Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelnienie pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. 10 tys km temu miałem wyciek z pompy wtryskowej, wymieniłem górną i dolną uszczelkę nastawnika pompy i wyciek ustał. Niestety teraz znowy pojawił się wyciek , tyle , że teraz sączy się z dołu pompy , góra jest sucha. Czy aby uszczelnic dół pompy należy ją rozebrać na czynniki pierwsze? Bo wtedy wymiana uszczelek nastawnika była prosta i szybka.

Opublikowano

To zalezy skad leci.

Możliwe ze zrobi sie na aucie.

Zlokalizuj wyciek.

PS

Ja bym dał ją do pompiarza.

Opublikowano

Widzę, że jesteś z lubelskiego. Jakieś pół roku temu uszczelniałem pompę u "magika" z Majdanu Sieniawskiego (jeśli masz w miarę blisko) podjedź niech zobaczy, kompleksowe uszczelnienie 500 zł .

Opublikowano

Strasznie dużo u was krzyczą za uszczelnienie. We Wro cena to 150 pln za dół i górę robione na aucie.

Opublikowano
  • Autor

U mnie krzyczą ok. 400-450zł.

To taka regeneracja pompy polega tylko na wymianie uszczelek bez żadnych części mechanicznych?

Opublikowano

Strasznie droga zabawa, a komplet uszczelek boscha ok.30zl kosztuje :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Też uważam , że to dużo. Z drugiej strony kupując używaną pompę za podobne pieniądze też nie ma się pewności czy nie cieknie albo ile pojeździ do wycieku. To już chyba lepiej regenerowac starą.

A może ktoś samodzielnie próbował wymieniać te uszczelki?

Edytowane przez tomiqu

Opublikowano

Droga bo roboty dużo.

Zdjąć przód, rozrząd rozpiąć, pompę wyjąć, uszczlnić, założyć, odpowietrzyć, ustawić, zrobić logi. 6-7h to zajmuje jak chce się dobrze zrobić.

Szkoda, że jesteście tak daleko ;-)

EDIT:

Ja to samodzielnie robię.

I nie ma żadnych przeciwskazań aby samemu to zrobić. Ot, dużo wolnego czasu, narzędzia, wiedza itp.

Edytowane przez trepek

Opublikowano
  • Autor

trepek a ile u Ciebie taka usługa kosztuje? Tak z ciekawości :) Może być na PW.

Opublikowano

kurde ja za uszczelnienie pompy i chłodniczki olehu dałem 150 zł.... dodatkowo ustawienie kąta wtrysku

Opublikowano
  • Autor

ale uszczelniałeś całą pompę czy tylko nastawnik? Bo ja za uszczelnienie nastawnika ( 2 uszczelki ) dałem w sumie 100zł.

Opublikowano

Za uszczelnienie całej pompy? Wyjęcie itp? Bo nie chce mi się w to wierzyć, totalnie. A jeśli tylko nastawnik to proszę - nie siać zamętu, bo to się robi na samochodzie w parę minut. Niedługo wyjdzie, że pompę całą można zrobić za 100zł! A w rzeczywistości okaże się, że tylko jedna z wielu uszczelek została wymieniona i za rok zdziwienie, że czemu się leje z pompy jak robiona była.

Opublikowano
  • Autor

Ja pół roku pojeździłem po uszczelnieniu nastawnika bez kolejnego wycieku. W sumie to teraz mogę zastrzec , że chcę tylko uszczelnić dół bez ruszania nastawnika. Jakby ktoś z lubelskiego był chętny na robotę to proszę o kontakt na PW. Dostarczę wyjętą już pompę + komplet uszczelek.

Jakie uszczelki i oringi można wymienić bez ściągania pompy ?

Patrząc na schemat to wydaje mi się , że będą to praktycznie wszystkie oprócz "2"

di-WBHW5MYJ.jpg

Opublikowano

Ponoć są ludzie, którzy wymieniają 2 bez demontażu pompy. Ale imho to ryzyk-fizyk.

Opublikowano

Mogę Ci dać namiary do goscia z Lubartowa jest w tym szpec.

Opublikowano

Ja podjołem się sam wyciagniecia pompy i uszczelnienia przy okazji rozrzadu .Kupiłem uszczelki z boscha i wymieniłem wszystkie .

Po włozeniu pompy i złozenia rozrzadu podpiolem kompa z vcds i ustawiłem dawke paliwa,

Chodzi juz 10 miesiecy i jak narazie niema zadnych niepokojacych objaw

Edytowane przez Kucu1990

Opublikowano
  • Autor

Ja też sam bym chyba podjął się wymiany uszczelek gdyby mi ktoś pompę wyjął :) Tyle, że robiłbym to pierwszy raz i uczył się na swojej pompie :) Heh, korci mnie trochę wepchać tam łapki... :decayed:

bozmek, a ten spec wymieniłby tę " 2" kę bez wyciągania pompy?

Edytowane przez tomiqu

Opublikowano

Powiem Ci ze za 2-ke bym sie niebral bez wyciagania tam sa w srodku dwa wałeczki ktore sie kreca czy jakos tak i gdy sciagniesz ten kwadracik to ci sie to rozsypie .

wiec lepiej jest ja miec tak by to powoli sciagac do gory zeby uniknac niepotrzebnych nerwow przy wkladaniu tego ,niebedziesz wiedział dokladnie w ktorej jest po pozycji .

Polecam wyciagniecie jak na pierwsza samorobke

gdybys wyciagał pompe nie zapomnij sobie oznaczyc kata pompy ja obrysowałem do okola markerem i sroby tez

jak bys potrzebowal pomocy pisz na priv

Edytowane przez Kucu1990

Opublikowano
  • Autor

A to faktycznie masz rację, lepiej jednak wyjąć i zrobić na stole bez nerwów. Oddam to w ręce fachowca i za 400zł będę miał problem z głowy :)

Opublikowano

wolał bym 400 zl przeznaczyc na cos innego do samochodu pompe naprawic sam i czegos sie nauczyc przy okazji ,przynajmniej ja tak robie ucze sie na swoim ;-)

nieukrywam ze lubie czegos sie nauczyc komus pomagac i pobawic sie przy tym .

uszczelnienie pompy i wymiana kompletnego rozrzadu z rozkreceniem przodu auta zajolo mi niecale 2 dni na spokuj z sprawdzeniem wszystkiego po 2 razy czy napewno dobrze czy czegos nie pominolem