toredo Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Witam. Mam problem z moim 1.8t. Od tygodnia szarpie mi niemiłosiernie przy przyspieszaniu, za 4-5 razem udaje mi się odpalić zimny silnik, ciepły odpala za 1-2 razem, nie trzyma równych wolnych obrotów, ok. 850-1500 i taki wachlarz. Wyskakują mi następujące logi: 00561 17972 17967. W silniku wymieniłem świece, w sierpniu miałem podobny problem (ale nie aż taki jak jest teraz), prawdopodobnie z modułem zapłonu na pokrywie filtra powietrza ale jak wyczyściłem styki to problem ustał. Na pewno będę musiał wymienić turbinę ale chciałbym wiedzieć za co zabrać się najpierw. Czekam na propozycje :-)
jacek70 Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) 00561 duzo rzeczy moze odpowiadac za ten blad a wiec 1- niewlasciwa praca wtryskiwaczy 2- problemy z cisnieniem paliwa 3-usterki obwodu zaplonu 4- sonda lambda szwankuje 5-czujnik temperatury 6-bledy w przeplywce Pozostałe dwa błędy mają coś wspólnego z przepustnicą. Edytowane 5 Października 2015 przez jacek70
Advm3k Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Przepustnicę wyczyść i spróbuj zaadaptować - jeśli wyskoczy error, podmień na inną (jeśli masz kogoś z takim samym silnikiem). Problem wolnych obrotów i odpalania powinien ustać. Sonda lambda do sprawdzenia, jeśli miałbyś już podmieniać - podmień i ją, ale najpierw samą przepustnicę i zobacz efekty.
toredo Opublikowano 5 Października 2015 Autor Opublikowano 5 Października 2015 Zapomniałem napisać, że przepustnica juz była wymieniona na używaną, została zaadaptowana, wiele to nie poprawiło
jacek70 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Zacznij od sprawdzenia sondy.
IRKO AUDI 1.8 TURBO Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 witam mam trochę podobny problem, a mianowicie silnik co prawda pracuje ruwno i bez wibracji ale ciagnie do max 110km totalnie brakuje mocy ,szukam dobrego fachowca z okolic gliwic
jacek70 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Zacznij od podpięcia pod kompa , może coś wyjdzie. Logi też by się przydały.
toredo Opublikowano 8 Października 2015 Autor Opublikowano 8 Października 2015 Temat mogę uznać za zamknięty . Polecam sprawdzić ten wężyk, który na zdjęciu jest nad przepustnicą. Nie wiem dokładnie ale chyba jest to wężyk od podciśnienia( chociaż mogę się mylić ). Okazało się, iż był urwany. Mechanik w pierwszej kolejności jak zaczął oglądać silnik, dostrzegł usterkę, połączył swa urwane końce szczelnie do siebie i silnik po prostu złapał normalne obroty..... . Wymienił na nowy, wszystko gra i auto w końcu jeździ tak jak ma jeździć http://imgur.com/a/v7F2r
Rekomendowane odpowiedzi