Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Hałas wewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wiedzieć czy jest różnica jadąc np 140km/h w hałasie wewnątrz przy silniku 1.8t a 1.9 tdi. Jak to auto jest w ogóle wyciszone ? Lepiej niż a4 b5? Porównywalnie chociaż do passata b6?

Opublikowano

u mnie w 1.8t przy 140 dominuje szum opływającego powietrza, silnik słychać więcej dopiero przy 180.

wewnątrz przy 120km/h można spokojnie rozmawiać bez podnoszenia głosu.

mam porównanie jedynie do golfa IV 1.4 i focusa mk2 2.0, w nich niestety komfortowo prowadzić rozmowę można max do 90km/h, potem już jest spory hałas.

Opublikowano

W b5 to juz loteria. Wszystko zalezy od tego w jakim stanie są uszczelki drzwi i czy wygłuszenia nie są wybrakowane.

U mnie np. drzwi są troche na zawiasach opuszczone i dosyć szybko zaczyna mi szumieć w środku. Do 180 narasta mocny szum, a powyżej to już typowo przegwizd mam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

W b5 to juz loteria. Wszystko zalezy od tego w jakim stanie są uszczelki drzwi i czy wygłuszenia nie są wybrakowane.

U mnie np. drzwi są troche na zawiasach opuszczone i dosyć szybko zaczyna mi szumieć w środku. Do 180 narasta mocny szum, a powyżej to już typowo przegwizd mam

Może ja się wypowiem co do hałasu w swojej A4 B6 1,9 tdi. Otóż według mnie jest spory hałas i znacznie większy jak w B5 1,9 tdi którą miałem wcześniej i nie wiem czym to jest spowodowane. Bardzo głośno słychac pracę silnika , dodam że mam plasikową oslone na silniku oraz wygłuszenie przedniej maski w dobrym stanie. Czy u was jest podobnie? Czy te silniki tak hałasują? Przy 100 km /h jest w miarę cicho pod warunkeim ze jadę na 5 biegu bo jak na czwórce to silnik słychać bardzo głośno...

Opublikowano

Podgłośnij radio i się nie przejmuj.

Opublikowano

A czy u Ciebie jest podobnie ??? masz podobny silnik

Opublikowano

Nigdy nie porównywałem bo nie zwracam na to uwagi.

Jeśli brak metalicznych czy innych złych hałasów to nie szukam dziury w całym.

Opublikowano

To nie są metaliczne hałasy.. to poprostu takie " buczenie" że tak to nazwę. Daje sie mocno we znaki jak sie jedzie na dluższą trasę i utrzymuje sie prędkośc ok 120-130 km/h. Przez 7 lat miałem b5 z silnikiem 1,9 tdi i był napewno cichszy. Zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś materiału dźwiękochłonnego i dodatkowego wyklejenia oslony silnika i przegrody... brakuje mo plastikowej osłony na tą cześc gdzie jest akumulator bo moze to coś by też dało

Opublikowano

u mnie przy 120-140 jest cicho ,normalnie można rozmawiać bez podnoszenia głosu,ale mam skrzynię hck i obroty są niższe ,ale wg mnie do 3000obr jest ok

Opublikowano

Na mojej skrzyni przy 2000 obrotów ma 100 km/h i zaczyna sie wtedy hałas,..... czy pod osłoną silnika ktora jest wyklejona od spodu taką gąbką jest jeszcze jakieś dodatkowe wygłuszenie ? Bo gdzieś na fotce to widziałem (tu na forum albo na innym) a ja tego nie mam i może to jest przyczyną. Ktoś może zbagatelizować taki problem ale wg mnie jest to bardzo, bardzo uciążliwe przy dlużeszj trasie .

Opublikowano

Wygłuszenie jest pod maską, pod osłoną silnika i jest jeszcze gąbka około silnika, ale tej ostatniej nie mam, myszka się wkradła

Opublikowano

Wygłuszenie jest pod maską, pod osłoną silnika i jest jeszcze gąbka około silnika, ale tej ostatniej nie mam, myszka się wkradła

No właśnie chodzi mi o tą gąbke wokół silnika a raczej głowicy też jej nie mam i może to jest tez problem.... ciekawe czy to można kupić? A jeszcze jedno pytanie czy dolna oslona pod silnikiem jest też wygłuszona jakimś materiałem czy tylko sam plastik?

Opublikowano

ta gąbka wokół głowicy szału w wyciszeniu nie robi,co do osłony podwozia jest tam wygłuszenie piankowe lub plastikowe ,zerknij w dziale sprzedam Jarek wystawia osłony ,zobaczysz jak wygląda te wyciszenie

Opublikowano

Tak sie przyglądam tym oslonom sprzedawanym na aukcjach i widze że te oryginalne mają taki wzór od spodu jakby wytloczenie takich małych i większych kwadratów natomiast sprzedawane nowe nie orygianlne są płaskie i cienkie.... może to jest tym wyciszeniem ?? Moja chyba jest nieoryginalna bo płaska

Opublikowano

nie ori to sam plastik ,orginalne miały wyciszenie plastikowe lub piankowe kwadraciki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To nie są metaliczne hałasy.. to poprostu takie " buczenie" że tak to nazwę. Daje sie mocno we znaki jak sie jedzie na dluższą trasę i utrzymuje sie prędkośc ok 120-130 km/h. Przez 7 lat miałem b5 z silnikiem 1,9 tdi i był napewno cichszy. Zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś materiału dźwiękochłonnego i dodatkowego wyklejenia oslony silnika i przegrody... brakuje mo plastikowej osłony na tą cześc gdzie jest akumulator bo moze to coś by też dało

buczenie to może masz jakiś przedmuch w wydechu?

Opublikowano

mark377 , buczenia matami itp nie wyleczysz.....

matami wyglusysz bardziej klekot , wyzsze czestotliwosci halasu silnika,

buczenia są raczej ciezkie do wygluszenia i trzeba szukac jego przyczyny a nie maskowac.

w 1.9tdi w przypadku buczenia do sprawdzenia, plecionka czy nie jest juz za sztywna, wieszaki wydechu , kolo dwumasowe, poduszki silnika wraz z przednim odbojem czy nie opiera sie o jej obudowe.

Oraz stan walka rozrzadu i hydropopyhaczy.... jest troche do sprawdzania

Edytowane przez soul87

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Buczenie spowodowane może być "obsiadaniem" uszczelki między głowica a kolektorem. Miałem tak w silniku awx. Sprawdź po prostu czy nie masz luźnych śrub na kolektorze wydechowym. Ja wymieniłem uszczelkę i problemu nie ma. Wcześniej od 1600 obrotów do 2200 strasznie buczało. Zarówno przy przyśpieszaniu, równej jeździe w tym zakresie obrotów i przy zwalnianiu.

Opublikowano

Chciałbym wiedzieć czy jest różnica jadąc np 140km/h w hałasie wewnątrz przy silniku 1.8t a 1.9 tdi. Jak to auto jest w ogóle wyciszone ? Lepiej niż a4 b5? Porównywalnie chociaż do passata b6?

Ja myślę że generalnie ciszej będzie jadąc benzyniakiem. 1.9 TDI na pompowtryskach jest hałaśliwy. Z drugiej strony benzyniaki też nie są idealne i ze względu na wyższe obroty silników hałas potrafi być dokuczliwy. Ale mimo wszystko TDI jest głośniejszy.