Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki Olej do klimatyzacji w naszych audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . jaki olej powinien byc w naszych ykładach klimatyzacji PAG 46, PAG 100, PAG 150 ?

To ważne zeby zwrócic uwage na to co wciskaja do układu zeby nie zatrzec kompresora.

Opublikowano

Olej jest standardowy do ukl. klimatyzacji i nie ma różnych rodzajów. Dla oswiecenia litrowa buteleczka kosztuje 130 zł. Nie miałem jeszcze nigdy reklamacji z tego powodu

Opublikowano

Nie jest standardowy wiem ze min są 2 rodzaje

Opublikowano
  • Autor

No to ja juz wymieniłem 3 . a wiem ze jakos w latach 1993 i chyba ponizej stosowano jeszcze inne czynniki oraz oleje w układzie klimatyzacji . czyli bankowo jest ich wiecej . wydaje mi sie ze to wazne bo to tak jakbys nałał innego oleju do silnika niz ten zalecany przez producenta . oczywiscie tu i tu silnik bedzie chodził ale jak długo ?

Opublikowano

Proste . każdy producent sprężarek zaleca inny olej i taki należy stosować ....z drugiej strony i tak większośc na serwisach stosuje uniwersalne pao 68 i to co przewiduje producent idzie do kosza

Opublikowano
  • Autor

czyli nie zawracac sobie tym głowy tylko wymieniaiac i juz ?

Opublikowano

ja bym poczytał trochę na ten temat jaki olej zalać skoro pisze na nim uniwersalny to ok.....ja pracuje w firmie która składa sprężarki od podstaw czyli włącznie z odlewem i u nas w zależności od modelu a jest ich ok 30 zalewa się 2 rodzaje.więc moim zdaniem jest ważne jaki olej zalać

Opublikowano
  • Autor

Ale gdzie to wyczytać na naszych sprezarkach?

Opublikowano

Do A4 powinien być PAG46.

Wraz z czynnikiem nie odzyskuje się całego oleju z układu tylko 10-20 ml, reszta zostaje. Wprowadza się tyle samo nowego lub troszkę więcej.

Żeby wymienić cały olej w układzie trzeba go zlać ze sprężarki i przepłukać układ, a potem wlać połowe zalecanej ilości do sprężarki i połowę wprowadzić wraz z czynnikiem. W całym układzie ma byc z tego co wiem 180 ml. Oczywiście nikt tego nie robi jeśli nie ma potrzeby :).

To tak dla informacji bo wiele ludzi na forach wypisuje bzdury na temat oleju w klimatyzacji.

Edytowane przez mateusz233

Opublikowano
  • Autor

Do A4 powinien być PAG46.

Wraz z czynnikiem nie odzyskuje się całego oleju z układu tylko 10-20 ml, reszta zostaje. Wprowadza się tyle samo nowego lub troszkę więcej.

Żeby wymienić cały olej w układzie trzeba go zlać ze sprężarki i przepłukać układ, a potem wlać połowe zalecanej ilości do sprężarki i połowę wprowadzić wraz z czynnikiem. W całym układzie ma byc z tego co wiem 180 ml. Oczywiście nikt tego nie robi jeśli nie ma potrzeby :).

To tak dla informacji bo wiele ludzi na forach wypisuje bzdury na temat oleju w klimatyzacji.

o i o taka odpowiedz mi chodziło . Bardzo dziekuje kolego ! ciakwe jak to załatwic zeby mi wlali taki olej jak powinien byc....

Opublikowano

Z reguły warsztaty używają właśnie takiego oleju. Wiekszosc aut na tym jeździ. Możesz spytać się jaki olej dają.