Jump to content
IGNORED

Ile czynnika klimy i oleju

Recommended Posts

Posted

Witam mam problem poniewaz nie wiem ile czynnika i oleju do klimy nabic w a4 b7 1.9 brb 2006r. Auto jest po wymianie chlodnicy klimatyzacji,czyli nie ma żadnej ilości czynnika w układzie... Chlodnica denso i sprężarka denso 6seu14c

Posted

Z tego co pamiętam
ilość czynnika: 480 - 530
Ilość oleju sprężarkowego[cm3]- 170 - 190

Posted (edited)

wyczytałem gdzieś w google ze 525g i 90ml a z drugiego źródła że 600g i 150ml, ale mam pytanie czy jak wymieniałem chłodnice to całkiem uciekł olej, przecież chyba trochę go zostało? http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf

Edited by gt4r
Posted

wyczytałem gdzieś w google ze 525g i 90ml a z drugiego źródła że 600g i 150ml, ale mam pytanie czy jak wymieniałem chłodnice to całkiem uciekł olej, przecież chyba trochę go zostało? http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf

czy było widać tłuste slady po oleju na chłodnicy ? zlać ile sie da ze starego skraplacza.... Jeżeli to nie da żadnego wyniku to dać ok 20 % oleju

Posted

na chłodnicy żadnych? sucha

Posted (edited)

Witam czy olej do kompresora można dolać samemu? Po włączeniu klimatyzacji czuć jak by "tarcie" pod nogami i lekko słychać w kabinie ale jak sprawdzam pod maską to nie ma różnicy na włączonej jak i wyłączonej. Jakoś rok temu wymieniłem sprzegiełko kompresora klimatyzacji no i w ostatnim miesiącu dwa razy byłem na nabiciu klimy :( w pierwszym garażu gość powiedział mi ze nie mam gazu i jest gdzieś wyciek:/w drugim że jest wszystko ok sprawdzał szczelność wymienił filterek wielkości długopisu nabił od nowa , zaraz po tym zabiegu nie czułem tego tarcia aż do ostatniego piątku , klima chłodzi dobrze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Andrzej07
Posted

Oleju sam nie nalejesz jest podawany razem z gazem pod ciśnieniem

Posted

Hej, byłem ostatnio na serwisie klimatyzacji, z wydruku wyszło:

olej odzyskany: 0ml , czyli nie było w ogóle;/

olej wprowadzony: 18ml.

czyli za mało oleju wprowadził koleś?

Pozdrawiam

Posted

Hej, byłem ostatnio na serwisie klimatyzacji, z wydruku wyszło:

olej odzyskany: 0ml , czyli nie było w ogóle;/

olej wprowadzony: 18ml.

czyli za mało oleju wprowadził koleś?

Pozdrawiam

Olej jest w układzie , ale czasami nie miesza sie z gazem przez nie ma go przy odzysku.... wprowadzona ilość bezpieczna .... zachowaj ten kwitek do nastepnej wizyty w serwisie ....

• Upvote 1
Posted

Dla sprezarki denso 6seu14c czyli takiej jaka jest chyba we wszystkich BRB oleju powinno byc 120cm3, dla czystego ukladu (po plukaniu) a czynnika 500g +-20, przy zwyklym serwisowaniu czyli dobijaniu czynnika nie nalezy dodawac oleju.

Posted

przy zwyklym serwisowaniu czyli dobijaniu czynnika nie nalezy dodawac oleju.

należy , o taką ilość jaką automat odessał wraz z czynnikiem...

Posted

Hej. Mógłby ktoś z was rzucić okiem i napisać czy wszystko jest ok? Nie za mało te 6g oleju?
Podobno ktoś wcześniej zaszalał i dodał zbyt dużo oleju jak i czynnika:

9cc49c2adf22785fgen.jpg

Posted

faktycznie odzysk 65 g oleju to stanowczo za duzo ( maks do 20 ) , nie wiem czy 6 g to wystarczająco, ciężko to ocenić po takich wcześniejszych serwisach ...... Ja skłonny byłbym dać 15 g swieżego.....