Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 APU] problem przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam denerwujący problem. otóż auto nie chce odpalić jak silnik jest ciepły.kręci i jakby załapał ale odrazu gaśnie, zero reakcji nawet na pedał gazu.pierwszy raz było to tydzień temu.pojeździłem trochę autkiem, zgasiłem silnik dosłownie na dwie minuty. wsiadam do auta przekręcam kluczyk i zonk.silnik łapie i odrazu gaśnie. i tak kilka razy próbowalem bez efektu.już zacząłem szukać telefonu po lawete, przekręcam jeszcze ostatni raz kluczyk i auto elegancko bez żadnego już problemu odpala.później już wszystko było ok, aż do dzisiaj. rano znowu nie chciał odpalić ale po trzech próbach odpalił. wieczorem problem znowu się pojawił tyleże teraz więcej razy musiałem kręcić zanim odpalił. problem zawsze pojawiał się na ciepłym silniku.po pierwszym razie jak problem się pojawił pojechałem do mechaniora na kompa i nie stwierdził żadnych błędów.mechanik stwierdził że to pewnie pompka paliwowa, ale nie wiem na czym opiera swoją diagnozę. benzynę zawsze tankowałem na jednej stacji tyleże ostatnie dwa tankowania to były już na innej. świece mam wymienione. z autem jak odpali nie ma najmniejszych problemów, śmiega elegancko. nić nie przerywa, nic nie szarpie. tylko czasami taki problem przy odpalaniu.i moje pytanie czy to może być wina jakiegoś syfu w paliwie?? czy raczej pompka?? dodam że immo działa beż problemów i kontrolka nie zapala się gdy nie chce odpalić.

Opublikowano

mam identyczny problem

temat poniekąd już delikatnie wałkowany, jednak nie było jednoznacznej odpowiedzi.

Jedynie co przychodzi mojemu mechanikowi do głowy że paliwo sie cofa do baku, ale jak to sprawdzić?

I dlaczego tylko na ciepłym?...tu znów powiada zebym sprawdził masę silnika...napewno wiem o co chodzi

bynajmniej bez wizyty u mechanika i wydaniu znów góry pieniedzy sie nie obejdzie. Forum jest po to by pomagać a tutaj jakoś tego zjawiska jednoznacznie nie można określić. No chyba ze znajdzie sie jakiś świadomy śmiałek;)

prosimy o pomoc:) poczekamy jeszcze z tą wizytą u mechanika

Opublikowano

czy7 paliwko ci sie cofa mozesz to bardzo łatwo sprawdzic na wskazniku paliwa.Po zgaszeniu silnika po jakims czasie przekrecasz kluczyk na sam zapłon i widzisz czy paliwa przypadk[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 10:01_________________________________________________nie przybyło w baku a co automatycznie pokaze ci wskaznik na desce.U mnie sie cofa bo juz to zauwazyłem.Nie gra u mnie roli to czy silnik jest ciepły czy tez zimny gdy odpalam zawsze chłepta.nieraz jest to krucej jak odpalam niedługo po zgaszeniu

Opublikowano

u mnie paliwa nie cofa. i dzieje się tak tylko czasami i zawsze na ciepłym silniku

Opublikowano

sprawdzic na wskazniku paliwa?

no od wieków mi wskaźnik nie działa , ponieważ do baku kiepski dostęp (za siedzeniem blacha), zapewne zaśniedziało conieco a koledzy z A4-klub nie potrafią dokładnie sprecyzowac jak wypiąć wskaźnik z baku..czy ciągnąć w lewo czy w prawo , czy od siebie...wszystko to takie niewiadome. a pourywac niczego nie chcę:(