Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[BRE 2.0 TDI] drgania samochodu od 90km/h do 150km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jeżeli temat się pojawił a ja go przeoczyłem to do pieca.

A mianowicie w mojej audiczce zaczelo cos drżec przy wiekszych predkosciach, ostatnio myslalem ze jest to felga gdy zdjalem ja to faktycznie byla pogieta, wymienilem ja na prosta i niestety nadal jest to samo, a wręcz bardziej sie nasiliło opony mam równe nie dojechane, koła wyważone.

Powiedzcie mi co moze byc przyczyna i jak to sprawdzic. Dzisiaj na 10tą jestem umówiony do MAGIKÓW takze wolal bym byc zorientowany zeby aby nie przepłacic. Dziękuje za pomoc z góry.

Opublikowano

załozyc inne koła na próbe - jesli problem zniknie to moze byc spowodowane uszkodzeniem opony. sa teraz wyzaraki bardzo zdolne które robia test drogowy ,bicie i dopasowanie opony do felgi. po oponie moze nie byc sladu uszkodzenia a moze byc zwichrowana...

jesli to nie koła to moze cos z półosiami napedowymi.

Opublikowano

Dzieki za rade wlasnie slyszalem cos o tescie drogowym. Bylem na zbierznosci i sprawdzeniu zawieszenia wszystko ok. Teraz sprawdzenie opon

Opublikowano

Kiedy drży:

-jak silnik pracuje i przekazuje moment napędowy na koła (szczególnie przy intensywnym przyspieszaniu) ?

-jak jedziesz na luzie ?

-jak jedziesz z wyłączonym silnikiem ?

Od odpowiedzi na te pytania zależy wstępna diagnoza :decayed:

Opublikowano

Głównie to tak zaczyna przy 50km/h przy 140km/h czuć mocniej. Na luzie jest to podobne uczucie.

Opublikowano

Koła do sprawdzenia, wyważenie i kształt opon ( czy nie mają bucli ) :decayed:

Opublikowano

ew. mocno zużyty przegub wewnętrzny lub mechanizm różnicowy,

Ja bym dawno założył inne koła dla eliminacji przyczyn.

Opublikowano (edytowane)

Przeguby wewnętrzne i problemy ze skrzynią biegów dają zazwyczaj objawy przy przekazywaniu momentu napędowego na koła , na luzie powinno być OK :naughty:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

tez tak myslalem, ( ze to lozysko) az pewnego razu drgajacy rowniez bez obciazenia, przegub odmowil posluszensta, unieruchamiajac auto i przy okazji moj wyjazd :decayed: