Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzęgło - 1.9 TDI AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Dziś podczas dłuższej jazdy po mieście wyczułem, że są problemy z ruszeniem - silnik wpada w ogromne drgania. Padła szybka diagnoza - dwumas + sprzęgło (brało bardzo wysoko od momentu kupna).
W związku z tym mam kilka pytań:

• jak wygląda dostęp do skrzyni biegów,czy wszystkie śruby są w jakiś tam sposób dostępne, czy trzeba cudować?
  • dam radę ją wytargać stawiając auto na klockach? Podnośnika/kanału nie posiadam, znajomego mechanika nie mam, a samochodu nie będę oddawał do warsztatu jeśli sam mam wystarczające umiejętności, żeby to wymienić
  • zostawiać dwumas czy robić swapa na jednomas z 1Z? Warto, nie warto? Jakie są wasze opinie?
Opublikowano

wczoraj wyciagałem u siebie skrzynie w afn i powiem Ci tak:stawiajac auto na kołkach nic nie zdziałasz..jest cholernie ciezko..minimum 2 osoby potrezba w kanale bez sprzetu do podnoszenia tylko sila rąk..śrub masz kilka na klucz 16scie w miare dostepne,+ dwie od rozrusznika(max 10sztuk ) rozkrecasz przeguby, odkrecasz 2 łapy , wykrecasz od góry wysprzeglik i odpinasz 2 kostki i leci na dół...ja osobiscie wsadziłem sobie jesnomas.....juz 2 dwumasy zajechałem i koniec na tym ..sprzegło zakupiłem do audi 80 kod silnika ACE ,jak chcesz dawac jednomas to bedziesz czuł delikatne wibracje na budzi od dolnych obrotów(ale nie u kazdego to wystepuje)..koszta:uszczelniacz wału elringa 88zł,

kompletne spzregło 505 zł + jednomas jakies 120-150zł uzywane z allegro z wysyłka....(lepiej dac 300zł mechanikowi niz sie pałowac bez kanału 2-3 dni)

taniej i lepiej raczej nei znajdziesz

http://atmil.pl/sprzeglo-sachs-audi-80-100-a4-a6-p-1595.html

http://atmil.pl/simering-walu-tyl-elring-audi-ford-merc-seat-skoda-vw-p-1615.html

i zapomnialem dodac , ze przy wymienie dwumasy na jednomas zakup śruby do koła zamacchowego i klej do nich bo orginalne od afn beda za długie

Opublikowano

powiem ci ja robiłem to z podjazdu nie wysokiego i jest troszkę pracy koszt 1650 zł kompletny dwumas tyle płaciłem z dwa lata temu a z ziemi sobie tego nie wyobrażam musisz dobrze ustawić tarczę żeby skrzyni ci wskoczyła a sama skrzynia waży z 50 kg

Opublikowano

Bez podnosnika to mordega

kup zestaw sprxegla plus dwumasa od AWXa

Opublikowano

Szkoda nerwów i wysiłku bez podnośnika czy chodź by bez najazdów.

Opublikowano

kup zestaw sprxegla plus dwumasa od AWXa

Podepnę się pod temat, głównie z powodu braku kontaktu przez PW do Deva.

Dev ile KM/Nm wytrzyma takie sprzęgło? http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-audi-80-a4-vw-passat-1-9tdi-1z-ahu-i5270376271.html

Stoje przed wyborem sprzęgła do AFN'a a zostanie on sprzężony ze skrzynia FHN (skrzynia 5b wkładana z silnikami 130KM)

Czy jest może jakieś mocniejsze jednomasowe sprzęgło?

Dwumas odpada - za duże koszty a używka tym bardziej, bo nie wiadomo ile pochodzi :/

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Nie bierz jednomasa bo bedziesz sie wqu...iac, jednomas w dieslu generuje spore drgania, urywa poduszki, nie warto.

Opublikowano

Brat w passacie B4 silnik 1Z ma jednomas, znajomy w a4 b5 96r AFN musiał wymienić sprzęgło bo dwumas padł i ma teraz jednomasa.

Ogólnie oba auta dobrze jeżdżą, jakiś szaleńczych drgań w obu autach nie ma.

Nowy dwumas odpada, nie mam tyle hajsu na samo sprzęgło.

A z używką to wiadomo jak jest, zaraz się rozleci i znowu auto u mechanika? - nie podoba mi sie te rozwiązanie :/

Opublikowano

Ja mam jednomas z 1Z + tarcza obita kevlarem i dźwiga 450NM.