bartekkk Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Witam mam problem z licznikiem. Gdy kupiłem samochód nie działało podświetlenie w liczniku 3 przycisków "-", "+","MODE" oraz nie działał sygnał dźwiękowy informujący o zapalonych światłach. Dodatkowo przyciski wyżej wymienione raz działały raz nie więc postanowił zanieść licznik do fachowca. Po odebraniu licznika przyciski i podświetlenie ich oraz sygnał dźwiękowy działały super ale zauważyłem że nie działa podświetlenie innych przycisków w kabinie: podświetlenie przycisków lampek w podsufitce, popielniczki, zapalniczki, regulacji kratek nawiewu, esp, całego włącznika świateł, podłokietnika. Podświetlenie przycisków radia i climatronica i otwierania szyb i elektrycznej regulacji lusterek działały czyli większość nie działała. Tak więc wróciłem do fachowca. Naprawił to mówił że jest namieszane coś w oprogramowaniu licznika, ale nie działa dalej jak trzeba dlatego że w liczniku jest czujnik fotoelektryczny który reaguje na światło i te podświetlenie które nie działało teraz działa ale jego regulacje jego natężenia reguluje właśnie ten czujnik. Tak więc jak robi się ciemno to wszystko to co nie działało słabo świeci po zbliżeniu latarki do licznika całe czerwone podświetlenie wszystkich przycisków w kabinie łącznie z radiem i climatroniciem zaczyna mocno świecić po wyłączeniu znowu przygasa. Wiem że ten czujnik powinien tylko reagować na podświetlenie licznika a od regulacji oświetlenia przycisków wnętrza jest właśnie "+" i "-" i jak próbuje wyregulować nimi oświetlenie wnętrza to reaguje tylko climatronic i radio a reszta to co nie działało to reaguje tylko na czujnik fotoelektryczny jak jest jasno to świecą mocno a jak ciemno to słabiutko ledwo co widać. Wróciłem więc do fachowca i powiedział że jest namieszane w oprogramowaniu licznika bo to on daje sygnał na oświetlenie wnętrza. Mówił że lepiej tego nie zrobi że jedyne rozwiązanie to zakup jakiejś dobrej używki i przeprogramowanie immo podłączenie i wtedy będzie tak jak należy. Teraz pytanie czy na pewno nie da się z nim nic więcej zrobić? czy pozostaje zakup innego licznika? A o to dwa błędy które wyszły po grzebaniu przy liczniku: 01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285) 49-10 - No Communications - Intermittent 00956 - Key 2 35-10 - - - Intermittent
Bromchit Opublikowano 10 Lipca 2015 Opublikowano 10 Lipca 2015 Przyciskami + i - reguluje się jasność zegarów i przycisków. Czujnik foto też nimi steruje. No i oczywiście zależy czy są włączone światła. Tak jest przynajmniej u mnie.
bartekkk Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Przyciskami + i - reguluje się jasność zegarów i przycisków. Czujnik foto też nimi steruje. No i oczywiście zależy czy są włączone światła. Tak jest przynajmniej u mnie. Dodam jeszcze że mimo że nie mam włączonych świateł świeci mi się podświetlenie esp, podłokietnika, zapalniczki, popielniczki, włącznika świateł, podsufitki, czyli te które po pierwszej próbie naprawy nie świeciły teraz świecą odrazu po przekręceniu kluczyka. Aha i wczoraj sprawdzałem czy działa regulacja "+" i "-" i w ogóle nie działa. Całe podświetlenie w kabinie reguluje czujnik fotoelektryczny Edytowane 10 Lipca 2015 przez bartekkk
bartekkk Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Opublikowano 11 Lipca 2015 Czyli jest coś uszkodzone w liczniku. To wiem tylko pytanie czy może zna ktoś kogoś kto potrafi takie rzeczy ogarnąć niby namieszane jest tylko w oprogramowaniu licznika uszkodzeń mechanicznych nie ma. Ale coś mi się wydaje że trzeba będzie licznik kupić.
kamil_cabrio Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Sorry ze odgrzewam kotleta ale mi tez nie dzialaja te samenprzyciski oraz brzeczyk swiatel. Czy ktos rozwiklal zagadke co jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Rekomendowane odpowiedzi