janeksroka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć, potrzebuje nieco pomocy w zakładaniu sterownika zamka centralnego maxicom do a4 b5 1.8 ADR w quattro. Nie do końca wiem jak ogarnąć ta instrukcję, która załączam. Zasilanie itp wiem jak podłączyć. Problem pojawia się przy podłączeniu sterownika do kabli od siłowników. Czytałem już instrukcję na forum, ale tam jest to inaczej rozwiązane niż u mnie. Z góry dziękuję za pomoc Wysłane z mojego ZTE Blade L3 przy użyciu Tapatalka @edit Mam już właściwie wszystko podłączone z podstawowych rzeczy. Ale problem w tym że sterownik zamyka drzwi ale ich nie potrafi otworzyć. Nie mam pojęcia dlaczego. Podpialem wszystko wg schematu dla podnośnika pneumatycznego. Nie podpinalen jeszcze kierunków i dodatkowego kanału. Wiecie co może być przyczyną? Edytowane 23 Grudnia 2015 przez janeksroka
prezesik18 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Podłączasz "sterowanie zamkiem pneumatycznym". Z drzwi kierowcy wychodzą przewody od centralnego zamka, beżowa kostka z tego co pamiętam. Musisz przeciąć przewód żółto-niebieski. Brązowy przewód z centralki podpinasz pod żółto-niebieski idący do drzwi, zielony z centralki podpinasz do drugiego końca przewodu żółto-niebieskiego. W czymś jeszcze pomóc?
janeksroka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 Podłączasz "sterowanie zamkiem pneumatycznym". Z drzwi kierowcy wychodzą przewody od centralnego zamka, beżowa kostka z tego co pamiętam. Musisz przeciąć przewód żółto-niebieski. Brązowy przewód z centralki podpinasz pod żółto-niebieski idący do drzwi, zielony z centralki podpinasz do drugiego końca przewodu żółto-niebieskiego. W czymś jeszcze pomóc? dzięki ogromne, bo na razie podpinałem się pod kostkę fioletową pod przekaźnikami(wg instrukcji z forum właśnie tym sposobem zamka pneumatycznego, ale pilot tylko zamyka samochód, nie potrafi go otworzyć. Zaraz idę spróbować wg tego co mówisz. Dzięki ogromne ;] a Ten przewód żółto niebieski jest w drzwiach czy znajdę go gdzieś w kabinie już?
prezesik18 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Pod nogami kierowcy po lewej stronie jest mały plastik na 2 wkręty, odkręć go i tam są wszystkie kostki instalacji, zobacz które kable wychodzą z drzwi, i idą do beżowej kostki. Poszukam fotki zaraz. http://s10.ifotos.pl/img/DSCN5061J_snpxarn.jpg ta beżowa kostka w pierwszym rzędzie na środku, przewody czarno-biały i czarno-zielony to kierunkowskazy na 99% domykanie masz na przewodzie czerwono-brązowym w tej samej kostce co sterowanie centralnym zamkiem. Sprawdź podłączając do tego przewodu żarówkę, a z drugiej strony żarówkę do masy, jak się domknie to masz tam domykanie.
janeksroka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 kostkę znalazłem, był tam żółtoniebieski przewód jak mówiłeś, podłączyłem się pod niego, ale nie śmiga to tak jak należy, lekko tylko przygasa żarówka wewnątrz, ale nie zamyka samochodu, ani go też nie otwiera. Jak zamieniłem kabel zielony i brązowy (zielony na wyjściu do drzwi) to centralka się zamykała i od razu otwierała.W dalszym ciągu nie podłączałem kabla od dodatkowego kanału, domykania szyb i kierunków bo najpierw chcę się uporać z zamkiem.Może to być przyczyną?I rozumiem, że żółty i szary mają być połączone.
prezesik18 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Tak, żółty z szarym połączone niebieski do masy żółto-czarny do +12V
janeksroka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 czyli wychodzi, że wszystko mam dobrze.Może być tak, że dopóki nie podepnę kierunków i domykania szyb to nie będzie centralka działać jak należy?
prezesik18 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 niemożliwe żeby tak było. Tak więc spróbuj podłączyć według "sterowanie minusem" popielato-biały(otwieranie) czerwono-niebieski(zamykanie) z poradnika instalatora alarmów: http://s10.ifotos.pl/img/Audi-A4jp_snpxasw.jpg Ja podłączałem kilka dni temu alarm firmy rtx i podpinałem "sterowanie zamkiem pneumatycznym) tak jak Ci napisałem, ale spróbuj według tego co wyżej.
janeksroka Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) niemożliwe żeby tak było. Tak więc spróbuj podłączyć według "sterowanie minusem" popielato-biały(otwieranie) czerwono-niebieski(zamykanie) z poradnika instalatora alarmów: http://s10.ifotos.pl/img/Audi-A4jp_snpxasw.jpg Ja podłączałem kilka dni temu alarm firmy rtx i podpinałem "sterowanie zamkiem pneumatycznym) tak jak Ci napisałem, ale spróbuj według tego co wyżej. dzięki ogromne, za jakąś godzinę może to ogarnę, albo jutro już. dam znać z pewnością jakie były efekty ;] @edit ogarnięte, centralka zamyka i otwiera. Podłączone tak jak mówiłeś wg schematu "sterowanie minusem". Jutro jeszcze tylko podepnę domykanie szyb i kierunki. Chyba, że ktoś mi powie jak rozsądnie można wykorzystać tą funkcję kanału dodatkowego. Raczej nie specjalnie zależy mi na otwieraniu samego bagażnika. Myślałem o tym, żeby dać otwieranie samego wlewu paliwa, ale to też raczej nie specjalnie praktyczne. Więc może gdyby nie było dużo roboty to jednak na ten bagażnik bym się zdecydował. Dużo z tym jest zabawy?;] Edytowane 23 Grudnia 2015 przez janeksroka
Rekomendowane odpowiedzi