Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie gazu i prawidłowa regulacja stag Audi a4b5 1.8 125km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie mianowicie posiadam autko audi a4b5 1.8 125 km ostatnio coś mi się dzieje z gazem , zrobiłem autokalibracje zebrałem mapy i nie wiem czy są dobre i tak zostawić czy trzeba coś wyregulować . Jeszcze jedno ile kolegą pali mi ok 13/14 l na 100km. Poniżej link do zdjęcia map.

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjÄÄ i obrazkĂłw bez rejestracji! - 18f61803f0e6d.png

Opublikowano

Mapa wygląda całkiem dobrze . Co do pokrycia.

Odnośnie spalania to u mnie 12 w mieście to max. Trasa średnio 8.

Opublikowano

U mnie 1.8 +/- pali 10-12 w mieście, na trasie koło 8-10 zależy czy jadę załadowany czy sam i zależy jak jadę, bo czasami lubię sobie pocisnąć :) Jednak zaznaczam że mam automata więc jednak spalanie jest większe.

Opublikowano

Nie jest zle ale ja bym spróbował dać ciśnienie ok 1,10 i od nowa mapy zrobił,spalanie powinno się zmienić,pobaw się ustawieniem mnożnika tak aby na końcu był jak najbliżej 1

Edytowane przez Leopold27

Opublikowano

To ja nie wiem jak Wy tym 1.8 robicie 10-12 ltr w mieście. Ja z ledwością w 13 się mieszczę. Zdarza się i 14-14,5 jak więcej korków, świateł. Ale klimatronic na "auto" i 20 stopni ustawione.

Wg mnie spalanie kolegi tomalawn jak na miasto jest ok. Wszystko też zależy od miasta i stylu jazdy. Ale te silniki ekonomiczne nie są mimo wszystko.

A co do map kolego, to wyglądają ok, najlepiej by było spojrzeć na korekty długoterminowe w VAG'u i ewentualnie wtedy coś poprawiać.

Edytowane przez dam-in

Opublikowano
  • Autor

Witam też nie wiem ja koledzy osiągają takie wyniki spalania , ja robie bardzo krótkie odcinki w koło komina może dlatego tyle pali ??? Hmmm sam już nie wiem a co do tego ciśnienia to poprawić czy jest ok ???/

Opublikowano

Poprzednie a4 Adr palił mi 11 litrów .

Opublikowano
  • Autor

Moja dziś 14,8 w mieście masakra co prawda krótkie odcinki . Aha miałem zapytać co z tym mnożnikiem ??? Wyczytałem też że podczas regulacji czasy wtrysków muszą być takie same na lpg jak na pb i czy za niskie ciśnienie ma wpływ na spalanie ??

Mam jeszcze jedno pytanie czy tą mapa z tymi zerami też można regulować ???

http://zapodaj.net/a7b955c3d3d8c.png.html

Edytowane przez tomalawn

Opublikowano

Moja dziś 14,8 w mieście masakra co prawda krótkie odcinki . Aha miałem zapytać co z tym mnożnikiem ??? Wyczytałem też że podczas regulacji czasy wtrysków muszą być takie same na lpg jak na pb i czy za niskie ciśnienie ma wpływ na spalanie ??

Mam jeszcze jedno pytanie czy tą mapa z tymi zerami też można regulować ???

http://zapodaj.net/a7b955c3d3d8c.png.html

Jak najbardziej, można regulować.

Opublikowano
  • Autor

Witam podniosłem ciśnienie lpg na 1,2 z 0,9 wrzucę zdjęcia map , czy mógł by mi ktoś doradzić czy teraz jest lepiej i czy powinna zacząć mniej palić . Regulowałem trochę mnożnikiem czasy wtrysków się zgadzają .

http://zapodaj.net/a1dd78a39d725.jpg.html

http://zapodaj.net/64ae76b6aed0e.jpg.html

Opublikowano

Kolego, ja mam ciśnienie na 1,25 ustawione i pali mi tyle co Tobie. Ale też krótkie odcinki i typowe miasto. Jedyne co mi wpada w oko na Twoim screenie to wyższy map, bo 0,33. Może masz jakieś nieszczelności ?? No i generalnie mnożnik powinien dążyć do 1. U Ciebie jest trochę niżej. Żeby było idealnie zrób ciutke niższe ciśnienie, i będzie mnożnik od 1.2 do 1 schodził jak książka pisze.

