4 podłączyłem tak jak ty i gra wyśmienicie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie , gdzie moga byc piny od suba we wtyczce ?

1d229b9b605211fbmed.jpg

Znalazlem, jak by ktos potrzebowal

Here's the Concert Audio factory amp pin/wire . NOTE - This is just the amp output... pins 23-26 and 28-31 are signal from the HU which you should not need or want to mess with. Also, in case anyone is curious, Pin 1 is PWR and Pin 2 is GND. Pins 13 and 14 are for CAN Bus info. Pins 9-12, 21, 22, 27, and 32 are not used.

cc8f2f6bde90da65.jpg

Edytowane przez fidmac

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Szukam pomocy przy podłączeniu nie oryginalnego wzmacniacza Magnat RX44 do A4 B8. Po obejrzeniu wzmacniacza nie widzę u siebie wejścia "high" . Mam możliwość podłączenia tylko chinch. Mój wzmacniacz odpada?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdz link z postu #21 tam jest rozwiązanie Twojego problemu.

Opublikowano

Sprawdz link z postu #21 tam jest rozwiązanie Twojego problemu.

Czyli mówiąc jaśniej co nieco - kup za nieduże pieniądze konwerter hi/lo na serwisie aukcyjnym (hint w sekcji car-audio wpisz konwerter ... do wyboru ...do koloru)

Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat. Mam audi b7 avant i chcę zakupić dedykowaną obudowę na subwoofer 10-cio calowy montowaną w lewe nadkole.

Problem polega na tym że nigdzie nie mogę trafić na informacje o tej zabudowie a dokładniej jak ona gra.

Może ktoś z was słyszał lub posiada taką zabudowę i może podzielić się wrażeniami ?

Jedyna informacja jaką uzyskałem drogą mailową to:

Zagra rewelacyjnie, ale pod pewnymi warunkami. Trzeba będzie częściowo wytłumić skrzynkę wełną akustyczną, która pozornie zwiększa litraż obudowy o 30%. Czyli jeśli wypełni się skrzynkę w połowie, to głośnik będzie pracował tak jakby był w obudowie: 7,5 litra + 7,5 litra x 1,33% = 17,5 litrów.

Czy możecie zweryfikować tę wypowiedz ?
Głośnik jaki chcę wsadzić to: Rockford Fosgate Punch Series Stage 3 P3D210 400W RMS
Wzmacniacz to: Rockford Fosgate Power Series T400-2
Dziękuję i Pozdrawiam

Edytowane przez glokslim

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mogę zapytać jak podłączyłeś zasilanie do zewnetrzbnego wzmacniacza?

Podpiąłes się pod zasilanie oryginalnego wzmacniacza za pomoca szybkozłączek, tak samo jak w przypadku wyprowadzenia sygnału głosnikowego HIGH?

Zastanawiam się czy nie dac o 10A wiekszego bezpiecznika jelsi bym skorzystał z zasilania fabrycznego wzmacniacza. Co myslicie?

Opublikowano

Mogę zapytać jak podłączyłeś zasilanie do zewnetrzbnego wzmacniacza?

Podpiąłes się pod zasilanie oryginalnego wzmacniacza za pomoca szybkozłączek, tak samo jak w przypadku wyprowadzenia sygnału głosnikowego HIGH?

Zastanawiam się czy nie dac o 10A wiekszego bezpiecznika jelsi bym skorzystał z zasilania fabrycznego wzmacniacza. Co myslicie?

Ja podpinałem się bezpośrednio pod akumulator

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zrobiłem to w następujący sposób, z poziomu MMI zmniejszyłem basy praktycznie na MIN, co zmniejsza obciążenie ori głośników i pozwala przejąć inicjatywę bassu przez nasz subwoofer, następnie z poziomu wzmacniacza wyregulowałem odpowiednie częstotliwości oraz głośność mojej skrzyni, tak aby łączyła się optymalnie z pozostałymi głośnikami. Natężenie dźwięku subwoofera jest regulowane przez MMI, jednocześnie z pozostałymi głośnikami, wszystko gra bardzo ładnie jak na sedana

W jaki sposób sterujesz natężeniem dźwięku z poziomu MMI ? Przez "fader"? Czy udało Ci się może jakoś ogarnąć żeby było sterowanie jak na załączonym obrazk, Jest w ogole taka opcja wykonalna żeby tak sterować subem ?

