Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] dziwne zachowania bi-xenonów na ostrych skrętach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Spotkał ktoś się z was szanownych forumowiczów z następującym przypadkiem:

przy ostrym skręcaniu albo ruszaniu ostrym ze skręconą kierownicą tj. wymuszaniu

działania esp migają mi światła.. wygląda to dosłownie tak jakby ESP zabierało

im prąd czy napięcie malało i musiały się chwilowo (na czas działania) wyłączać.

Czy to normalne zachowanie czy gdzieś tam leży ukryty problem?

Pozdrawiam

Opublikowano

a normalnie jak jdziesz nic się nie dzieje ?

byc moze padają Ci żarniki :mysli:

Opublikowano
  • Autor

jak normalnie jadę - wszystko w porządku.

Teraz najlepsze jest to, że dzieje się to w obu lampach z czego lewa była wymieniana

na nówkę kilka dni temu a również tak reaguje.

Opublikowano

Witam szanownego kolegę .

Posiadam identyczne autko BPW 2006 i identyczny objaw .

W moim samochodzie objaw występuje po kilku minutech od odpalenia przy przeciążeniach silnika i zanika po ok 10 min jazdy .

Niestety nie ustaliłem jeszcze przyczyny !!!!!!!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uruchamiający się silnik pompy ABS-u/ESP powoduje dość znaczny chwilowy spadek napięcia w instalacji elektrycznej auta (taki prawie mały rozrusznik).W momencie włączenia xenonów napięcie na lampie wyładowczej wynosi ok 15000 V i spada bodajże o 2/3 gdy się już rozgrzeją. Problem według mnie polega na tym że przetwornice nie są w stanie wytworzyć napięcia 15000v w momencie gdy napięcie w instalacji spada np. o 6V w momencie włączenia się pompy ABS/ESP,a jest ono wystarczające do zasilania przetwornic już rozgrzanych lamp wyładowczych i wtedy problem nie występuje.

Ja bym się tym nie przejmował ten typ chyba tak ma.

Opublikowano

ten typ chyba tak ma.

...wytlumacz to komus,kto stracil w nocy swiatla na zakrecie... :wink4:

Opublikowano

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy, czy na FIS-ie po odpaleniu nie pojawia Ci się czerwony wykrzyknik w kółku, miałem coś takiego w starej B-5-ce, zachodziłem w głowę ja i mechanicy co to oznacza, wyjaśniło się to samo o pewnym czasie po prostu padochę zaliczał akumulator, miał przerwę na jednej z cel przez co występował znaczny spadek napięcia w momencie uruchamiania silnika i pewnego dnia już nie odpalił. Wszystko wróciło do normy po wymianie aku na nowe.Ten symbol na FIS-ie może oznaczać też zaśniedziałe klemy lub słaby kontakt przewodu masowego akumulatora do karoserii. [br]Dopisany: 09 Listopad 2008, 18:49_________________________________________________

ten typ chyba tak ma.

...wytlumacz to komus,kto stracil w nocy swiatla na zakrecie... :wink4:

No cóż mogę polecić tylko na początku taki styl jazdy który nie będzie powodował ingerencji ABS/ESP,(co poprawi także szanse jednostki napędowej na długie życie),a jeżeli nie to może gogle noktowizyjne? :cool1:
Opublikowano

gogle noktowizyjne?

:polew:

Opublikowano

Ja nie mam może identycznego problemu co koledzy, nie mniej podłączę się do wątku, bo objawy podobne. Zdarza się, że po odpaleniu auta i włączeniu świateł przez ok. 10 min "mruga" mi czasem lewy żarnik (bixenony).

Nie ma znaczenia, czy auto jest po nocy, czy było przed chwilą jeżdżone - czasem jak zapalę światła mruga lampa od strony kierowcy, a czasem nie. Prawdopodobnie pada żarnik...

EDIT:

Pytanie nieaktualne, poczytałem na forum i już wiem, że na 99% pada żarnik, więc wymieniam oba sam i sprawa powinna się rozwiązać. :good:

Opublikowano

żarniki w 2 letnim aucie raczej nie powiny wysiadać więc przyczyna jest inna tym bardziej że dzieję się to tylko przy skręcie..... najlepiej podjechać do dobrego elektryka i niech wybada co i jak a potem opisz jaki finał :hi:

Opublikowano
  • Autor

też nie uważam, że to żarnik bo miałem ostatnimi czasy zmienioną całą lampę na

nówkę. ;)

Opublikowano

żarniki w 2 letnim aucie raczej nie powiny wysiadać więc przyczyna jest inna tym bardziej że dzieję się to tylko przy skręcie..... najlepiej podjechać do dobrego elektryka i niech wybada co i jak a potem opisz jaki finał :hi:

- Adaś...- nie 2 tylko 3 letnim aucie , poza tym ważne tak naprawdę ile godzin mają wyświecone i też niekoniecznie chodzi o przebieg tylko po prostu jak często były włączone (jak się stoi w korku kilomerów nie przybywa a lampki świecą...-wystarczy dużo jezdzić po mieście) - ja stawiam jednak na żarniki...

Opublikowano

w sumie i masz rację można w korku nawet żarnik wyjarać a jak produkcja była 11.2006 to ma 2 lata :polew: OT a czy Ty wiesz że ja rodzinke w Zielonej mam :mysli:

Opublikowano

a czy Ty wiesz że ja rodzinke w Zielonej mam

:) -świat jest mały... ;) - pogadamy na spocie w Wolsztynie - bo oczywiście będziesz??? :naughty: koniec OT.