Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

prośba o analizę logów AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Sterowanie turba, czyli chodzi o gruszkę??

Opublikowano

Sterowanie czyli podcisnienie i czujnik doładowania.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki lukaszooo za cierpliwość do mnie i moich postów :hi:

A wiec łopatologicznie sprawdzić wszystkie zawory (N75, N18, pompę vacuum) czujnik doładowania i cały dolot ?

Turbo musiałem oddać do regeneracji bo były rozwalone łopatki :(

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

N75 i N18 działają, problem moze byc ze szczelnościa układu. Z dolotem tez moze byc problem i tez jest do sprawdzenia. Nie wiem gdzie u ciebie jest czujnik doładowania bo szczerze mówiąc nigdy nie robiłem a6 AFN ale jesli czujnik jest w ecu to sprawdz węzyk i czy czujnik nie jest zawalony olejem

Opublikowano
  • Autor

lukaszooo czy mógłbyś rzucić jeszcze okiem na logi mojego brata

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/324055-analiza-logow-afn/

N75 i N18 działają, problem moze byc ze szczelnościa układu. Z dolotem tez moze byc problem i tez jest do sprawdzenia. Nie wiem gdzie u ciebie jest czujnik doładowania bo szczerze mówiąc nigdy nie robiłem a6 AFN ale jesli czujnik jest w ecu to sprawdz węzyk i czy czujnik nie jest zawalony olejem

Czyli plan na jutro przepływka, czujnik do sprawdzenia-wyczyszczenia.

Czy możesz mi napisać jakie logi zrobić po czyszczeniu ???

Opublikowano

dla przepływki 3,8,10 dla turba 11.

Opublikowano
  • Autor

dla przepływki 3,8,10 dla turba 11.

:hi:

Witam,

przepływka wyczyszczona, czujnik też - w sumie wszystko było czyściutkie ...

Co dalej, robić logi czy sprawdzać coś jeszcze, sprawdziłem jeszcze wszystkie wężyki od podciśnień - nigdzie nie widać nieszczelności.

profilaktycznie wymienię chyba wszystkie wężyki, a co z przepływką? Czy chodzi jakoś fatalnie i myśleć o jej wymianie?

W VAG-u nie pokazuje żadnych błędów.

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

Sory kolego ale nie powiem ci krok po kroku co masz zrobić zeby było ok i zebys nie wydał nawet grosza. Temat ciągnie sie od 3 stron a ty prawie nic nie zrobiłeś.... Sprawdz porządnie dolot tak aby wyeliminować nieszczelność, nastepnie zrób tak podcisnienie aby było szczelne na 100% zrób logi i dopiero kombinuj dalej.

Opublikowano
  • Autor

Sory kolego ale nie powiem ci krok po kroku co masz zrobić zeby było ok i zebys nie wydał nawet grosza. Temat ciągnie sie od 3 stron a ty prawie nic nie zrobiłeś.... Sprawdz porządnie dolot tak aby wyeliminować nieszczelność, nastepnie zrób tak podcisnienie aby było szczelne na 100% zrób logi i dopiero kombinuj dalej.

OKI,

w sumie to chyba coś zrobiłem:

- dolot sprawdzony cały, nie ma nieszczelności,

- podciśnienie sprawdziłem, ale wymienię profilaktycznie wszystkie wężyki - aby spać spokojnie i być pewnym

Grosz mogę wydać, nie ma problemu ... tylko mechanicy więcej psują i kantują niż potrafią naprawić, jeżeli o to ci chodzi.

Zrobię teraz logi i zobaczymy czy coś się zmieniło...

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

Problem jest bardzo prosty do zdiagnozowania, max 30 min u kumatego mechanika i masz diagnoze z czym jest problem. Dolotu i układu podcisnienia musisz być pewny na 100% mając wakuometr jest bardzo prosto to sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie w tym jest problem, gdybym miał w okolicy kumatego mechanika to nawet bym nie zaczynał tego wątku :(

