Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

245/40 R17 na tył do Q 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

felga 8J, ET ok 32

kto jezdzi moze na czyms podobnym? chodzi glownie o wyglad, komfort
na przodzie zostanie 225/45

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

245/70/r17 ? co ty robisz z tego terenówke Kolego :D

Opublikowano
  • Autor

kuria mać! już poprawione :)

Opublikowano

Spore jak do 1.6 benzyna

Opublikowano
  • Autor

da rade

Opublikowano

Do lansu tak, w trasę masakra.

Opublikowano
  • Autor

czemu? na przedniej osi rozumiem, koleiny itp

Opublikowano

A ty masz Q w 1.6 benzyna ???

Opublikowano
  • Autor

a co 1.6 nie mozna sie lansowac?:) powrocmy do meritum!

Opublikowano

Można ale pytam czy masz Q w tym swoim 1.6

Opublikowano

Dlaczego robisz taczkę z tego auta? Jeśli masz Q, to zapomnij o innych oponach na tyle.

Opublikowano
  • Autor

czemu taczke? nie rozumiem

podajcie konkretne powody za i przeciw a nie... a najlepiej niech ktos z doswiadczeniem poda jakies argumenty

Opublikowano

Ponoć często pada jakiś torsen w napędzie jeśli w quatro są inne opony, jest to info z neta, nie miałem nigdy Q więc nie potwierdzę jednak ryzyko skutecznie odstraszyło by mnie od takiej zmiany :)

Edytowane przez Joziek79

Opublikowano

czemu taczke? nie rozumiem

A jak inaczej nazwać węższe opony z przodu, a szersze z tyłu? Ale skoro zależy Ci tylko na lansie na wiejskiej przytupajce, to Twoja sprawa, tylko trochę za mały motor masz pod maską... :whistling:

Opublikowano
  • Autor

to znaczy ze kazde auto jest wsiowate w jakis sposob, bo ma inny rozstaw z produ i z tylu, nie jest symetryczne, kazdy mercedes powyzej slk jest wsiowaty, bo ma z przodu inne a z tylu inne opony ?
podejrzewam ze mam ciut wiecej jak twoje TDI pod maska

poza tym optycznie duzo sie nie rozni, po 1cm z obu stron co jedynie da sie zauwazyc patrzac od tylu auta?

joziek znam zasade torsena, w tym przypadku nic sie nie stanie bo obwod kola jest zachowany, a tym samym i profil opony

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

Wiem ale szersza opona ma inne opory toczenia.

Jeśli sprawdzone że będzie ok to spoko bo w necie czytałem że uszkodzona opona zniszczyła napęd ( jakas wada fabryczna bieżnika mimo tej samej wielkości).

Tak jak mówię Q nie miałem więc nie wiem, jeśli nie ma przeciwwskazań od strony technicznej to decyzja należy do Ciebie :)

Opublikowano
  • Autor

niekoniecznie, jest kupe artykulow na ten temat
szersza opona ma szerszy styk z asfaltem ale automatycznie sie on zwęża wraz z długością, więc powierzchnia całkowita może nawet nie ulec zmianie
szersza opona inaczej układa się na asfalcie

image002.png

oczywiscie minimalna roznica moze wystapic pomiedzy poszczegolnymi rozmiarami i nie jest regula

a co do napedu, opor toczenia i tak zawsze jest inny, audi jest slabo wywazone, opor toczenia ze wzgledu na ciezki prod zawsze jest wiekszy z przodu idac zgodnie z zasadami fizyki i mimo to nic sie nie dzieje
to samo jest z obwodem, caly czas to powtarzam, obciazajac bagaznik powodujemy jakiekolwiek ugiecie sie opon tylnych, a tym samym zmniejszamy obwod kola, czy to powoduje psucie sie napedu?
chyba nie bo jakas tolerancja dla torsena istnieje, to samo jest z niej i bardziej zuzytymi oponami, jak z przodu mamy po 5 mm bieznika, z tylu mniej o 2 lub wiecej o 2, srednica kola zmienia sie o te 4-6mm i tez jakos sie jezdzi?

ale nie o tym jest temat - kwestia komfortu, ewentualnie fot konfiguracji jaka mnie interesuje

Opublikowano

podejrzewam ze mam ciut wiecej jak twoje TDI pod maska

:grin: ........ :kox: ........ :facepalm:

Do Q tylko i wyłącznie opony w tym samym rozmiarze.

A dosadzić se możesz ile chcesz.

Opublikowano

Myślę że pogorszenia komfortu nie zauważysz właśnie założyłem takie do siebie (4 sztuki) a komfort pozostał niezmienny.

A jednak nie, mam 245/45/17, więc może być twardziej.

Edytowane przez Joziek79

Opublikowano
  • Autor

roznica w srednicy 225/45 a 245/40 wynosi 6.5mm, szersze sa ciut mniejsza, zakladajac takie nowe na tyl srednica sie wyrowna wzgledem zuzytych kapci na przodzie ktore maja duzo mniej

wciaz czekam na konstruktywna wypowiedz ;]