Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pilna pomoc. [BRD] Rozsypany egr co robić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy przeszukalem forum troszkę wiem ale nie wiem co zrobic z moim egr.

Od poczatku. Pojawil sie niepokojacy odglos w kolektorze ssacym. Sądziłem iż może to być któraś z klapek ale te sa ok. Za to egr jest caly posypany lata luzem i hałasuje.

Nie planuje go wymieniac ale biore to pod uwage. Najchętniej zaślepił bym go i wylaczyl systemowo. Z tego co doczytalem to mimo zaslepienia powinien zostać on na swoim miejscu i dajemy blaszke z otworem...

Pytanie jest takie: czy moge calkowice zdemontować egr i zaslepic blaszką plus wyłączenie systemowe?

Moze ktos ma link do manuala jak krok po kroku pozbyc sie tego ustroistwa?

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja bym go na twoim miejscu po prostu wymienił :decayed:

Zaślepienie ma swoje plusy i minusy , ja osobiście widzę więcej minusów, poz tym trzeba wydać parę złotych na kumatego , co go w programie prawidłowo wyłączy :hi:

Opublikowano

a jezeli trafisz na niekumatego, będzie się działo.... :decayed:

dzieki egr, silnik szybciej sie nagrzewa.

Opublikowano (edytowane)

Ile cię kosztuje nowy egr że jesteś tak negatywnie nastawiony na nie wymienianie go....?

Nie można egr'u całkowicie wrzucić ponieważ jest on elementem składowym budowy układu dolotowego-do egru przymocowana jest klapa gaszaca...

Edytowane przez SotoM
Opublikowano

Puszcza mi chłodniczka spalin i czasami czuć w samochodzie.

Egr rozsypał sie calkowicie - wyjąłem ten okrągły zawór wraz z ośką i zębatki bo zęby starte na zero i wszystko latało.

koszt chłodniczki z EGR to ok 1100 zł. Dlatego chce zaślepić. Nie będę ładować kasy w eco-syf. Bede to robić w Dynamite w Katowicach, kolega robił i jest OK.

Klapa gasząca też jest uszkodzona ale ją akurat wymienie na nową ORI. Temat zaślepki ogarnąlem - bedą dwie jedna przed chłodniczką druga przy EGR.

We wtorek powinno być już po zabiegu póki co zastawione na sztukę blaszką autko jeżdzi dobrze tylko że dyskoteka na desce...