countryFan Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Witajcie, Mam reflektory ksenonowe (bez czujnika światła/zmierzchu) i mam w związku z tym też fabrycznie DRL (włączane wyłącznikiem przy wyłączniku głównym świateł), chcę aby światła dzienne działały również wtedy kiedy załączę światła postojowe, a gasły dopiero po włączeniu ksenonów.Jak to zrobić? Z góry dzięki za pomoc, P. EDIT: Nikt nie wie? A może da się przeprogramować tak aby światła dzienne włączały też oświetlenie deski i światła z tyłu? Up: nikt nic nie doradzi? EDIT: Dobra sam sobie odpowiem, znalazłem takie info wiec trzeba popróbować Coding?xxxx: Chassis0 = Limousine (PR-K8B)1 = Avant (PR-K8D)2 = Cabriolet (PR-K8K)x?xxx: Driving Light Switch0 = Rain/Light Sensor (G397) not installed (PR-8K0/8K1/9C6/8K4)1 = Rain/Light Sensor (G397) installed (PR-8K3/8K7/9C7/8K9)xx?xx: Trailer Hitch0 = Trailer Hitch not installed (PR-1D0)1 = Trailer Hitch installed (PR-1D2)xxx?x: Headlights0 = Halogen Headlights w/o Daytime Running Lights (PR-8Q0/8Q1+8K0/8K7)1 = Halogen Headlights with Daytime Running Lights (PR-8Q0/8Q1+8K1/8K3/9C6/9C7)2 = Bi-Xenon Headlights with Daytime Running Lights (PR-8Q3/8Q5+8K9/8K4)3 = Bi-Xenon Headlights w/o Daytime Running Lights (PR-8Q3/8Q5+8K0/8K7)4 = Bi-Xenon Headlights with Daytime Running/Tail/License Plate Lights (PR-8Q3/8Q5+8K1/8K3)xxxx?: Country1 = Rest of World/Nordic Countries/Denmark/Croatia/Baltic Countries with Bi-Xenon2 = Nordic Countries/Denmark/Croatia/Baltic Countries without Bi-Xenon3 = USA/Canada with Bi-Xenon4 = Canada without Bi-Xenon5 = Special VehiclesMCE adapt.AdaptationChannel 001: Coming Home TimeActivation Time of the Coming Home Lighting.Standard: 30 SecondsRange: 0...60Increments: 1 SecondChannel 002: Brake Light DimmingStandard: 30 %Range: 13...40 %Channel 003: Tail Light DimmingStandard: 32 %Range: 13...40 %Channel 004: Rear Fog Light DimmingStandard: 28 %Range: 13...40 %Channel 005: Daytime Running Lights Dimming (Low Beam)Affective with Halogen only.Standard: 92 %Range: 51...100 %Channel 006: Daytime Running Lights Dimming (High Beam)Affective with Bi-Xenon only.Standard: 70 %Range: 51...100 %Channel 007: Daytime Running Lights Dimming (Fog Lights)Affective for Canada only.Standard: 92 %Range: 51...100 %Channel 008: Daytime Running LightsStandard: 1 (ON)0 = Daytime Running Lights OFF1 = Daytime Running Lights ONChannel 009: Switch-Off Delay (Low Beam)Low Beam Switch-Off Delay with Light Switch in AUTO Position.Standard: 51Range: 0...64Channel 010: Low Beam Response0 = Parking Lights OFF after Terminal S OFF1 = Parking Lights Remain ON after Terminal 15 OFFChannel 011: Low Beam Response (Terminal 15)0 = No Parking Lights1 = Alarm at Door Open2 = Parking Lights OFF at Door OpenChannel 012: Highway/Comfort Blinking0 = Highway/Comfort Blinking OFF1 = Highway/Comfort Blinking ONChannel 013: Wiper SetupStandard: 115+001 = Speed Reset+002 = Short to Plus Monitoring+004 = Rain Sensor active+008 = Long Post Wiping after Washing (Drop/Tear Wiping)+016 = Speed dependent Wiper interval active+032 = Headlight Washer System active+064 = Reverse Gear Wiping activeChannel 014: NAR Parking Light Deactivation0 = Parking Lights inactive1 = Parking Lights activeChannel 016: Fog Light Cold Diagnosis0 = Fog Light Cold Lamp Diagnosis active1 = Fog Light Cold Lamp Diagnosis inactive (i.e. for DTM Edition)Channel 020: Rain-/Light Sensor SetupStandard: 2+01 = Highway Light+02 = Rain LightChannel 021: Assistance Light Sensor CorrectionStandard: 59 %Channel 022: Transmission Grade (Front Window)Rain Sensor Transmission Grade at 880 nm.Standard: 45 % Edytowane 17 Czerwca 2015 przez countryFan
plxhorrorx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam, kodowanie możesz zmieniać sprawdź jakie masz u siebie. Jak zakodujesz na Skandynawie to cały czas będą się świecić ksenony, musisz porabować.