CIMG0641.JPG

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

hej witam a pytanko moje, jezeli mam w tym boczku jeszcze nawi z dosc duzm radiatorem to czy moge je gdzies wyeksportowac?

czy niestety pozosaje mi tradycyjna tuba w bagazniku

pozdrawiam

Opublikowano

hej witam a pytanko moje, jezeli mam w tym boczku jeszcze nawi z dosc duzm radiatorem to czy moge je gdzies wyeksportowac?

czy niestety pozosaje mi tradycyjna tuba w bagazniku

pozdrawiam

Witam. Ja u siebie wywaliłem oryginalne navi, bo po wstawieniu skrzyni nie zostało wcale miejsca. W prawym boczku wywaliłem oryginalny subwoofer i tam zamontowałem wzmacniacz do nowego suba. Oczywiście wstawione jest inne radio 2 din z nawigacją.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ,

Jako ,że nie mogłem znieść wszelkich dźwięków wydobywających się z głośników postanowiłem na początek wymienić seryjne głośniki.

Teraz przyszła pora na suba - moje wozidło to B8 , MMI 4G , radio standard bez wzmacniacza .

Po zakupie skrzyni basowej Baster + głośnika basowego i podłączeniu do wzmacniacza w sposób opisany powyżej stwierdziłem z kolegą ,

że bas jest , lecz jakby jakiś dziwnie słaby-inny.

Po pomiarach osyloskopem określonych częstotliwości basowych ( pomiary od 100 Hz do 40 Hz ) na wyjściu ze wzmacniacza radia na głośniki ( czyli sygnał na nasz nowy wzmacniacz )

stwierdziliśmy , że siła sygnału liniowo spada wraz z spadkiem częstotliwości - sygnał przy 100 Hz - 80 Hz jest jesze OK , przy 60 Hz powiedzmy że jest jeszcze słyszalny i widzialny na oscyloskopie ,lecz

przy 40 Hz już prawie całkowicie zanika .

Efektem tego jest taki dźwiek sub-a , a nie inny .

Kto z was ma już zrobioną taką przeróbkę może się przekonać ściągając np. na telefon odpowiednią apke generowania dźwięku na telefon - telefon podpinamy pod wejście pod podłokietnikiem , zmiana źródła w MMi i testujemy.

Może ktoś już z Was rozpracował- zauważył ten problem ?

Edytowane przez Rys125

Opublikowano

Witam ,

Jako ,że nie mogłem znieść wszelkich dźwięków wydobywających się z głośników postanowiłem na początek wymienić seryjne głośniki.

Teraz przyszła pora na suba - moje wozidło to B8 , MMI 4G , radio standard bez wzmacniacza .

Po zakupie skrzyni basowej Baster + głośnika basowego i podłączeniu do wzmacniacza w sposób opisany powyżej stwierdziłem z kolegą ,

że bas jest , lecz jakby jakiś dziwnie słaby-inny.

Po pomiarach osyloskopem określonych częstotliwości basowych ( pomiary od 100 Hz do 40 Hz ) na wyjściu ze wzmacniacza radia na głośniki ( czyli sygnał na nasz nowy wzmacniacz )

stwierdziliśmy , że siła sygnału liniowo spada wraz z spadkiem częstotliwości - sygnał przy 100 Hz - 80 Hz jest jesze OK , przy 60 Hz powiedzmy że jest jeszcze słyszalny i widzialny na oscyloskopie ,lecz

przy 40 Hz już prawie całkowicie zanika .

Efektem tego jest taki dźwiek sub-a , a nie inny .

Kto z was ma już zrobioną taką przeróbkę może się przekonać ściągając np. na telefon odpowiednią apke generowania dźwięku na telefon - telefon podpinamy pod wejście pod podłokietnikiem , zmiana źródła w MMi i testujemy.

Może ktoś już z Was rozpracował- zauważył ten problem ?

Ooooo a jaka to dokładnie apka? U mnie bas wyrywa klapę bagażnika :) Chociaż przy zejściach w dół faktycznie zanika, do tej pory myślałem że to wina jakości mp3

Opublikowano

Bas u mnie też jest , lecz naszym zdaniem dziwnie brzmiał , co okazało się prawdą .

Następnym nie miły fakt , iż takie właśnie śmieci lecą na wszystkie moje nowe głośniki.

Sklep Play - generator dźwięku , raczej do wyboru - myślę , że większość będzie miała podobne działanie.

Kolega ma pobraną na iphone z app store - dokładnej nazwy niestety w tej chwili nie znam.

Opublikowano

Bas u mnie też jest , lecz naszym zdaniem dziwnie brzmiał , co okazało się prawdą .

Następnym nie miły fakt , iż takie właśnie śmieci lecą na wszystkie moje nowe głośniki.

Sklep Play - generator dźwięku , raczej do wyboru - myślę , że większość będzie miała podobne działanie.

Kolega ma pobraną na iphone z app store - dokładnej nazwy niestety w tej chwili nie znam.

U nie ładnie schodzi do 30Hz aż czuć w tyłku :)

Może wina wzmacniacza?