Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Zapach spalin w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Pojawił się problem w mojej A4, przy włączonym nawiewie, auto z klimatronikiem, czuć w kabinie spaliny. smród nasila się przy ogrzewaniu i włączonej funkcji econ. Może ktoś już przerabiał temat to będzie mi łatwiej z tym powalczyć.

Opublikowano

Proponuje wjechac na kanał, odpalic auto i pogazować nim a ktos niech patrz skąd idą spaliny.

Rozumiem, ze bez względu na ustawienia nawiewu woń spalin pozostaje...

Opublikowano

pewnie plecionka ( łącznik elastyczny wydechu ) przepuszcza - obejrzyj ją czy nie ma już przetarć, kopnij w gaz, może odrazu zobaczysz gdzie bąki puszcza ale IMO to na 100% pleciona

Opublikowano
  • Autor

won znika jedynie przy wyłączonym nawiewie, przy włączonym różnica jest w natężeniu zależnie od ustawień klimatronika.

Opublikowano

won znika jedynie przy wyłączonym nawiewie, przy włączonym różnica jest w natężeniu zależnie od ustawień klimatronika.

no bo jak wyłączysz nawiew to filtr kabinowy nie zasysa powietrza spod maski a jak plecionką dmucha w komorę silnika spaliny to część trafia do środka - obejrzyj plecionkę i daj znac

Opublikowano
  • Autor

spoko dzięki, zerknę weekendem i dam znać ;)[br]Dopisany: 23 Październik 2008, 14:34_________________________________________________kurde sprawdziłem i nic nie widać :wallbash: a chyba ćwierć baku spaliłem na testy ;)

trza chyba bedzie podjechać do kogoś kto ma "lepsze okulary".

Opublikowano

na kanał i zobacz od spodu ... to jedyna opcja IMO

Opublikowano
  • Autor

na kanale sprawdzałem właśnie i kurna nie widze :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Mam ten sam problem. Przy włączonym nawiewie czuc zapach spalin w środku. Ale tylko wtedy gdy auto stoji. Zapach znika podczas jazdy. Z moich oględzin wynika że układ wydechowy jest raczej szczelny. W którym miejscu w komorze silnika zasysane jest powietrze do wentylacji? Czy zabrudzony filtr kabinowy może byc przyczyna?

Opublikowano

Witam, to samo było u mnie, po przeczyszczeniu i odkażeniu kanałów przestało!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

W sumie odpuściłem temat, z in. przyczyny podjechałem do nieautoryzowanego serwisu VW/Audi i panowie stwierdzili, że przepuszcza uszczelka pokrywy zaworów, wymienili i smród spalin zniknął. Pisze, może komuś się przyda. Pzdrw. :cool1:

• 5 lat później...
Opublikowano

ja mam ten sam problem ale spaliny czuć

tylko na zimnym

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A u mnie zaczyna czuć, raz mniej raz mocniej ale intensywniej na cieplym silniku, jak wylaczam nawiew, przestaje.

U mnie raczej temat z uszczelka pokrywy zaworów odpada bo byla wymieniana z dwa miesiące temu, tak wiec....

Nie mam czasu zeby na kanał podjechac bo pracuje, bede musiał zarwac jedna sobote i przygladnac sie co tak wali. Najgorsze ze woze dzieci, w sumie niech sie przyzwyczajają od małego :lol:

Wiec mówicie ze jak, ze raczej plecionka winna? ;)

Wysłano z X10i

Opublikowano

u mnie to samo wali spalinami na postoju przy odpalonych nadmuchach nie ma znaczenia czy klima czy eco, przestaje tylko jak włączę obieg zamknięty, jak jadę to nic nie śmierdzi

Opublikowano

u mnie to samo wali spalinami na postoju przy odpalonych nadmuchach nie ma znaczenia czy klima czy eco, przestaje tylko jak włączę obieg zamknięty, jak jadę to nic nie śmierdzi

Gadałem z jednym mechanikiem tutaj i tez mówi ze plecionka padła.

Ona zrobiona jest z takiej harmonijki w oplocie, dlatego to jest elastyczne i szczelne - dopóki harmonijka nie pęknie :D

Ja mam podobne objawy, tyle ze u mnie zaczyna dopiero lekko czuć, ale widzę ze będę musiał to zrobić w najbliższym czasie.

• 1 rok później...
Opublikowano

u mnie to samo, podczas postoju czuc spaliny w srodku, podczas jazdy nic, przy obiegu zamknietym tez nic, plecionka jest cala, za to zauwazylem ze w komorze silnika ze strony pasazera czuc wyraznie spaliny, przy dluzszym przegazowaniu az w oczy szczypi :/ a skoro szczypi to znaczy smrod wydobywa sie jeszcze przezd dpf'em (poprawcie mie jak sie myla), jak ino bydzie trocha wiecej czasu - zabiera sie za rozbieranie i sprobuje znalezc przyczyne... jak ktos mo jakies sugestie to byda wdzieczny za podzielenie sie nimi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ją w zeszłym roku w swojej b5 uszczelnialem prawie cały układ wydechowy.

U mnie spaliny biły z dwóch miejsc - spod kolektora wydechowego (widać było dopiero pod słońcem albo po mocnym przegazowaniu) oraz na łączeniu plecionki z puchą katalizatora.

Robilem to późnym latem, bo stwierdzilem że nie będę się w zimę truł spalinami.

Przy okazji wyciągnięcia kolektora wydechowego na stół poszło turbo do ponownego czyszczenia oraz kolektor ssący także został wyczyszczony.

Wszystko złożone na nowych uszczelkach, podkladkach i nakrętkach (ze stali nierdzewnej).

Jedynie śruby od kolektora ssącego zostały stare.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen