Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gdzie w a4 B8 zapisany jest przebieg.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś posiada dokładne informacje gdzie w Audi A4 B8 zapisany jest przebieg? Zmieniałem u siebie licznik a zapomniałem spisać stary stan licznika. Próbowałem VCDSem ale niestety nie pokazuje w tych opcjach pokaz przebieg. Może dlatego że mam chińską wersję...?

Na zagranicznych forach wyczytałem że przebieg zapisany jest w liczniku oraz w kluczyku podobnie jak w BMW. Czy ktoś już zczytywał przebieg z kluczyka w B8?

Opublikowano
  • Autor

Grzesiek to wiadomo, ale oprócz tego gdzie indziej? Po zmianie licznika mamy w 17 Instrument aktualny przebieg z nowego(uzywanego) licznika. Kwestia jak sprawdzić jakie nasze auto posiada oryginalny przebieg. Tak jak pisałem niemcy piszą że w kluczyku ponić jest zapisany tak jak marka BMW stosowała od wielu lat,a le czy to prawda, czy ktoś już próbował w ASO odczytać?

Opublikowano

VCDSem nie zmienisz przeciez przebiegu licznika .

W kazdym ASO odczytasz przebieg z kluczyka ( bylo to w kazdym starszym A4 )

Po zmianie licznika przebieg bedzie taki jak w nowym liczniku .

Tylko korekta u specjalisty .

Opublikowano
  • Autor

To wiem że vcdsem nie zmienię ale zeby powiedzieć temu specjaliście na jaki przebieg ma mi skorygować nowy licznik muszę znać aktualny przebieg auta którego nie spisałem i o to właśnie pytam. Czyli najlepiej podjechać do ASO i poprosić żeby podali aktualny przebieg? Ten przebieg mam nadzieję nie będzie równoznaczny z tym z nowego licznika tylko tym które auto ma serio przejechane, dobrze rozumię?

Opublikowano

ASO odczyta ci tylko aktulany przebieg .

Nigdy nie wnikałem w taki temat ale wydaje mi sie ze kto koryguje liczniki powienien wiedziec gdzie jeszcze jest cos zapisane .

Pewnie sterownik silnika lub czytnik MMI ( pamiec)

Opublikowano
  • Autor

Czyli w ASO jak dam im kluczyk to wyświetli im kilometry które są chwilowo na liczniku czy rzeczywiste? Po to chyba jest ten przebieg zapisany w kluczyku ze powinien być rzeczywisty i zapobiegać korygowaniu liczników albo?

W BMW gdzie kolejek nie zmienimy przebiegu:licznik, sterownik silnika czy ABS to w kluczyku zawsze będzie zapisany oryginalny przebieg no chyba ze ktoś już zakoduje nowe klucze ale to już tam jest wtedy więcej sterowników do wymiany. Wiesz jak to się ma w Audi Grzesiek?

Opublikowano

W ASO podadza ci co najwyzej jaki byl przebieg przy ostatnim serwisie.

Bedziesz wiedzial kiedy i przy jakim przebiegu bylo robione.

Z tego co sie orientuje to przebieg jest zapisany w zegarach.

Opublikowano

Ale męczycie chłopa ;)

Umów się do typa od cofania liczników i odczyta CI bieżący przebieg z klucza bo dobry kozak w kluczyku też zaniża nalot. W B8 na obecną chwilę na prawdę ciężko sprawadzić czy był cofany, chyba tylko Abrites zostaje. Cos mi jeszcze się kołacze że w ECU da się odczytać.