Opublikowano

Audi a4 1.8 avv 2001 rok - instalacja elpi gaz

spalanie

- miasto 12,5 lato - 14,5 zima

- trasa 10 - lato, 11,5 - zima

średnio w lecie na 45 litrach robie 360,400 km a w zimie 330, 340

Opublikowano
  • Autor

no dobra w porządku dziękuję za informacje mam teraz takie pytanie czy jak obniże ciśnienie to będę musiał robić ustawienia fabryczne sterownika czy wystarczy sama autokalibracj

moja teraz spaliła 15 litrów lpg w mieście
I co to ten wyższy map ?

Witam ponownie bardzo proszę o opinie .

Ustawiłem tak ciśnienie aby mnożnik na końcu był na 1 zebrałem mapę pb potem lpg wyregulowałem mnożnikiem i wyszło coś takiego .Z góry dziękuję i pozdrawiam .

http://zapodaj.net/b4755a2cc95bc.jpg.html

http://zapodaj.net/f35020988a8e3.jpg.html

Edytowane przez tomalawn

Opublikowano

Kolego powiedz mi jeszcze, czy zawsze kasujesz oby dwie mapy (LPG i Benzyna) i zbierasz je w takich samych warunkach?? Najlepiej skasuj sobie oby dwie mapki, obierz sobie jakąś stałą trasę ok 10-15km i ruszasz. Pierw benzyna, później gaz. Póki co jest ok, mnożnik masz książkowy, mapka wygląda ok.

Ja u siebie kiedyś nawet odpinałem akumulator, od nowa adaptowałem przepustnicę itp, bo myślałem że źle ustawiona instalacja rozwaliła mi mapę benzyny, ale nic to nie dało. . .

Btw, ładowanie masz niskie. Zmierz sobie miernikiem przy akumulatorze, bo na stagu jest coś słabo.

Opublikowano
  • Autor

Witam kolego robie ustawienia fabryczne sterownika ustawiam wszystkie wartości odpowiednio następnie puszczam auto kalibracje jak się zrobi startuje z pod domu robie ok 10 km na benzynie tak żeby wrócić pod dom następnie przełączam na gaz i robie identyczny kawałek drogi , potem jade na autostrade bo mam kawałek i taka samo tylko na autostradzie .

Wiesz kolego troche za dłużo mi pali i szukam przyczyny bo 15 w mieście to za wiele .

Edytowane przez tomalawn

Opublikowano

Sprawdz czy po tej regulacji Ci spadło spalanie czy nie. Bo tak jak mówiłem, u mnie też się zdarzy że dojdzie do 15/100 w mieście, przy krótkich odcinkach (dom-sklep) i na klimie. I mi się wydaje że tutaj regulacja nie pomoże- te silniki chyba tak palą. Za to w trasie jestem w stanie zejść na emeryckiej jeździe nawet na 8 litrów.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę i napewno dam znać pozdrawiam

Witam koledzy dziś pokonałem trase do Wrocławia i z powrotem wyszło 338 km i spaliła 29,5 litrów gazu wyszło 8,7 w tym jakieś 40 km jechałem na klimie także wynik chyba dobry ,teraz jeszcze musze sprawdzić miasto .

Opublikowano

Trasa wynik Ok, czekamy na miasto :wink:

Opublikowano

moj pali 14.7 w miescie krotkie odcinki i zakorkowana lodz

jak nie ma korkow i jezdze wiecej to od 11.5 do 13

trasa gdzie spieszylem sie 9

z przyczepka 12

wiec jak dla mnie pali ci ok

u mnie klima non stop dziala

Edytowane przez misiek12333

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informacje wiesz teraz dopiero zaczęła tak palć bo brała więcej . Ja do tego wrocka tak 100 do 120 leciałem ,zostaje mi jeszcze sprawdzić jak na mieście wyjdzie .