Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spaliny czuć w aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dziwny problem, mianowicie po odpaleniu auta i otwarciu szyby czuję spaliny. Nieważne czy jadę powoli, czy szybko czy też stoję- jak otworzę tylko szybę zaczyna śmierdzieć spalinami. Przy zamkniętej szybie wszytko jest w najlepszym porządku. Nadmieniam iż sprawdzałem układ wydechowy i wydaje się być szczelny. Mam 1.9 tdi 116PS bez pdf. Autko kupiłem zimą a problem widzę teraz gdy zrobiło się cieplej.

Oczywiście prześledziłem całe forum za tym, tematy są podobne ale nic pasującego do mnie ( no chyba że coś przegapiłem to proszę o wskazówkę). Znalazłem nie skończony wątek iż istnieje chłodniczka spalin koła kolektora i czasami się rozsczelnia- jest coś takiego? Ma ktoś pomysł gdzie szukać problemu?

Opublikowano

To raczej słabo szukałeś

masz do przejrzenie układ wydechowy a w szczególności plecionki na nim czyli tak zwane tłumiki drgań skrętnych potocznie nazywane plecionkami...

Opublikowano
  • Autor

No nie wiem czy słabo, bo jak bardzo układ wydechowy musiał by być nie szczelny żeby - jadąc 100km/h uchylam delikatnie przednią szybę a po 10s czuć spaliny. Przecież to nie możliwe. a propo tej chłodnicy spalin jest coś takiego?

Dodam ze we wcześniejszym aucie miałem taką dziurę w układzie wydechowym że po nogach dawało, a plecionka wyglądała jak ser szwajcarski i o zapachu spalin w aucie nie było mowy podczas jazdy ( ewentualnie na postoju).

Opublikowano

Też się z tym męczyłem. Nie dało się jechać z opuszczonymi szybami. Ale u mnie winę za to ponosiła uszczelka klapy bagażnika. Nie była szczelna i po otwarciu okien zasysało spaliny (podciśnienie?)

Opublikowano

Miałem podobny problem i miałem nieszczelność uszczelki kolektora wydechowego oraz pęknięty kolektor wydechowy. Lubią pękać. Ale ja mam benzyne 1.8T i nie wiem czy diesel ma taki sam układ wydechowy

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę przy kolektorze czy nie widać spalin na pełnym gazie.

Propo uszczelki przy klapie bagażnika to jak można sprawdzić czy jest szczelna?

Opublikowano

U mnie przyczyną była plecionka.Po wymianie plecionki smród spalin skończył się.

Opublikowano

Ja też wymieniłem plecionkę i problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

A propo tej plecionki to widać było że jest popsuta ( nieszczelna) ? czy tak w ciemno wymienialiście?

Opublikowano

Nie tego nie widać

dopiero jak na uruchomionym silniku wejdziesz pod samochód to zobaczysz że wydobywają się z stamtąd (najczęściej trzeba zrobić małą prze gazówkę jeśli uszkodzenie jest w początkowej fazie) spaliny i najczęściej są zasysane do środka auta nawet podczas jazdy

Opublikowano
  • Autor

Dzięki postaram się to raz jeszcze zweryfikować ale dopiero za dwa tygodnie bedę u szwagra na kanale. Dam znać czy coś znalazlem. Czy plecionka tutaj to drogi gips? kupować ori czy zamiennik tez jest spoko?

Opublikowano

Nie dostaniesz chyba ori. U tłumikarza bez problemu to ogarniesz. Koszt jakieś 180-250 zł, tylko bierz wzmocnioną.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety nie miałem czasu zajrzeć i obejrzeć lepiej plecionkę, bo musiałem się zająć hamulcami z tyłu. Jak tylko znajdę czas to dam znać co udało mi się ustalić.