Opublikowano

w kluczyku jak najbardziej jest aktualny co do kilometra ( jak szukalem auta prywatnie dla siebie to przetestowalem ta opcje dokladnie, zarowno na polskiej jak i niemieckiej ziemi bo zeby zmienic przebieg w kluczach to trzeba je wymienic );

ale w serwisie tego nie sprawdza,tylko ten przegladowy;

jest tez w sterowniku silnika jezeli to diesel EDC17, ale tu potrzeba wyjecia i otwarcia sterownika zeby to odczytac i rowniez ASO tego nie wykona

najprosciej przebieg odczytac z zamrozonych ramek w bledach samochodu ... z jakiego kolwiek sterownika o ile wczesniej nikt ich nie wykasowal

Edytowane przez mieto3

Opublikowano

W ECU przebieg automatycznie przepisuje sie z zegarow.

Opublikowano
  • Autor

w kluczyku jak najbardziej jest aktualny co do kilometra ( jak szukalem auta prywatnie dla siebie to przetestowalem ta opcje dokladnie, zarowno na polskiej jak i niemieckiej ziemi bo zeby zmienic przebieg w kluczach to trzeba je wymienic );

ale w serwisie tego nie sprawdza,tylko ten przegladowy;

jest tez w sterowniku silnika jezeli to diesel EDC17, ale tu potrzeba wyjecia i otwarcia sterownika zeby to odczytac i rowniez ASO tego nie wykona

najprosciej przebieg odczytac z zamrozonych ramek w bledach samochodu ... z jakiego kolwiek sterownika o ile wczesniej nikt ich nie wykasowal

Kolego mieto3 to jak sprawdzałeś rzeczywisty przebieg z kluczyka? Co masz na myśli ze w serwisie sprawdzą tylko przeglądowy kluczyk?

Na niemieckim forum wyczytałem ze jeden chłopek też zmieniał licznik mając auto na gwarancji i co do przebiegu powiedzieli mu że ma się nie martwić tym co ma na liczniku bo oni i tak umieją sprawdzić rzeczywisty przebieg z kluczyka.

Kolego mieto3 jak masz arbitresa to może zobaczysz czy nie możesz nim odczytać ze sterownika silnika przebiegu?

Opublikowano

Kolego mieto3 to jak sprawdzałeś rzeczywisty przebieg z kluczyka? Co masz na myśli ze w serwisie sprawdzą tylko przeglądowy kluczyk?

mam kolege w serwisie on twierdzi ze nie moga odczytac ... ale nasz serwis a niemiecki ... ja moge i to mnie interesuje

Kolego mieto3 jak masz arbitresa to może zobaczysz czy nie możesz nim odczytać ze sterownika silnika przebiegu?

no przeciez napisalem ze mozna, ale ster trzeba wyciagac i czytac na stole

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niekoniecznie. W parametrach w niektórych sterownikach widać przebieg.

Opublikowano

Niekoniecznie. W parametrach w niektórych sterownikach widać przebieg.

ale te parametry czytaja z licznika

wiec jezeli zmienimy w liczniku to i w parametrach sie zmieni

Opublikowano

Na pewno nie z licznika. Istnieją sterowniki pokazujące przebieg w parametrach, Różnica w aucie, o którym piszę wynosiła około 1000 km w stosunku do tego co na liczniku. Ponadto dokładność mierzenia przebiegu była 1 metr.

Opublikowano

Na pewno nie z licznika. Istnieją sterowniki pokazujące przebieg w parametrach, Różnica w aucie, o którym piszę wynosiła około 1000 km w stosunku do tego co na liczniku. Ponadto dokładność mierzenia przebiegu była 1 metr.

to napisz nam kolego cóż to za tajemicze sterowniki

z checia sprawdze u siebie...

Opublikowano

To sobie sprawdź.

Ja nie mam zwyczaju prowadzić notatek z każdego auta, które diagnozuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba już nieaktualne ale jeśli w nowym liczniku w pomiarach nr 2 nic nie kasowałeś to zapisałbym ile km zrobiłeś, później założył na chwilę stary licznik, zapisał przebieg i dodał ten z nowego licznika :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy podczas wypalania filtra cząstek stałych, Audi A4 B8, 2.0 TDI, automatycznie zapisuje się przebieg w momencie wypalania? Czy idzie to sprawdzić?