Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Koniec BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a cene do góry :D i wszyscy mysla ze jest super. Tak jak nowe A4 ceny kosmiczne a jakość pewnie jeszcze gorsza niz B8 heh

Opublikowano

Czyli wychodzi na to że jak przekazywali produkcję silników PD do Polkowic, to pozmieniali wymagania jakościowe materiałów, dokładności wykonania i robocizny na niższe ? :P:decayed:

przecież nie przekazali, tylko rozpoczęli produkcję nowych jednostek z założonym poziomem jakości.

pozatym gdzie byli technolodzy z VAG?

myślisz że pozostawili nowy zakład samemu sobie, a sami skupili się nad kombinowaniem przy normach emisji spalin? :decayed::P

Opublikowano (edytowane)

Coś mi się kiedyś obiło o uszy że Polkowice przejęły całą produkcję silników PD 8V, a niemieckie zakłady które je do tej pory produkowały zajęły się produkcją 2,0 tdi 16V i czterocylindrowych CR-ów :decayed:

Miało to nastąpić w latach 2004-2005 , niemniej jednak za te informację reki nie położę :P

Co do technologów to właśnie wtedy mieli ciężkie czasy , bo nowe silniki nie chciały spełniać wyśrubowanych norm emisji spalin, ale koledzy programiści im pomogli opanować problem :naughty:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

o ile wiadomo, od 2004 roku produkowane byly jednostki 2.o tdi 8v, pozniej weszly i 16V, w niemcowni produkowane wciaz byly 2,7 3,o tdi i benzyny. mozna potraktowac jako podanie, nie moge odnalezc artykulow, ktore kiedys nt. czytalem.

aktualnie w polkowicach rusz/a/yła produkują silniki tdi modułowej platformy MDB. EA288 spełniające wg tabelek normy eu6.

a co do produktow made in Poland nie ma się co oglądać na zachód, dzisiaj designed in germany niewiele już znaczy.

Np. Bosch to made in China. Kiedy ktoś kto jest w temacie kupił fitry czy paski rozrzadu Boscha? Ja nie pamiętam... a filtrona kupiłem całkiem niedawno.

Czasy PRL minęły a i to mając czasami możliwość zapoznania się z produktami wykonanymi w pierwszych latach po wojnie jestem pod wrażeniem solidności i staranności wykonania.

Jakość w PRL zabił system polityczny i problemy materiałowo/finansowe.

Jakość w XXI wieku będącą w sprzeczności, zabija znów system (tym razem globalny) i pogoń za cyfrą - zyskiem i zmniejszaniem kosztów.

tyle OT troche chaotycznie jednak temat rzeka, łątwiejszy do obgadania przy :beer: :wink: