Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Autko podskakuje jak na małych wybojach po wymianie osłony przegubu zewnętrznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

W zeszłym tygodniu wymieniłem gumową osłone przegubu zewnętrznego. Niestety ze względów służbowych przebywam wraz ze swoim autkiem poza granicami kraju i nie moglem zatrudnić swojego stałego mechanika do tej pracy. Po wymianie osłony podczas jazdy samochodem szczególnie w przedziale prędkości 0 - 70 km/h odczywalne są drgania całego nadwozia tak jak bym cały czas jechał po niewielkich nierównościach. Drgania są o stałej częstotliwości i nie zmieniają się wraz ze wzrostem prędkości, jedynie amplituda tych drgań wzrasta wraz ze przyspieszaniem. Na autostradzie po przekroczeniu 100km/h tak jak by ręką odjoł i drgań brak. Myślałem że panowie zagramaniczni fachowcy uszkodzili mi przegub ale jak czytałem na tym forum, objawy uszkodzonego przegubu są inne. Mnie nic nie stuka nie puka i nie chrobocze. No chyba że się mylę:(. Sprawdziłem już także koła i opony i wszystko jest ok. Dzisiaj zamieniłem koło przednie z tylnym i nie ma żadnych zmian. Opony są nowe przejechałem na nich może 1000km, napewno nie więcej.

Prosze pomóżcie, bo nie wiem czy mam wracać do Polski i naprawiać samochód, czy moge tak jeszcze pojeździć zanim wyląduje w domu za kilka tygodni.

wielkie dzięki za pomoc

• 1 rok później...
Opublikowano

odnawiam temat gdyż mam bardzo podobne objawy co do "podskakiwania" autka, tyle że u mnie przegub nadaje się ewidentnie do wymiany bo podczas skręcania w jedną jak i drugą stronę coś strzela, ale czy jak wymienię przeguby auto przestanie podskakiwać? :mysli:

Opublikowano

Jeżeli auto podskakuje od zużytego przegubu, to w bardzo krótkim czasie padną łożyska i nie wiem jak z przegubami wewnętrznymi. Czy podczas przyspieszania kierownica jest spokojna, czy coś nią kręci z drugiej strony?

Opublikowano

z kierownicą nic się nie dzieje, słychać jedynie takie strzelanie z koła podczas skręcania ale kierownica nie drży ani nie szarpie. Strzelanie nie zawsze jest słyszalne zależy jak duży skręt to jest i najczęściej jest to słyszalne jak ruszam jednocześnie skręcając o ok. 90st. A podczas jazdy na prostej autko po prostu sobie bardzo delikatnie skacze ale to tylko przy mniejszych prędkościach. A może już jestem przewrażliwiony i na wrocławskich ulicach jest to całkiem normalny objaw :gwizdanie:

Opublikowano

a może przegub zewn.kończy swoją działalność? jeżdząc z pękniętą osłoną przed wymianą mogło nazbierać się dużo syfu i przegub się zaczął zacierać

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odgrzewam temat czy naprawili panowie ta usterkę?? ponieważ mam tak samo juz dłuższy czas i za cholerę nie wiem co to jest tego przyczyną????