countryFan Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2015 Witam, kodowanie możesz zmieniać sprawdź jakie masz u siebie. Jak zakodujesz na Skandynawie to cały czas będą się świecić ksenony, musisz porabować. Nie posługuję się jeszcze interfejsem, ale zapewne kodowanie świateł mam "2" a muszę go zmienić na "4" z tym, że wtedy i tak nie podświetla się deska rozdzielcza, no nic, to i tak pewnie po części załatwi sprawę bo będą się świecić DRL z przodu i światła z tyłu
kaju Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Jeśli chcesz podświetlić zegary przy DRLach, to musisz zmienić adaptację licznika w kanale 19, VCDS Ci podpowie, jak dobrze pamiętam jest to pierwsza cyfra kodowania zakres 0-3, w zależności, co chcesz mieć podświetlone. Co do DRLa, to fabrycznie gasną przy zmianie na pozycję, nic z tym z pozycji kompa nie zrobisz, na Twój pomysł jest konieczna ingerencja w elektrykę bez gwarancji, że to ruszy tak, jak byś chcial
countryFan Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 Jeśli chcesz podświetlić zegary przy DRLach, to musisz zmienić adaptację licznika w kanale 19, VCDS Ci podpowie, jak dobrze pamiętam jest to pierwsza cyfra kodowania zakres 0-3, w zależności, co chcesz mieć podświetlone. Co do DRLa, to fabrycznie gasną przy zmianie na pozycję, nic z tym z pozycji kompa nie zrobisz, na Twój pomysł jest konieczna ingerencja w elektrykę bez gwarancji, że to ruszy tak, jak byś chcial O widzisz, bardzo cenne info To mi wystarczy, zmienię kodowanie lamp na 4 wówczas będą świecić DRL i tylne światła + to kodowanie liczników o którym napisałeś i będzie to o co mi chodziło
kaju Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 jest szansa, że w momencie, jak włączysz pozycje, to DRL będzie świecił (mam tak w B6, kilka B7 robiłem, ale nie zwracałem uwagi na to nigdy jak jest), bo generalnie od DRLa jest przecież osobny przełącznik.
countryFan Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 jest szansa, że w momencie, jak włączysz pozycje, to DRL będzie świecił (mam tak w B6, kilka B7 robiłem, ale nie zwracałem uwagi na to nigdy jak jest), bo generalnie od DRLa jest przecież osobny przełącznik. a widzisz, ciekawe z czego to wynika, bo u mnie w tej chwili jest tak, że po załączeniu zapłonu włączają się DRL, a gasną w momencie przekręcenia przełącznika świateł w pozycję postojowych czy mijania (oczywiście DRL można wyłączyć tym małym wyłączniczkiem). Chociaż w sumie to pal sześć postojowe z przodu, skoro DRL się będą świecić to nie ma problemu, bo całe auto będzie oświetlone - przód i tył + deska. Jak już opanuję kodowanie to dam znać jak to zadziałało u mnie
wrclaguna Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 http://a4-klub.pl/index.php?/topic/100858-mce-09-modul-centralnej-elektryki-wlacznik-swiatel-czujnik-swiatla-clh/
Rekomendowane odpowiedzi