A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 Demontował ktoś kiedyś tą przysłonę szyberdachu do zasłaniania? Muszę obić podsufitkę na nowo i tapicerz chciał żebym mu również podrzucił tą zasuwę czy przysłonę. Zwał jak zwał. Po zdjęciu podsufitki móżdżyłem jak ją wyjąć ale prócz wyjęcia całości mechanizmu nie wymyśliłem nic. Rozmontowywał ktoś kiedyś mechanizm szyberdachu? Liczyłem że może uda się ją wysunąć ale wymacałem blokadę do której przysłona dobija i podejrzewam że bez totalnej rozbiórki się nie obejdzie.
Rysiu30_1985 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) mozesz szyberdach zdemontowac lub otworzyc i sa tam od strony szyby sruby ktore trtzeba odkrecic (ile dokladnie to nie pamietam ale chyba 8szt) PS. Ile zawołał tapicer za obicie? Edytowane 23 Listopada 2015 przez Rysiu30_1985
A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) aha to musiał bym zajrzeć zawołał 400 za robociznę i materiał, wiem że sam bym to zrobił o wiele taniej ale nie chce mi się z tym bawić a tapicerz na pewno zrobi to lepiej jak ja laik Znalazłem taki rysunek zaznaczone czerwonym kółkiem czy gdybym wyjął szybę, zasunął przysłonę, odkręcił śruby prowadnic przysłony to wyjmę ją bez demontażu całości? Edytowane 23 Listopada 2015 przez A4-Tomek
Rysiu30_1985 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 nie mam pojęcia. ja miałem wszystko zdemontowane... było łatwiej wyciągnąć. u mnie zawołał 550-600 zł
A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) no to miałeś lepiej ale ja nie chce ruszać węży odpływowych wody bo wiesz auto 20 lat ma i jak pęknie mi wężyk ze starości to będę kurwił wyczaiłem na zagranicznym forum Audi jak wyjąć tą przysłonę bo u nas nie ma totalnie nic albo ja źle szukam Jakby ktoś kiedyś potrzebował jak ja http://www.audiworld.com/forums/a6-s6-c5-platform-discussion-7/has-anyones-sliding-sunroof-sunshade-broken-1722306/ Edytowane 23 Listopada 2015 przez A4-Tomek
Rysiu30_1985 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) a no faktycznie wyjdzie jak wykręcisz szybę. zaraz pójdę jeszcze sprawdzić na starym szybrze tak jak mówiłem szybę odkręcić i dalej to już wiesz co robić Edytowane 23 Listopada 2015 przez Rysiu30_1985
A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Póki nie zobaczyłem twojej podpowiedzi i rysunku miałem totalną pustkę w głowie z której strony to ugryźć wątek z zagranicznego forum mnie utwierdził jak to można by zdemontować. Edytowane 23 Listopada 2015 przez A4-Tomek
A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 dzięki za późno do tego zajrzałem bo jutro muszę zawieść podsufitkę do zrobienia. Wstanę wcześniej i to ogarnę. Oby nie było dużego mrozu bo auto na dworze stoi
Rysiu30_1985 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 max 10minut powinno ci to zająć
A4-Tomek Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 Szybę wyciągałem już ale jeśli przysłona wyjdzie bez jakiś problemów to tyle to zajmie
Rysiu30_1985 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 Spokojnie na pewno wyjdzie bez problemu Gorzej będzie tylko ją później założyć ponieważ te ślizgi są ruchome i jak ktoś nie ma "cierpliwości" to ciężko je ustawić
cyborg78 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Chciałbym się upewnić bo mój angielski jest sredni, do tej operacji szyber ma być w pozycji podniesionej tak?
A4-Tomek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2015 Pozycja podniesiona ułatwia odkręcenie szyby i wyjęcie jej. Przednie dwie prowadnice są idealnie na widoku po zasunięciu przysłony. Drugie dwie potrafią się schować pod elementami prowadnicy. Jest tam taki odbój do którego dobija przysłonka. Ja zrobiłem tak że cofnąłem mechanizm do wnętrza dachu ale jest to poniekąd głupie. Gdy wyciągniesz szybę to zobaczysz uniesioną blachę po której spływa woda do rynienki. Jeśli się cofnie do wnętrza mechanizm bez szyby to uniesiona blacha zaczyna szorować o dach i o poprzeczki. Nie ma możliwości cofnięcia mechanizmu do pozycji wyjściowej jeśli jest blacha uniesiona bo zachacza o poprzeczkę i mechanizm cofa się do wnętrza dachu żeby nie przeciążyć silnika. Normalnie ta blacha opiera się o szybę i unosi się i opada wraz z nią bo ta blacha (rynna) napiera na sprężynach w górę. Mam nadzieje że ma sens to co napisałem ja to demontowałem w dwie osoby i inaczej nie dałbym rady wycofać mechanizmu do pozycji wyjściowej przez tą rynienkę, którą trzeba odpowiednio naciskać w dół żeby mechanizm wyjechał spowrotem do otworu w dachu. Jeśli się ją naciśnie zbyt słabo lub zbyt mocno blacha zachaczy o dach i mechanizm unoszenia szyby zaś się cofnie do wnętrza. Może ktoś wpadnie na inny pomysł demontażu przysłonki. Ja nie widziałem innego ponieważ mechanizm zasłaniał mi dwie śrubki a gdybym cofnął przysłonkę do tyłu żeby je odsłonić to zaś by mi dach je zasłonił.
cyborg78 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja wczoraj opanowałem sprawę. Faktem jest ze może miałem prościej bo wcześniej została usunieta podsufitka (była zniszczona po pozarze), została tylko przyslona. Zrobilem tak - recznie (kluczem z oslony bezpiecznikow) uchyliłem szyber, następnie zdjąłem plastikowe listewki oslaniajace (po 2 z każdej strony), wtedy moglem odkrecic po 3 sruby Torx z każdej strony, trzymające szybe. Szybe od góry wyciągnąłem i odlozylem na bok. Wtedy zasunęłem ręcznie osłonkę do przodu, i od góry stojąc na progu odkręciłem po 2 wkręty na krzyzak z każdej strony. Teraz trzeba było troszkę pokombinować z tymi blaskami trzymającymi przyslone, chyba przesunąć trzeba było w tyl, i przyslonka jest wolna
A4-Tomek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2015 no jakos tak to leciało ja jakoś miałem problem z dojściem do dwóch śrub przy środku dachu i kąbinowałem z przesuwaniem mechanizmu żeby się do nich dobrać a potem to już pikuś ją wyjąć
Rekomendowane odpowiedzi