Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Silnik 2.0 tdi 140 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

stoje przed kupnem A4 rok 2006 i sie zastanawiam czy dobrze robie :) mam na mysli awaryjnosc silnika, jak sa przygody z tym silnikiem pozytywne /negatywne ?

Jeszcze jedno, tuning ...... warto z nim cos robic, nie duzo + 20-30KM ?

J.

Opublikowano

jak sa przygody z tym silnikiem pozytywne

np takie :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_wibracje_silnika_opilki_w_oleju_diagnoza_aso_pompa_oleju-t51500.0.html

a obiektywnie.... przesiadlem sie z w miare mocnego subaru robiacego pierwsza setke w 5 sek i musze przyznac ze dynamika jak na diesla zaskoczyla mnie na plus.

Nie jest to niewadomo co ale do codziennej sprawnej jazdy w zupenosci wystarczy , tym bardziej ze silnik zdecydowanie zacheca do dynamicznej jazdy.Dla kogos kto jezdzil wczesniej N/A powiem ze moze wydawac sie bardzo dynamiczny.

Z dodatkowymi 20-30 KM i extra Nm bedziesz sie przemieszczal pewnie juz bardzo srawnie.

Opublikowano

ja myślałem że silniki BLB robili do 11.2005 :mysli:

jacekidk kup silnik po modyfikacji np BRE i nie będziesz miał problemów takich jak opisuje "turdzi" które się zdarzają niestety w BLB :no:[br]Dopisany: 11 Listopad 2008, 19:21_________________________________________________aaa dodam że ja jeżdże BLB i jestem mega zadowolony pomijając te szarpania które omijam umiejętnie :good:

Opublikowano
  • Autor

tak naprawde nie wiem jaki mam silnik :) czy BLB czy BRE , czy po numeru nadwozia mozna sie dowiedziec jaki to typ ? :)

Opublikowano

Sprawdz na wlepce w ksiazce serwisowej :wink4:

Opublikowano

widze ze watek zrobil sie bardzo skandynawski :wink4:

Opublikowano

mam kilku znajomych , którzy milei problemy z tymi silnikami, albo głowica która pękła, albo turbina... nie wiem jaki dokładnie typ silnika, ale na bank 2.0 140km. także nie wiem, byłem w serwisie VW po cząstki, jakis pan się denerwował i krzyczał na serwisanta, jak to możliwe, że po 70 tys. km padła mu turbina... nie wiem co o tym mysleć, może są to po prostu delikatne silniki i trzeba wiedzieć jak go użytkować... :confused4:

Opublikowano
  • Autor

sa osoby ktore nie potrafia "szanowac" turbiny i nie chlodza po obciazajacej jezdzie :thumbdown:

odnosnie turbiny , slyszalem tez ze problemy mialy Passaty ale nie Audi :)

pozdr.

J

Opublikowano

kepasa sposub uzytkowania takego auta niczym sie nie rozni od uzytkowania np: EVO czy Subaru z ta roznica ze ich wasciciele sa swiadomi i wiedza jak dbac o takie auto a 80 % uzytkownikow tych TDI nawet nie wie ze dobrze by bylo sprwdzic olej od czasu do czasu .... a ze silnik jest delikatny a turbo brdzo wlazliwe na zle traktowanie to sa pozniej tego efekty.

Opublikowano

jak nie dbasz to dokładnie możersz turbine zajechać nawet po 50 tys koledzy mają racje umiejętne obchodzenie się z silnikiem diesla z turbiną :cool1:

Opublikowano

Ja mam BRE i jestem mega zadowolony, do 120000 jeździłem na fabrycznym set-up'ie i było ok, teraz mam virusa na 166 KM i 375 Nm i jest bajka, spalanie bardziej niż satysfakcjonujące 5-6 na 100 km. Teraz mam 124500 i nadal bez problemowy silnik. Wybieraj BRE z niedużym przebiegiem no i oczywiście serwisowany musi być.

pozdro

Opublikowano

no Vario ma mega maszyne sam moge potwierdzić ten silnik jest :good:

Opublikowano

Ja też mam BLB z przebiegiem 156tkm i chodzi jak dzwoneczek :> ostatnio wymieniłem zabierak z pompy oleju, bo lubi się obrabiać ale ten mój miał bardzo małe ślady zużycia ;) dodam jeszcze że mam skrzynie multitronic która też sprawia że silnik chodzi optymalnie.

Opublikowano

a jak spalanie sie szacuje z multitronicem??

Opublikowano

A więc mi pali na trasie ok 5,5l/100 przy prędkości ok 130km/h. W trybie mieszanym 6,5/100 a jeśli chodzi o miasto to gdzieś czytałem że może nawet o 0,5l mniej spalić niż manual ale ile w tym prawdy to nie wiem gdyż autko mam ponad miesiąc dopiero. Co do samej skrzyni jest bardzo dopracowana i strasznie mało awaryjna w porównaniu do wcześniejszej edycji którą produkowano do 2004r.

Opublikowano

wrzuć swoją niunie do oceny .....sory zaOT

Opublikowano
  • Autor

a wiec sprawdzilem ze jest to silnik BRE :good:

teraz, trzeba znalezdz odpowiednia firme i zdecydowac sie czy ma to byc chip czy box ?

pozatym auto ma przejechane 84tys km, jak bede w polsce to mam zamair podjechac na servis zeby mi powiedzieli wiecej o stanie silniku itp. i moze wtedy podejme decyzje o tuningu :)

Opublikowano

Odpuść sobie boxa to szmelc !!! i zajedziesz tą rumuńską suszarkę, jak masz możliwość to optymalizacja w Warszawie u Rogala !!! Pozdro

Opublikowano

dokładnie Vario wie co mówi ma chipa zrobionego u Rogala i nacieszyć sie nie może ..... sam się grzeje na moda rogalowego :good:

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo silniki z filtrem DPF w tym również silnik BRE ciężo się chipuje i nie zawsze jest to co by się chciało... bo jeśli chodzi o silnik BLB to bez problemu można na 170ps podkręcić :naughty: