Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie spalanie ? ile można się spodziewać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam myśle nad zaupem a4 B8 3.0tdi lub 2.0 T .Wiem ile pali 3.0tdi , zastanawiam się nad tym ile pali 2.0 T 211 koni, i czy drogie w utrzymaniu itp? czy jest porownywale z 3.0 w dieslu.. Prosze o kilka opinii i wartosci spalania i utrzymania waszych a4 , dziękuje bardzo

Opublikowano

2.0T musisz liczyć 10l jak nic, jak będziesz miał ciężką nogę to i więcej.

U mnie(180PS) średnie wychodzi w granicach 9-11l w jeździe mieszanej, z tym że ja raczej nie jeżdżę jak staruszka :wink:

Na autobani prędkości pomiędzy 120-240 ( przez większość trasy 170-180) wyszło mi około 11 litrów/100

Opublikowano
  • Autor

Dużo oleju bierze i czy koszty utrzymania duże? psuło sie coś bardzo ? dzięki za wczesniejsze inf

Opublikowano

Właśnie jestem po STAGE2 więc teraz już nie bierze :wink:

Koszty utrzymania takie jak i w innych b8 chyba, ja kupiłem nowe więc nie bardzo miało się jeszcze co psuć, ostatnio padł jakiś sterownik pompy paliwa, no i oczywiście był problem ze znikającym olejem ale dzięki gwarancji problem rozwiązany.

Poza tym uważam że silniczek (pomijając już problem olejowy) jest bardzo fajny, elastyczny i sprawia dużą frajdę z jazdy. Nie wiem jak to się ma do 3.0D bo nie miałem okazji się przejechać ale gdybym teraz zmieniał samochód to prawdopodobnie wybrał bym 3.0D, aczkolwiek mój wybór nie jest powiązany z oszczędnością.

Poradził bym Ci tak, jeśli chcesz 2.0TFSI to szukaj auta po STAGE2 lub wymianie silnika wtedy będzie pewne że butelka oleju w bagażniku nie jest potrzebna.

Opublikowano

Oba silniki maja swoje słabe strony. Moc to wiadomo: 3,0 to potwor. Ale 2.0T tez doskonale sobie radzi. Ja wolałem 2.0 bo jest cichsze, mam sporo niższe opłaty i na auto dostałem dodatkowo trzy lata gwarancji co niestety teraz w VAG-u to podstawa... Jednym tankowaniem robię ok. pięćset kilometrów co na trasie jest trochę denerwujące.

Opublikowano
  • Autor

Możesz mi powiedzieć kolego co to STAGE2? to naprawa jakaś , tak ?

Opublikowano

Kolego STAGE2 to na prosto rzecz biorąc remont silnika, wadliwe tłoki i pierścienie wymienia się na inne, do tego korbowody panewki.

Parę tematów wyżej masz wszystko opisane i na filmiku pokazane STAGE2

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/281311-panika-olejowa-bierze-olej-20-tfsi/

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie kolego :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

B8 2.0 2012 55 TYS Przebiegu od nowego ani kropli życia oleju

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To by sie znaczyło ze masz juz poprawiony liftowy silnik. Moja z tego samego roku z tym samym przebiegiem i gwarancyjnie Stage2

Opublikowano

B8 2.0 2012 55 TYS Przebiegu od nowego ani kropli życia oleju

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

Zapodaj fotke nalepki z pokrywy lancucha :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mi po Warszawie to pali na spokojnie koło 11 l/ 100 km przy naprawdę spokojnej jeździe. :)

Odświeżę temat, mianowicie czy to normalne, że przy naprawdę spokojniej jeździe przez około 90% czasu na jednym baku przejadę po mieście jakieś 300 max 350 km? Wiem co kupiłem i ile kosztuje utrzymanie, ale rozumiem przy szybkiej jeździe ale zazwyczaj nie przekraczam nawet 80 km/h a skrzynia zmienia biegi przy 2 tys RPM wiec wydaje się, że powinno być oszczędnie, a nie jest. Coś wypada sprawdzić w silniku, czy to są niestety normalne wartości spalania???

Opublikowano

11-12 l przy spokojnej jeździe, to pali mi w mocnych korkach.

Jak jest luźniej, przy spokojnej jeździe można spokojnie zejść niżej.

Ale po co jeździć spokojnie, jak ciągle kusi? :D

Edytowane przez komoornik

Opublikowano

Mi w 2.0 TFSI z automatem dwusprzeglowym:

- w miescie pali nie mniej niz 10l, oraz 1-1,5l oleju na 1000km.

- w trasie jakac 90-120km/h spala nie mniej niz 8l, i okolo 1l oleju na 1000km.

Wszystko dosc:} spokojnie jezdzone.

Opublikowano

Mi w 2.0 TFSI z automatem dwusprzeglowym:

- w miescie pali nie mniej niz 10l, oraz 1-1,5l oleju na 1000km.

- w trasie jakac 90-120km/h spala nie mniej niz 8l, i okolo 1l oleju na 1000km.

Wszystko dosc:} spokojnie jezdzone.

Sporo oleju Ci bierze, ale podobno te silniki z tego słyną..

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mój w mieście koło 12 zawsze brał, ale jak się postarałem, to i 20 potrafił wciągnąć (ale to naprawdę musiałem sie postarać).

W trasie potrafiłem zejść do 7.5l/100.

Pamietajcie, że to co pokazuje na FIS a realne spalanie to nie zawsze to samo. U mnie zrobiłem korekte wskazań o ok. 8% i dopiero wtedy dokładnie pokazywał. Początkowo wyświetlacz zaniżał spalanie.

Wszystko to z Q, S-tronic i 265/30/20".

Wprawdzie to dane z A5, ale to to samo raczej :)

Edytowane przez Wurger

Opublikowano

Ja w mieście 11 a trasa 7-8, opony 245/40/18 FWD w manualu po chipie 253km /404nm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam A4 z 2009 roku 211 KM opony 225/50/17 Dunlop Sport Max w manualu i średnie spalanie na dystansie 250 km wychodzi 6l. Przejeżdżając przez 3 miasta po drodze.

Opublikowano

Mam A4 z 2009 roku 211 KM opony 225/50/17 Dunlop Sport Max w manualu i średnie spalanie na dystansie 250 km wychodzi 6l. Przejeżdżając przez 3 miasta po drodze.

A jaką prędkością jedziesz w trasie ? Bo ja jestem w stanie spalic 6 ale to szósty bieg tempomat z 100kmh max 110kmh i wtedy się uda ale jadąc 120-140 mi pali z 7-8

Opublikowano

Witam.

Mój 2,0 TFSI 190 koni po stage2-2009r oleju nie bierze nic a spalanie autostrada prędkość 155-170 km/h-7,3L,opony 225x45R17/ miasto 8-9 L/ spokojna jazda trasa- prędkość do 100 km/h-5,3L

Faktem jest, że te opony na 45 to kupiłem przez pomyłkę....ale już nie mogłem zwrócić...niższy profil...twardsza jazda i jednak trochę zbyt małe koło ogólnie....

Edytowane przez Jack25