Niestety u mnie nie ma takich :(

Dobra jutro jeszcze raz dolot, lepiej sprawdzić dwa razy i być pewnym na 100%, wymienię wszystkie wężyki, a później logi i zobaczymy co będzie ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dolot był i jest szczelny

ecu 012 map na rurze i jak był by walnięty to na jałowym było by widać że zaniża lub zawyża

filtr paliwa i powietrza jak stary wymień
układ podciśnienia daje ciała, albo nieszczelność albo n75 walnięty, n18 też może być walnięty, przydał by się wakuometr, może sobie zakup bo to wydatek żaden a przyda się nie raz+końcówka na wężyk: http://allegro.pl/wakuometr-radialny-od-1-do-0-bar-i5516818028.html
przepływka słabo mierzy ale to na razie nie powód by nią wymieniać, najpierw wypal kolektor ssący, wyskrob wloty w głowicy gdy zawór w danym cylindrze jest zamknięty, kompresorem potem wydmuchaj osad, by kolejny wlot wyczyścić pchasz silnik na 5 biegu do przodu aż kolejny zawór się zamknie i dopiero go scyzorykiem skrobiesz
zatkaj egr na czas ogarniania co by wykluczyć że winowajcą wszystkiego jest nie domykający się egr, zatkaj blaszką egr przy kolektorze ssącym wycięta z puszki po piwie i zrób 003d 011d osobno

Opublikowano
  • Autor

Witam i WIELKIE dzięki za zainteresowanie tematem :)

A więc po kolei:

- filtr paliwa i powietrza nowy,

- wakuometr zamówiony, tylko za bardzo nie wiem co nim pomierzyć i gdzie?

W wolnej chwili ogarnę wszystko tak jak napisałeś i wrzucę logi...

Chciałbym jeszcze zamontować wtryski 216 i potem mapa, ale to chyba dopiero po ogarnięciu auta :)

Jeszcze raz :hi: za zainteresowanie tematem - w połowie sierpnia jadę nad morze i chciałbym mieć już wszystko z głowy :)

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

jak dojdzie wakuometr i będziesz miał odpalony vag i auto zadzwoń to ci powiem jak spr wakuometrem wszystko 697503901

program czy zostanie teraz zrobiony czy później to bez znaczenia, ja np. wole na czipie ogarniać auto, szkoda się rozdrabniać i robić coś raz pod serie a potem drugi raz pod czipa, z resztą na czipie wszelakie niedomaganie lepiej widać :)

Opublikowano
  • Autor

Witam,

dzisiaj wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia oraz zaślepiłem egr :)

Auto jeździ jak by lepiej się zbiera od dołu :) EGR zanieczyszczony dość znacznie, osad około 3 mm w środku - zastanawiam się czy nie wyczyścić kolektora ssącego za pomocą jakiegoś preparatu bo w nim pewnie tak samo?

może po czyszczeniu zrobić logi i zobaczyć jak będą wyglądać ??

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

żadne czyszczenie chemią, tylko wypalanie

Opublikowano

żadne czyszczenie chemią, tylko wypalanie

W sumie ja swój kolektor zalałem płynem do mycia silników zaraz po myciu na myjce i po 2 tyg moczenia wypłynęło z niego piekne bagno.

Dla spokoju wypalałem środek przez 15min a resztę wypucowałem szmatką :decayed:

Tylko ja miałem 2 kolektor swój jak miałbym zaraz zakładac to tak jak ciah pisze wypalanka i po kłopocie no chyba ze sie egr zostawi to za rok powtórka :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich, sorki za przerwę w temacie ale praca,praca...

a więc tak:

kolektor wypalony, EGR zatkany.

zrobiłem pomiary wakuometrem i wyszlo jak na załączonym schemacie

http://chomikuj.pl/tomaszpia/schemat+pod,4879957796.pdf

file:///C:/Users/Dom/Desktop/schemat%20pod.pdf

Rzućcie okiem może to coś rozjaśni... Komentarze mile widziane :)

Edytowane przez tommyy

Opublikowano

zamiast pomyśleć lepiej się narobić i nic nie zrobić :)

schemat podciśnienia z neta sobie wydrukuj i z godzinę się na niego napatrz może na coś wpadniesz, a jak nie to odpal 011bs i podepnij wakuometr pod wężyk idący na gruszkę, potem odpal 003bs i podepnij pod wężyk idący na egr, napisz co pokazał waku cyklicznie

Edytowane przez ciahciah

Opublikowano
  • Autor

Oki, jutro działam :)

A co do narobienia to trening czyni mistrzem ;)

A więc zrobione:

011 BS zakres od 0 do 0,8

003 BS zakres od 0 do 0,8

zero przy OFF - 0,8 przy ON (cyklicznie)

Edytowane przez tommyy