Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BDG] Audi A4 2.0 TFSI -US- wyniki serii z hamowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj przy okazji odbierania Subaru kumpla z katowickiego 4Turbo wykorzystałem okazję i zhamowałem moją A4.

6075384fb12403ed.jpg

6169a403bb3e3adf.jpg

beed804fdf7a0afe.jpg

Dla przypomnienia seria ma mieć deklarowaną moc 200KM i 280Nm.

Mój egz. wykazał się takimi parametrami:

69b5b639a94c7ee1.jpg

Opublikowano

Niezły gratis od fabryki :good: Fajny wykres. Moc wysoko, moment nisko.

Opublikowano

no to pieknie tylko sie cieszyć :P

Opublikowano

...tez bym chcial taki bonusik od firmy :gwizdanie:...

Opublikowano

hm, szczerze to sytuacja mnie trochę dziwi. Przyrost 31 PS w stosunku do serii to bardzo dużo. Wersja DTM ma 220PS, może masz z niej program albo co? Albo może przez poprzedniego właściciela była już podkręcona (chyba, że ty jesteś pierwszym wł.).

Druga sprawa to hamownie. Ja sam hamowałem na kilku hamowniach i wyniki różniły się nawet o 20 PS. Wiem, że jest kilka rodzajów hamowni podwoziowych, które operują trochę innymi przelicznikami pewnych parametrów np strat na kołach itp.

Jeżeli inna hamownia by to potwierdziła to tylko się cieszyć :))

Opublikowano
  • Autor

Jestem pozytywnie zaskoczony, co nie zmienia faktu, że remap i tak by się przydał :wink4:

Zawsze lepiej zaczynać od lepszej serii, docelowo myślę, że 260 KM i 350 Nm jest realne.

Zobaczymy za jakiś czas :wink4:[br]Dopisany: 17 Listopad 2008, 21:26_________________________________________________tommylee, oczywiście zdaje sobie z tego sprawę, będę miał porównanie przy wspominanym remapie, na który wybieram się do compsportu.

4turbo buduje, modyfikuje i stroi evo i imprezy, siedzą w tym bardzo mocno, wyniki strojenia i hamowania są niejednokrotnie weryfikowane na poznaniu - ostatniu lancer 520KM 1:43.

W jakimś stopniu przekonuje mnie to do realnych wartości pomiarów.

Jednak tak jak mówisz, najlepiej wyniki porównać na innej hamowni :wink4:

na marginesie faktycznie dtm ma mieć 220KM, ale ile ma faktycznie, s4 też charakteryzują się różnymi wynikami.

Wykres wkleiłem bardziej w formie ciekawostki, bo chyba jeszcze nie było tutaj 2.0T :>

Moje auto jest seryjne, jestem drugim właścicielem.

Opublikowano

jezeli faktycznie wczesniej nic nie grzebane to tylko sie cieszyc. dobrze , że jest więcej a nie mniej.

Opublikowano

_________________________________________________tommylee, oczywiście zdaje sobie z tego sprawę, będę miał porównanie przy wspominanym remapie, na który wybieram się do compsportu.

4turbo buduje, modyfikuje i stroi evo i imprezy, siedzą w tym bardzo mocno, wyniki strojenia i hamowania są niejednokrotnie weryfikowane na poznaniu - ostatniu lancer 520KM 1:43.

W jakimś stopniu przekonuje mnie to do realnych wartości pomiarów.

Jednak tak jak mówisz, najlepiej wyniki porównać na innej hamowni :wink4:

na marginesie faktycznie dtm ma mieć 220KM, ale ile ma faktycznie, s4 też charakteryzują się różnymi wynikami.

Wykres wkleiłem bardziej w formie ciekawostki, bo chyba jeszcze nie było tutaj 2.0T :>

Moje auto jest seryjne, jestem drugim właścicielem.

zgadza się, z ciekawości ci powiem, że hamowałem swojego we Wrocku w jetronicu (też robią Evo i subaryny) i wyszło mi 223 PS oraz w W-wie, nie pamiętam już nazwy hamowni, wyszło mi 211PS. Pomiar we Wrocku był później. Tak więc dziwadła lekkie

Opublikowano

może wyjść taka cyfra

w zeszłym tygodniu Koleś który kupił ode mnie RS4 chwalił sie ze auto legitymuje sie mocą 448kM

przy fabrycznych 420kM, na MAHA3000, a na pewno nie było nic grzebane w ECU

Opublikowano

piękny wynik :good:

Opublikowano

taki bonus jak w TDI prawie :)

co żadko sie zdarza w Benzynowych silnikach ;P ale wsumie to audi ;)

bo w innych to zawsze bonus jest ale w drugą strone :P

Opublikowano
  • Autor

tak właśnie do tego podchodzę, zakładając, że wynik jest realny, to dobrze, że więcej :wink4:

Przy masie mojej A4 to mocy jeszcze długo nie będzie za dużo :kox:

A tak z innej beczki, z Katowic miałem okazje wracać Gt mojego kumpla, auto waży ~1270 kg a właśnie przeszło operacje przeszczepu gratów z sti i remap, w rezultacie wyszło 327KM i 440Nm.

Efekt, 100-200 zajmuje mu ~12-13s.

Z każdego biegu, bez znaczenia na prędkość auto przyspiesza jak wściekłe :good:

Oczywiście auto nie będzie służyć na codzień, ale do utrudniania życia wszelkim modyfikowanym evo na ułężu, tychach czy kielcach :evil:

Tak właśnie wyobrażam sobie przyspieszenia rs4 :wink4:

Opublikowano

Tak właśnie wyobrażam sobie przyspieszenia rs4

no to się niemile zaskoczysz :gwizdanie:

Opublikowano

Tak właśnie wyobrażam sobie przyspieszenia rs4

no to się niemile zaskoczysz :gwizdanie:

a co, jezdziłeś?

Opublikowano
  • Autor

no to się niemile zaskoczysz

źle to ująłem, tak wyobrażałbym sobie rs4 :wink4:

nie miałem nigdy do czynienia z rs, generalnie obracałem się i trochę jeszcze obracam w kręgach evo i imprez.

Dlatego właśnie wszystko co mogę powiedzieć to porównanie papierowych danych rs4 do papierowych i empirycznie doświadczonych danych sti np.

Pomijam, że rs dostawał dość grubo na tychach od wspomnianych, ale może to kierownik nie ogarniał :wink4:

reasumując, mój tatusiowy dupowóz dzielą lata świetlne od nawet słabszego rs :>